West-Vlaamse triomftocht: Hans Vanaken en Tessa Wullaert winnen Gouden Schoen

© BELGA
Redactie KW

Het Gala van de Gouden Schoen is woensdagavond uitgedraaid op een heus West-Vlaams feestje. Hans Vanaken won zoals verwacht bij de mannen, Tessa Wullaert uit Sint-Baafs-Vijve won haar tweede Gouden Schoen bij de vrouwen. Eerder op de avond viel Club Brugge ook al in de prijzen met Wesley Moraes (Belofte van het Jaar), Ivan Leko (Coach van het Jaar) én Siebe Schrijvers (Doelpunt van het Jaar).

Hans Vanaken was de absolute topfavoriet en kon die status ook waarmaken. Na José Izquierdo en Ruud Vormer gaat de prijs voor het derde jaar op rij naar een speler van Club Brugge. Vanaken won met 97 punten voorsprong op de nummer twee, Mehdi Carcela van Standard. Alejandro Pozuelo van RC Genk werd derde.

En Gouden Schoen of niet. Hans Vanaken blijft even nuchter na zijn bekroning. “Dit is geweldig, maar ik blijf dezelfde hans. Het is wel een ongelofelijke eer en het is echt genieten. Na de eerste stemronde had ik al begrepen dat het moeilijk zou worden voor Pozuelo om mij nog voorbij te steken. Carcela bleef over als enige opponent. Ik moet zeggen dat hij het ook verdiende om de eerste ronde te winnen. De tweede stemronde was wel voor mij. Ik dank deze Gouden Schoen, denk ik, voornamelijk aan mijn fantastische statistieken in 2018. Die waren nog nooit zo hoog.”

De voorbije jaren gebeurde het meermaals dat de nieuwe Gouden Schoen na zijn bekroning in een mindere periode terechtkwam. Vanaken vreest niet een zelfde vormcrisis te zullen meemaken. “Ik ben niet bang van extra druk. Ik zal hoe dan ook dezelfde speler blijven en mijn eigen spel blijven spelen. Dat de verwachtingen hoger zijn, is niet meer dan logisch. Maar ik ben daar niet mee bezig. Ik wil nog progressie boeken, dat is zeker nog mogelijk. Of ik volgend seizoen nog in Brugge speel? Die kans is er zeker. Ik ben er heel tevreden en heb mijn contract nog maar net verlengd (tot medio 2023). Ik zal alleen naar het buitenland vertrekken als het plaatje helemaal klopt.”

(Lees verder onder de foto)

West-Vlaamse triomftocht: Hans Vanaken en Tessa Wullaert winnen Gouden Schoen
© BELGA

Voor Tessa Wullaert is het de tweede Gouden Schoen in drie jaar tijd. In 2017 won ze de eerste vrouwelijke Gouden Schoen. Vorig jaar was het de beurt aan Janice Cayman, maar nu gaat de trofee dus opnieuw naar de aanvalster van Manchester City.

Vooraf was de West-Vlaamse wel niet zeker van de zege. “Ik schatte mijn kansen één op drie. Ik heb een goed jaar gehad, goed gewerkt en constant gepresteerd. Ik vermoed dat mij dat de zege heeft opgeleverd. Mijn overgang van Wolfsburg naar Manchester City is bovendien goed verlopen. Deze Gouden Schoen krijgt een mooi plekje op mijn kast, naast de vorige.”

Tessa Wullaert stapt donderdag al op het vliegtuig naar het Spaanse Pinatar, waar de Red Flames hun winterstage houden. “Er staat zelfs al meteen een oefenduel (tegen Spanje) geprogrammeerd”, vervolgde Wullaert. “Ik heb er geen moeite mee om zo snel de knop om te draaien. Ik kom net terug uit blessure en sta eigenlijk zelfs te popelen om opnieuw te spelen. Ik ga mijn focus houden en mik nog op een sterke terugronde. Met Manchester City zijn we nog in de running voor alle prijzen.”

(Lees verder onder de foto)

West-Vlaamse triomftocht: Hans Vanaken en Tessa Wullaert winnen Gouden Schoen
© BELGA

Het Gala van de Gouden Schoen is zo een heus West-Vlaams feestje geworden. Eerder op de avond won Club Brugge ook al in de categorie Coach van het Jaar (Ivan Leko) en Belofte van het Jaar (Wesley Moraes). Straks is Hans Vanaken topfavoriet voor de Gouden Schoen.

Tot slot viel Club Brugge ook nog in de prijzen bij de categorie Doelpunt van het Jaar. Siebe Schrijvers mocht met die eer gaan lopen dankzij zijn prachtige treffer tegen Antwerp. Schrijvers kreeg zijn prijs overhandigd uit handen van Rode Duivel Dries Mertens.

Bekijk hier de sterrenparade op de rode loper.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier