Enkele opmerkelijke cijfers van Zulte Waregem na de reguliere competitie

© VDB
Redactie KW

De dertig matchen van de reguliere competitie zitten erop en mondden voor Zulte Waregem uit in een nieuwe deelname aan play-off 2. Als de schade van speeldag 4 tot en met 11 niet maximaal was geweest – 0 op 24 – had het anders kunnen lopen.

60

Het aantal tegengoals dat Essevee in de reguliere competitie incasseerde. Dat zijn er gemiddeld twee per wedstrijd, geen enkele ploeg deed slechter. De grootste schade leed Zulte Waregem van speeldag 4 tot en met 11. Toen leidden 27 tegengoals in acht wedstrijden (gemiddeld 3,37 per match) en dus bijna de helft van de totale ‘oogst’ tot een 0 op 24, die het team naar de kelder van het klassement deed zinken. Vlak voor de winterstop hield Essevee tegen Standard en Kortrijk nog eens opendeurdag (respectievelijk 4-1- en 4-2-verlies), maar gelukkig keerde het tij na Nieuwjaar. De vaste keuze voor vier verdedigers – waarbij jonkie Ewoud Pletinckx, op enkele minuten na, alles speelde – zorgde voor meer defensieve stabiliteit en deed het vertrouwen in de ploeg toenemen. In negen matchen slikte Essevee nog 14 goals (gemiddeld circa 1,5 per match), toch al een aanzienlijke verbetering. Als het team dat gemiddelde een heel seizoen had kunnen aanhouden, was het in de buurt van play-off 1 uitgekomen. De versteviging van de verdedigende fundamenten wordt, na het eveneens moeilijke seizoen 2017-2018, dé uitdaging voor het bestuur en de technische staf. Overigens haalde Zulte Waregem thuis wél een positief doelsaldo (29 goals voor, 27 tegen). Buitenshuis slikte de defensie van Bossut 33 goals en werd er maar 20 keer gescoord.

18

De doelpuntenproductie van Hamdi Harbaoui dit seizoen, zijn goal in de zestiende finales van de beker tegen Heist niét meegeteld. De Tunesische spits was goed voor meer dan één derde van alle goals (49). Het moge duidelijk zijn dat Harbaoui alleszins waar voor zijn geld heeft gegeven. In zes wedstrijden was de 34-jarige goalgetter telkens goed voor twee doelpunten. Toen hij tijdens de wintermercato met een erg aantrekkelijke aanbieding uit Turkije zwaaide, moest het bestuur alle zeilen bijzetten om de spits aan de Gaverbeek te houden. De kans is niet denkbeeldig dat Harbaoui na afloop van dit seizoen nog één keer een grote financiële slag wil slaan en opnieuw verre horizonten opzoekt. Opmerkelijk: de papa van Inez moet het echt van zijn neus voor goals hebben. Zijn ‘assistproductie’ bleef beperkt tot twee, al hoeft niemand daarvan natuurlijk wakker te liggen.

15

Het aantal doelpunten waar Theo Bongonda bij betrokken was. De kwieke dribbelkont liet acht keer zelf de netten trillen en was zeven keer goed voor de beslissende pass. Op vlak van assists deed Nill De Pauw trouwens even goed. Mocht Bongonda een coureur zijn, een wereld waarin contracten doorgaans tot de laatste dag worden gerespecteerd, zou hij nog tot 2022 in het Regenboogstadion te bewonderen zijn. De interesse in de Belgische Congolees is evenwel dermate groot dat de publiekslieveling in play-off 2 vermoedelijk zijn laatste wedstrijden voor Essevee zal spelen.

26

Zoveel jongens kregen tijdens de reguliere competitie speelminuten van Francky Dury. Onder hen ook Kaya (openingswedstrijd tegen Waasland-Beveren), Johan Björdal (drie matchen gespeeld in de periode van de 0 op 24, na Nieuwjaar vertrokken naar Valerengen) en Timothy Derijck (de eerste vijf wedstrijden alles gespeeld, vervolgens naar AA Gent getransfereerd). Oldrup Jensen (verhuurd aan Göteborg en Odds BK, mag weg), Madu (verhuurd aan Roeselare), Verboom (op overschot) en Mathieu De Smet (kreeg inmiddels zijn eerste profcontract, maar speelde in de competitie nog geen minuut mee) zitten daar niet bij. Ook de reservedoelmannen Louis Bostyn, Eike Bansen en Yoran Deketelaere (bij de selectie gekomen door een vingerblessure van Bansen) kwamen geen seconde aan de bak, want Sammy Bossut speelde elke seconde in competitie én beker.

284

Het aantal competitieminuten van Mikael Soisalo. De jonge Fin stond geen enkele keer aan de aftrap, maar viel liefst 19 keer in, waarvan negen keer voor Nill De Pauw. De twintigjarige met de spierwitte haren ontpopte zich tot een publiekslieveling en was goed voor één goal en één assist, maar slaagde er niet in om De Pauw (en Buffel, in het begin van het seizoen) als titularis te verdringen. Net als Nissilä hoopt hij op meer speelminuten. Benieuwd of de ‘investeringsprojecten’, zoals Francky Dury ze bij hun komst betitelde, zich in play-off 2 (of volgend seizoen) kunnen doorzetten.

2

Het aantal ploegen waartegen Zulte Waregem geen enkel punt haalde: Antwerp en KV Kortrijk. Vooral dat laatste kwam hard aan bij de supporters, al krijgt Essevee in play-off 2 dus nog twee revanchemogelijkheden tegen de rivaal uit de Guldensporenstad. Het team slaagde er wel in iets te rapen tegen Charleroi (één zege) en tegen Genk (puntje in blessuretijd op de slotspeeldag), ploegen die voor Dury en co normaliter de status van ‘zwart beest’ krijgen. Tegen twee ploegen pakten de Zuid-West-Vlamingen twee keer de volle buit: rode lantaarn Lokeren en Eupen dienden twee keer het onderspit te delven.