Zelfs als KM de barrage verliest, kan het zich nog redden

KM Torhout © VDB
Redactie KW

Als KM Torhout zondag niet verliest tegen SK Pepingen-Halle dan speelt het een week later barrages tegen de nummer 14 uit de tweede amateurklasse B. De barrage wordt afgewerkt in één enkel duel. De thuisploeg wordt geloot.

Wint KM deze match dan is het zo goed als gered. Al is er één uitzondering: de winnaar van de barrage zakt ook als er drie Vlaamse ploegen rechtstreeks dalen uit eerste amateurklasse, een Vlaamse ploeg op de barrageplaats staat en degradeert en vervangen wordt door een Waalse.

Verliest KM de barragematch, dan behoudt het zelfs nog een waterkans op behoud. Sowieso speelt de situatie onderin in de eerste amateurklasse een rol. Daar zijn drie rechtstreekse zakkers en speelt de vierdelaatste barrage met de eindrondekandidaten in de tweede amateurklasse.

Op één speeldag van het einde zijn dit de laatste drie ploegen in dalende volgorde: Chatelet-Farciennes, Berchem en Patro Eisden. VW Hamme staat op een barrageplaats. Maar de licenties spelen ook hun rol. Virton is nog niet zeker van haar licentie, net als 1B-club Lierse. Krijgt Virton haar licentie niet, dan komt het op de laatste plaats en schuift Chatelet op naar de barrageplaats. Daardoor zakken er maximaal twee Vlaamse ploegen uit de eerste amateurklasse waardoor er geen van beide barragisten in de tweede amateurklasse zakken. Krijgt ook Lierse haar licentie niet en springt Berchem over Chatelet dan is Berchem gered en komt Chatelet eveneens op de barrageplaats terecht, waardoor we een gelijkaardige situatie krijgen. De winnaar van de barrage zakt ook als er drie Vlaamse ploegen rechtstreeks dalen uit eerste, een Vlaamse ploeg op de barrageplaats staat en degradeert en vervangen wordt door een Waalse. Uitspraak over de licentie van Virton volgt maandag, die van Lierse donderdag. (BV-Foto Bart)