‘Wat als’-acteur en Club-fan Günther Lesage over West-Vlaamse ploegen in de play-offs

'Wat als een voetbalscheidsrechter een badmeester is?' Een foto uit een van de vele sketches waarin Günter Lesage een hoofdrol speelde. © (foto VTM)
Sam Bracke
Sam Bracke Medewerker KW

Van pastoor in Eigen Kweek, scheidsrechter in Wat Als tot politiecommissaris in SM-rechter: acteur en theatermaker Günther Lesage (51) is van alle markten thuis. En ook ‘de rol’ van voetballiefhebber is de Ardooienaar op het lijf geschreven. Die hoefde hij zelfs nooit in scène te zetten. “Ik heb altijd van voetbal gehouden en durf openlijk kleur bekennen: ik heb een blauw-zwart hart.” En dus dachten we: wat als we hem eens een aantal stellingen voorleggen over de West-Vlaamse ploegen die straks aan de play-offs beginnen?

Wat als Wesley Moraes tijdens de eerste match van de play-offs geblesseerd uitvalt?

“Wesley weegt op een verdediging en is aan een uitstekend seizoen bezig. Toch denk ik niet dat Club dan met een onoverkomelijk probleem zit. Van insiders hoorde ik immers dat Kaveh Rezaei de jongste weken op training ongelofelijke dingen laat zien. Ik ben heel benieuwd of we dat ook eens in de wedstrijden te zien zullen krijgen… De Iraniër is een ander type dan een sterke targetman als Wesley, maar ik denk dat Leko creatief genoeg is om andere oplossingen te vinden. Ik zie veeleer een probleem mocht Hans Vanaken uitvallen. Maar dat zal niet gebeuren, hé.” (lacht)

Wat als Club Brugge zondag thuis tegen Gent met een nederlaag aan de play-offs begint?

“Dat zou lastig zijn, want dan komt AA Gent in de klassering meteen naast Brugge te staan en dat is nefast voor de moraal. Bovendien is het heel belangrijk om de druk op KRC Genk zo groot mogelijk te houden. Meteen thuis verliezen zou dus een serieuze domper zijn, maar een ramp is het niet, want dan heb je nog negen matchen. Ik verwacht sowieso heel spannende play-offs.”

Wat als Club voor het tweede jaar op rij kampioen wordt, blijft Leko dan aan boord?

“Ik vind Leko een goede en communicatief sterke coach. Ik ben fan. Ik vraag me wel af in welke mate de affaire Propere Handen de Brugse coach heeft beïnvloed. In alle vroegte voor de ogen van je kinderen uit bed worden gehaald, een nacht in de cel, op alle voorpagina’s je gezicht… Ik kan me nauwelijks voorstellen dat zoiets niet blijft hangen. Ik vind het vooral heel grof wat er toen gebeurd is. ‘Als hij in de bak zit, zal er wel iets aan de hand zijn’, was de algemene perceptie. Zolang er niets bewezen is, vind ik dat niet correct.”

Als Club een tweede titel op rij pakt, verwacht ik dat Leko aan boord blijft

“Hetzelfde geldt immers voor scheidsrechters Bart Vertenten en Sébastien Delferière. Mocht dit met een andere coach voorgevallen zijn, zou ik er exact dezelfde mening op nahouden. Het uitblijven van een contractverlenging zal waarschijnlijk ook een gevolg van die hele zaak zijn, maar als ze de titel pakken, dan verwacht ik dat Leko blijft. Twee titels op rij, dat is al van voor de Tweede Wereldoorlog geleden, toch?” (lacht)

Als Club een tweede titel op rij pakt, verwacht ik dat Leko aan boord blijft

Wat als een fitte Arnaut Danjuma in PO1 zijn niveau van in het begin van het seizoen evenaart?

