Davy De fauw (Zulte Waregem): “Ik kan het niveau nog altijd aan”

Het contract van Davy De fauw wordt eerstdaags verlengd bij Zulte Waregem. (foto HDV)
Redactie KW

Zulte Waregem won eindelijk in Play-off. Na afloop slaakte iedereen een langgerekte oef, ook Davy De fauw. “Play-off 2 spelen is geen cadeau, maar als we nog vier keer kunnen spelen zoals zaterdagavond tegen Cercle Brugge kunnen we onze supporters eindelijk nog iets teruggeven.”

Davy De fauw is aan de Gaverbeek zowat een meubelstuk geworden. De captain is, samen met coach Dury en keeper Bossut, één van de trouwste gezichten van de club. Net daarom kreunde ook hij onder het moeilijke seizoen dat Essevee doorspartelde.

“We kunnen niet onder stoelen of banken steken dat het dit jaar erg stroef liep. Als routinier weet ik intussen maar al te goed hoe belangrijk een goede start is. Heb je die niet, dan loop je eigenlijk een hele campagne lang achter de feiten aan. Het is een ervaring die we nu voor het tweede seizoen op rij hebben meegemaakt. Plezant is dat allerminst, iedereen hoopt om na enkele matchen bovenin te staan en vervolgens een rustig seizoen te kunnen draaien, waarin je idealiter meedoet voor een plekje in de linkerkolom. Lukt dat niet, dan zie je de twijfel in de hoofden sluipen en ga je ook krampachtiger spelen. Gelukkig hebben we, net als vorig jaar, de situatie kort na Nieuwjaar al kunnen rechtzetten met enkele gerichte aankopen. De inbreng van Seck en Peeters heeft voor meer balans in het team gezorgd. In elk geval moeten we proberen volgend seizoen een rotstart te vermijden.”

Is dit de tol die een ploeg betaalt als er tijdelijk vooral in stenen – de uitbouw van het stadion – wordt geïnvesteerd?

Bwa, dat denk ik niet. Het is de verdienste van de club dat er de voorbije jaren werk is gemaakt van een moderne infrastructuur en een gloednieuw trainingscomplex. Dat zal inderdaad een boel centen gekost hebben, maar er is ook altijd geïnvesteerd in het sportieve. Nu het stadion al voor een aanzienlijk deel is gerenoveerd, kunnen we ook op sportief vlak hopelijk weer aansluiting vinden bij de subtop. De jongste twee jaar hebben we de trein van Play-off 1 gemist, maar niets sluit uit dat we in de toekomst daar opnieuw kunnen meestrijden. Hoewel: wat mij betreft mag dat gerust in een andere competitieformule zijn. Het huidige format is alleen plezant als je om de grootste knikkers mag spelen.”

De degradatiedruk was weggevallen, maar toch waren jullie heenmatchen in Play-off 2 niet om over naar huis te schrijven. Waaraan wijt je dat?

“PO II spelen is niet zo aantrekkelijk, dat is de jongste jaren al voldoende bewezen. Veel heeft te maken met motivatie. Vorig seizoen zaten we in een poule die kwalitatief iets minder was en waarin meer teams ervoor kozen niet met hun sterkste ploeg te starten. We staken er bovenuit, waardoor het plezant spelen was, in een erg positieve flow geraakten en uiteindelijk ook de finale hebben gehaald. Dit jaar is de tegenstand een stuk sterker en lieten wij het wat afweten. Drie keer duurde het tot in de absolute slotfase voor we nog een punt konden veilig stellen. Tegen Cercle klopte het totaalplaatje eindelijk wel, al waren de bezoekers zeker niet op hun sterkst. Bij ons pakte de mayonaise, waardoor we de toeschouwers eindelijk nog eens waar voor hun geld konden bieden. Als we nog vier keer kunnen spelen zoals tegen Cercle, is dat ook op het veld stukken plezanter. Je voelt dat het binnen de spelersgroep wel leeft om ten allen prijze een vijfde nederlaag op rij tegen KVK in één en hetzelfde seizoen te vermijden. Dat is nu onze belangrijkste motivatie.”

Als Bongonda speelt zoals tegen Cercle, moet dat wel haalbaar zijn…

“We weten al langer dat Theo iets extra brengt en over meer kwaliteit dan de gemiddelde voetballer beschikt. Als hij eind dit seizoen effectief vertrekt, wacht het bestuur de moeilijke taak een vervanger te vinden. Die vind je niet in een handomdraai, vrees ik. Misschien heeft het vaderschap voor een mentale klik gezorgd bij hem, al weet ik uit ervaring dat zo’n klein bengeltje je ook enkele uren nachtrust kan kosten. (lacht) Als we een herhaling van de twee voorbije seizoenen willen vermijden, moeten we niet alleen alternatieven voor Bongonda vinden, maar moet er een kwaliteitsinjectie komen voor verschillende linies.”

De tegenstand in onze poule is een pak groter dan vorig seizoen het geval was

Hoe groot is de kans dat je eind juni aan je negende seizoen in het Belgisch profvoetbal begint bij Essevee?

“Die kans is heel groot, en daar ben ik blij om. Mijn aflopend contract wordt binnenkort normaal met een jaartje verlengd, we moeten alleen nog enkele punten en komma’s juist zetten. Tijdens dit seizoen had ik het gevoel het niveau nog altijd aan te kunnen. Bovendien voel ik me nog prima en doe ik dit nog dolgraag, zowel op als naast het veld. Hoewel de resultaten al twee jaar op rij wat tegenvallen, zorgde dat in de kleedkamer amper voor problemen. Natuurlijk loop je af en toe wat kregelig na een nieuwe nederlaag, maar samen met de andere routiniers probeer ik daar de jongeren bij te helpen en naar oplossingen te zoeken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier