Anderlecht laat Essevee na 1-2-zege achter met zeven nederlagen op een rij

© (Foto Belga)
Redactie KW

Anderlecht heeft in het Regenboogstadion nog eens aangeknoopt met de zege. Essevee scoorde in blessuretijd nog de aansluitingstreffer, maar dat was onvoldoende om het Brussels feestje te verstoren. Na de interlandbreak moet Zulte Waregem dringend op zoek naar punten om niet helemaal te verzuipen in het degradatiemoeras.

Francky Dury wisselde zijn ploeg op vier plaatsen in vergelijking met de elf die in Genk een pandoering kregen. Heylen, Tardieu, Bongonda en Harbaoui kregen het vertrouwen en vervingen Johan Björdal, Marcq, Bongonda en Sylla. Bij Anderlecht was er geen sprake van de geblesseerde Santini, Hein Vanhaezebrouck wijzigde zijn ploeg op liefst zes plaatsen.

Beide ploegen wilden vertrouwen tanken in deze match en gingen op zoek naar het gezonde evenwicht tussen zelf een vroege goal maken en niet op een dodelijke tegenaanval lopen. Op pass van Bongonda had Harbaoui iets moois in gedachten, maar zijn omhaal ging over. De RSCA-supporters, die door een protestactie pas na een kwartier hun tribunestekje innamen, misten in die periode ook nog een gekraakt schot van Harbaoui en een kopbal van Sanneh (over), maar waren wel net op tijd om te zien hoe Bossut de 0-1 van Gerkens voorkwam met een voetveeg.

Afgekeurde goal

Op het halfuur ontsnapte Zulte Waregem op het nippertje, toen Bakkali een halfslachtige interventie van Bossut ei zo na afstrafte, maar Baudry lette op de lijn. Op dat moment stond Tardieu al niet meer op het veld: Dury had de Fransman snel gewisseld, uit vrees voor een tweede gele kaart voor de verdedigende middenvelder. Na 35 minuten verkeerde de thuisploeg plots in extase nadat Harbaoui op corner de 1-0 had binnengeknikt, maar Lardot keurde de goal af wegens een duwfout.

Het venijn zat in de staart: De Pauw had twee keer de openingsgoal aan de voet, maar trapte half naast de bal en had bij de tweede fase een penalty kunnen krijgen na een ingreep van Sanneh. Aan de overzijde kon Bakkali tot twee keer toe zijn schot niet kadreren, maar de derde keer was het prijs: hij profiteerde maximaal van een wegglijden van Heylen om Bossut het nakijken te geven: 0-1 na 42 minuten.

Controlerend Anderlecht

Anderlecht kwam met meer vertrouwen op het veld en kwam kort na de pauze dicht bij een tweede treffer: Dimata mikte evenwel naast en vond tien minuten later het hoofd van Bossut op zijn weg. Essevee probeerde wel tegen te prikken, maar kwam niet tot uitgespeelde kansen. Dan probeer ik het maar in mijn eentje, dacht Bongonda. Na een lange ren had zijn schot iets te weinig dash om Didillon te verrassen. De bezoekers leken zich te beperken tot het verdedigen van die krappe voorsprong, maar namen in de 78ste minuut extra marge toen Gerkens een knappe collectieve actie voorbij Bossut jaste: 0-2. De assist kwam van de volledig vrijstaande Saelemaekers.

Dat betekende een nieuwe mokerslag voor Essevee, dat in blessuretijd nog de aansluitingstreffer lukte via Buffel. Baudry kon zich voor het hoofd slaan toen hij de ultieme vrijschop van Buffel in het zijnet kopte.

Zulte Waregem: Bossut, De fauw, Baudry, Heylen, Walsh, Demir (55′ Bedia), Buffel, De Pauw (76′ Soisalo), Tardieu (28′ Marcq), Harbaoui, Bongonda

Doelpunten: 42′ Bakkali 0-1, 78′ Gerkens 0-2, 90+2′ Buffel 1-2

Geel: 3′ Tardieu, 80′ Gerkens, 82′ Sanneh, 90+3′ Bornauw

(BVC – Foto Belga)