“Door het wegvallen van Alejandro Pozuelo en de terugkeer van Danjuma heb ik er extra vertrouwen in dat het nog spannend zal worden. Na de match Club Brugge-Atlético Madrid stond ik in de spelerstunnel naast Danjuma. ‘We missen u’, liet ik hem weten. (met Nederlands accent)‘Ja, ik mis jullie ook’, was zijn antwoord. Ik ben er dus van overtuigd dat die gast erop gebrand is om zich in de topmatchen nog eens te laten zien. Ik verwacht heel veel van hem. Krépin Diatta doet het de laatste weken ook heel goed, maar Danjuma kan misschien nog voor dat tikkeltje extra zorgen.”

Wat als Ethan Horvath andermaal enkele steken laat vallen?

“Tussen de palen zie ik niet meteen een probleem. Mocht Horvath pakweg twee matchen op rij flateren, zal Leko simpelweg heel makkelijk naar Karlo Letica teruggrijpen. In mijn ogen blijft de Kroaat een heel goede keeper. Horvath was eind oktober heel gemotiveerd om na de fouten van Letica de draad weer op te pikken en zich te bewijzen. Waarom zou dat nu omgekeerd ook niet kunnen? De jonge doelmannen zijn geen miskopen. Ik snap de keuze voor jong talent, zeker na vorig seizoen. Toen kozen ze in allerijl voor ervaring, maar dat bleek ook geen oplossing. Kenneth Vermeer viel al snel geblesseerd uit en Vladimir Gabulov werd al snel Grabulov. (lacht) Ervaring is dus ook geen garantie.”

Wat als de VAR voor het tweede jaar op een belangrijke rol in het titeldebat zou spelen?

“In de thuismatch van vorig seizoen tegen Anderlecht waren de beslissingen van de VAR in het nadeel van Club, maar dan kunnen we het ook over het al dan niet handspel van Ruud Vormer op Standard hebben. Toen viel de beslissing in het voordeel van Club. Ik ben absoluut voorstander van de VAR, maar ik hoop dat de mannen in het busje beter werk leveren dan in de reguliere competitie, waarin ze toch regelmatig steken lieten vallen. Denk maar aan de twee slaande bewegingen van Ivan Santini die onbestraft bleven. De scheidsrechter kan onmogelijk alles zien, dus is de VAR een positieve evolutie. Maar dan moeten ze wel consequent zijn. Het kan niet dat de mensen thuis na één herhaling zien dat het een duidelijke strafschop is, maar dat er in het busje niets gebeurt.”

Wat als er in juni 2020 beslist wordt om de play-offs af te schaffen?

“Commercieel en financieel blijft PO1 interessant. Omwille van die tien finales ben ik wel een voorstander van de play-offs, al zou ik er ook niet mee inzitten als het gewoon weer zoals vroeger is. Dan wint de beste ploeg van de competitie, terwijl dat nu niet altijd het geval is. De ploeg die lang aan de leiding staat, is door die play-offs altijd in het nadeel. Zo stond Club vorig seizoen heel lang op kop, maar werd het op het einde toch nog spannend.”

Met Vanderhaeghe van bij de start en Kaminski tot het einde, zat KVK misschien wel in PO1

“Toen zou ik het heel zuur hebben gevonden als Standard alsnog kampioen was geworden. Dit seizoen is er geen enkele Clubfan rouwig om die play-offs, terwijl dat in Genk ongetwijfeld anders ligt. De Limburgers speelden en fantastisch seizoen en verdienen die titel. Philippe Clement leverde er topwerk.”

Wat als de winnaar van PO2 Europees voetbal haalt, iets wat nog maar één keer eerder gebeurde (Genk in 2009-2010, het eerste seizoen met play-offs)?

