Essevee-boegbeeld Karel D’Haene: “Niet twijfelen aan Dury”

© BELGA
Christof Decraene

Ja, hij krijgt tegenwoordig wel eens de vraag of hij beter zijn voetbalschoenen niet opnieuw zou aantrekken. “Compleet onrealistisch”, lacht Karel D’Haene. Het hoeft ook niet, want de ‘centrale verdediger op rust’ heeft er alle vertrouwen in dat het met de huidige kern – eventueel tijdens de wintermercato aangevuld met enkele versterkingen – én met deze coach wel zal lukken.

Door Bart Vancauwenberghe

De link tussen Karel D’Haene en Essevee is nog altijd hecht. Met zijn bedrijf Broodkast verzorgt hij af en toe onder meer videoproducties voor zijn gewezen club. Daarnaast is hij sinds een tijdje techniektrainer bij de middenbouw, waar hij de U11 tot de U14 de kneepjes van het vak leert. “Ik vind dit leuk, om verschillende redenen. Ten eerste ben ik niet gebonden aan matchen tijdens de weekends. Secundo speelt mijn zoon bij de U11, waardoor ik kan zien wat hij in zijn mars heeft. Ten derde is het gewoon fijn om weer op een veld te staan en mijn ervaring door te geven.”

Zondagmiddag stond je ook even op het veld, zij het dan alleen om de aftrap te geven. Welk gevoel hield je over aan de match tegen Anderlecht?

“Eigenlijk was dat gevoel vrij positief. Akkoord, Essevee verloor, maar tegen Anderlecht lijkt me dat niet zo uitzonderlijk. Wat me vooral beviel, is de verbetenheid en grinta waarmee het team aan de match begon. Zeker tijdens de eerste helft hebben ze getoond dat ze er echt voor willen gaan, dat de ploeg niet dood is. Mocht het team ‘ziek’ zijn geweest, ben je gewoon niet in staat om een vuist te maken. Nu gebeurde dat wel. In de slotfase scoorde Thomas Buffel nog de 1-2, daarna miste Marvin Baudry nog die levensgrote kans op de gelijkmaker. Dat was een totaal ander verhaal geweest: een draw zou aangevoeld hebben als een zege, dan was de trein misschien weer definitief vertrokken.”

Je bent een ervaringsdeskundige, ook in degradatievoetbal. Vier seizoenen geleden was de situatie zelfs nog iets ernstiger?

“In 2014-2015 stonden we na tien wedstrijden inderdaad laatste. Toen hebben we met de spelersraad en de trainer de koppen bij elkaar gestoken. We waren, na twee succesvolle seizoenen, vol ambitie aan die campagne begonnen, maar merkten dus snel dat we de hoge verwachtingen niet zouden kunnen inlossen. We hebben toen meteen beslist om play-off 1 volledig uit ons hoofd te zetten en ons helemaal te focussen op ‘Operatie Redding’. Op zo’n moment ben je, bij wijze van spreken, in staat van oorlog en moet je de knop omdraaien: meer dan ooit met het mes tussen de tanden spelen. Die klik maken, is het begin van de reconversie geweest. We hebben toen vrij snel een aantal punten gepakt en ons in de middenmoot genesteld.”

Is deze ploeg gewapend om ‘gevechtsvoetbal’ te spelen?

“Ik zie niet in waarom dat niet zou kunnen. Het is niet altijd leuk om naar te kijken en zeker niet om op die manier te spelen, maar degraderen is écht nog een stuk minder interessant. Zulte Waregem zit nu in die situatie, maar op de top vijf na is geen enkele ploeg daar eigenlijk vrij van. Ieder team komt vroeg of laat wel eens in vieze papieren te zitten. Het komt er dan vooral op aan om niet te panikeren en er gewoon voor te zorgen dat je niet zakt. Daar moet al de rest voor wijken.”

In hoeverre kan de mindere verstandhouding tussen coach en bestuur een remmende factor zijn?

“Als speler ben je daar minder mee bezig. Net als vier jaar geleden heeft het bestuur ook nu op de website laten verstaan dat ze Dury steunen. Hij heeft ons toen ook naar rustiger wateren geloodst, er is geen reden waarom dat nu niet zou lukken. Het is vooral essentieel om de rust te bewaren en met veel werkkracht en geduld aan de weg naar boven te timmeren.”

Had je na de match tegen Anderlecht een beter gevoel dan na de partij op Genk, hoewel de negatieve reeks gewoon verder gaat?

“Toch wel. Akkoord: op het bord staat nu 0 op 21 in plaats van 0 op 18, maar in Genk was Essevee gewoon kansloos. Zondag heb ik dat gevoel nooit gehad. Je druipt opnieuw zonder punten af, maar er zat wel degelijk iets in. Als de ref de goal van Harbaoui goedkeurt of hij geeft een strafschop na die fout op De Pauw, is het een totaal andere match. Misschien kan de interlandbreak nu deugd doen, om dan met frisse moed Charleroi te bekampen.”