Essevee-belofte Ewoud Pletinckx is fan van Carles Puyol

foto Nico Dewaele
Christof Decraene

Geselecteerd zijn voor wedstrijden in de Jupiler Pro League tegen Club Brugge, Racing Genk en Anderlecht? Het leek enkele maanden geleden nog een verre droom voor Ewoud Pletinckx, maar inmiddels kan de 18-jarige speler dat toch al mooi afvinken op zijn bucket list. De Geraardsbergenaar sloot begin september definitief aan bij de A-kern en wil zich in alle rust voorbereiden om door te breken als centrale verdediger. “Het zou mooi zijn al wat speelminuten te verzamelen, maar in afwachting steel ik zo veel mogelijk met mijn ogen.”

Ewoud Pletinckx mag dan afkomstig zijn van Geraardsbergen, hij kent intussen stilaan ook Waregem op zijn duimpje. Na passages bij de jeugd van Geraardsbergen, Zottegem en Wetteren, kwam hij zes jaar geleden bij de U14 van Essevee terecht, waar hij de elite jeugdopleiding afhaspelde. Om veel verplaatsingen te vermijden, verbleef hij vanaf het derde jaar middelbaar als intern in het Waregemse atheneum. Enkele maanden geleden zette hij een dubbele stap hogerop, zowel op voetbalvlak als in zijn studies.

“Aan KULAK Kortrijk ben ik begonnen met rechten te studeren”, zegt de welbespraakte Oost-Vlaming. “Dat doe ik via een werkstudentenprogramma: ik volg de lessen niet live, maar alles wordt opgenomen, zodat ik het in de namiddag en eventueel ‘s avonds op mijn appartementje in Waregem kan bekijken. Dat vergt behoorlijk wat discipline, want overdag ben ik op de club om alle trainingen mee te pikken. Uiteraard wil ik doorbreken als voetballer, maar mijn ouders hebben er altijd op gehamerd niet alles daarop te zetten. Als voetballer heb je sowieso veel vrije tijd, dan kan je die beter aan iets nuttigs besteden. Zeker in de week na de match tegen Anderlecht was de combinatie moeilijk, omdat ik toen op stage was met de nationale U19. Daarom heb ik deze week na de trainingen een tandje bijgestoken.”

Hoe verrast was je toen je begin september permanent bij de A-kern mocht aansluiten?

“In de voorbereiding had ik twee tot drie weken meegetraind en mocht ik tijdens enkele oefenmatchen invallen. De kern was sowieso iets kleiner dan vorig jaar en ik kreeg het licht op groen nadat nog enkele spelers vertrokken. De kans komt vroeger dan verwacht, maar ik ga er natuurlijk alles aan doen om ze te grijpen. Profvoetballer worden is zeker het hoofddoel. Ik zit nog tot 2021 bij Essevee via een semiprofcontract.”

Welke evolutie heb je als speler doorgemaakt?

“Vroeger werd ik meestal uitgespeeld als verdedigende middenvelder, vervolgens werd ik omgevormd tot centrale verdediger. Die positie past ook wel bij mijn kwaliteiten: ik heb duelkracht en ben kopbalsterk. Aangezien er in onze kern niet zoveel verdedigers rondlopen, is dit voor mij de gedroomde gelegenheid om ervaring op te doen. Die drie selecties zijn dan ook al mooi meegenomen. Een rol als invaller viel me nog niet te beurt, ook al omdat verdedigers niet zo snel worden gewisseld. Maar: de opwarming meemaken, een wedstrijd op de bank volgen… Ook daarvan kan je iets leren.”

De voorbije matchen sprokkelde Essevee geen punten meer. In die omstandigheden zou het voor een jonge speler als jij ook geen cadeau geweest zijn om in de ploeg te komen. Of zie je dat anders?

“Debuteren is nooit evident en gebeurt inderdaad best in een ploeg die goed draait. Het is niet meer dan logisch dat de coach het vertrouwen blijft geven aan de meer ervaren spelers. De huidige malaise zal ook niet blijven duren. Ooit moeten we toch een beetje meeval hebben. In elk geval is de ploeg altijd vrij rustig gebleven, ondanks de moeilijke situatie. Alleen in de week na de verloren derby tegen KVK stonden de zenuwen strakker gespannen. De daaropvolgende wedstrijden, naar Genk en thuis tegen Anderlecht, hou je er automatisch rekening mee dat je punten kan verliezen, al mogen we vanaf nu uiteraard wel weer punten beginnen pakken.”

De voorbije seizoenen braken weinig jongeren uit eigen kweek bij Essevee door. Hoe groot acht je de kans dat jij daar wel in slaagt?

“De club zet alleszins sterker in op de eigen jeugd. De afgelopen campagnes kon je dat niet aan de eerste ploeg merken, maar ik voel aan alles dat Zulte Waregem daar nu wel feller mee bezig is. Ik voel me hier goed en krijg veel kansen. Het contact met de coach is heel positief: hij praat veel met mij, wijst mij op concrete werkpunten en probeert me zo goed mogelijk te helpen.”

Met welk gevoel kijk je vooruit naar de match tegen Charleroi?

“Dat is altijd een moeilijke verplaatsing, al beleven de Carolo’s nu ook een moeilijke seizoenstart. Daarom acht ik het wel haalbaar dat we er iets rapen. Sowieso wordt de match die daarop volgt, de thuiswedstrijd tegen Moeskroen, absoluut cruciaal. Elk punt dat we tegen Charleroi pakken, kan de druk op de confrontaties met de Hurlus wat verlichten.”

Hoe zie jij je toekomst, mocht het toch moeilijk worden om als voetballer door te breken?

“In dat geval is het plan B om iets te doen in het notariaat, vandaar ook mijn rechtenstudie. Mijn mama is notaris en het zou leuk zijn mocht ik ooit in haar voetsporen kunnen treden. Liefst word ik een Vlaamse versie van Carles Puyol, al moet ik daarvoor uiteraard nog ontzettend veel leren…”