“Sint-Truiden heeft het heel goed gedaan en maakt zeker een kans om het de vierde va PO1 lastig te maken. Ik zou het Marc Brys trouwens ook ten volle gunnen, want hij heeft het dit seizoen super gedaan. Verder verwacht ik veel van Moeskroen, dat door 2019 aan het razen is. Chapeau wat Bernd Storck daar heeft neergepoot. Moeskroen en STVV in de finale van play-off 2, waarom niet? Club mag dan wel niet als vierde eindigen. (lacht) Ik moet wel zeggen dat PO2 me amper boeit. Zes ploegen per poule is simpelweg te veel om het voor elk team spannend te houden.”

Wat als Hamdi Harbaoui voor het tweede seizoen op rij topschutter wordt?

“Het zal niet makkelijk zijn om Ally Samatta van KRC Genk nog bij te benen, maar ik vind Harbaoui een goeie en behoorlijk complete spits. Zijn leeftijd (34, red.) spreekt natuurlijk niet echt in zijn voordeel, maar misschien kan hij met een nieuwe topschutterstitel nog een transfer naar een Belgische topclub versieren? Dan denk ik eerder aan een ploeg als KRC Genk of Antwerp. Club Brugge? Neen, daar stuurden ze vorig seizoen een gelijkaardig type als Jérémy Perbet snel door. Ik zie blauw-zwart eerder een jonge nieuwe spits uit het buitenland aantrekken, een type als Wesley.”

De 12-jarige zoon van Günter Lesage tussen Club-spelers Wesley Moraes en Emmanuel Dennis.
De 12-jarige zoon van Günter Lesage tussen Club-spelers Wesley Moraes en Emmanuel Dennis.© GF

Wat als Francky Dury vertrekt bij Zulte Waregem?

“Het kan nooit kwaad om eens andere oorden op te zoeken en Dury kan volgens mij bij veel clubs terecht. Hij zag jaar na jaar zijn betere spelers vertrekken, maar slaagde er telkens in om een sterk geheel te kneden. Mocht hij eens een kwalitatief sterkere groep onder zijn hoede krijgen, zie ik hem ver geraken. Stel dat Laszlo Bölöni bij Antwerp zou vertrekken, zou Dury daar volgens mij absoluut passen.”

Wat als Yves Vanderhaeghe aan het seizoen was begonnen bij Kortrijk, zou hij er dan in geslaagd zijn om voor het vijfde jaar op rij als hoofdtrainer PO1 te halen?

“Ik ken Yves persoonlijk nadat we samen eens een wedstrijdje op de Domo Cup (een jeugdtornooi met als afsluiter een partij tussen bekende gezichten, red.) van Leo Van der Elst speelden. Een super sympathieke man, dus ik zou het hem zeker gunnen. Yves is een heel goede trainer en ik vond het dan ook eerder verrassend dat het bij Gent niet lukte.”

Vroeger was Cercle Brugge nog een echte volksploeg, nu kan je niet echt meer een gezicht op de vereniging plakken

“Misschien was dat net een stapje te hoog? Yves lijkt me de perfecte trainer voor ploegen die vanuit een underdogpositie voor PO1 kunnen strijden. Hij kent het Kortrijkse huis en zette er in het verleden al goede resultaten neer. Misschien had hij inderdaad play-off 1 gehaald.”

Wat als Thomas Kaminski bij KVK was gebleven?

“Kaminski is een waardige vervanger voor Lovre Kalini?. Het was een slimme zet van Gent om hem bij KVK weg te plukken. Zet Yves Vanderhaeghe van bij het begin bij KVK en laat Kaminski heel het seizoen bij de Kerels spelen en dan zouden KVK en AA Gent misschien wel tot de laatste speeldag voor PO1 gestreden hebben.”

Wat als Glen De Boeck trainer van KVO zou worden?

“Dat is een moeilijke. De Boeck zijn passage bij Lokeren was een vergiftigd geschenk. Hij fungeert vaak als crisismanager, maar ik denk dat hij ook nog eens verlangt naar een club die niet voor het behoud moet vechten. Maar Oostende, waarom niet? Na KVK en Cercle Brugge een andere West-Vlaamse club… Het zou zomaar kunnen.”

Wat als Nicolas Lombaerts zijn al bij al degelijke seizoen in PO2 kan bevestigen, zie je hem dan nog vertrekken aan de kust?

“Lombaerts is al 34 dus een transfer naar een topclub lijkt mij uitgesloten. Bovendien heeft hij bij KVO nog een dik contract voor één seizoen, dus ik zie hem niet meteen vertrekken voor minder.”

Wat als Tom De Sutter plots weer een aanbieding krijgt van een subtopper?

“Ook van hem vermoed ik dat hij bij KV Oostende zal blijven. Ik was ervan geschrokken hoe denigrerend Roger Lambrecht De Sutter behandelde en vond dat eigenlijk écht niet kunnen. Ik heb altijd wel van De Sutter gehouden, zowel bij Club als Anderlecht kende hij goede periodes.”

Francky Dury zag jaar na jaar zijn betere spelers vertrekken, maar slaagde er telkens in om een sterk geheel te kneden

“Voor spelers als De Sutter en Lombaerts lijkt het op hun leeftijd (respectievelijk 33 en 34, red.) logisch dat ze kiezen voor speelzekerheid, een deftig loon en aantrekkelijke familiale omstandigheden. Zou je dan kiezen om bijvoorbeeld naar Charleroi te gaan, aan de andere kant van België, om zogezegd weer een stapje hoger te spelen? Dat betwijfel ik. Als West-Vlamingen is een club als KVO dan toch ideaal? Zo zou ik het alvast doen.”

Wat als Cercle Brugge weer meer voor jongens van eigen bodem kiest in plaats dan voor de vele Monegasken?

“Ik vrees dat de inbreng van Monaco onvermijdelijk is. Het resultaat is wel dat Cercle meer en meer een ploeg zonder identiteit aan het worden is. Vroeger was Cercle nog een echte volksploeg, nu kan je niet echt meer een gezicht op de vereniging plakken. Groen-zwart is nu dat wisselvallige ploegje dat het veld van Club altijd kapot speelt en de stoeltjes groen spuit… (lacht) Hoewel je zou verwachten dat de Brugse derby daardoor minder leeft dan vroeger, valt het me wel op dat er nog steeds zo heftig over gedaan wordt. Een Fransman die – nota bene na een gelijkspel – de vlag op de middenstip plant en een Braziliaan en een Nederlander die hem bijgevolg de les gaan spellen: op zich een boeiend gegeven na een Brugse derby (lacht), maar eigenlijk vooral dom en onnodig.”

Wat als Monaco de geldkraan plots dichtdraait?

“Dan wordt het moeilijk om te overleven in 1A, maar dat is niet alleen voor Cercle het geval. Elke club die afhankelijk is van één grote geldschieter, ook op lager niveau, komt sowieso in de problemen als die wegvalt. Toch zou ik het jammer vinden mocht die Brugse derby er niet meer zijn.”

Doorgevraagd

1977: een 10-jarige Günther Lesage poseert in Club-tenue in de tuin in Ardooie.
1977: een 10-jarige Günther Lesage poseert in Club-tenue in de tuin in Ardooie.© GF

Heb je zelf gevoetbald?

“Bij de jeugd van Ardooie. Gemeentegenoot Marc Degryse was twee jaar ouder, maar af en toe trainden we samen. Zo zat ik voor een oefening ooit nog op zijn rug, maar dat zal hij zich niet meer herinneren. (lacht) Marc werd als 16-jarige verkocht aan Club Brugge en ik mocht samen met twee vriendjes mee in zijn BMW om een training te gaan bekijken. Zalig!”

“Als jonge voetballer droomde ik van een carrière als rechtsmidden bij blauw-zwart, maar dat is bij een droom gebleven. Ook mijn 12-jarige zoon zit momenteel in die fase. Hij voetbalt bij Haasdonk en is een grote Club-supporter. Zo kreeg hij van zijn tante onlangs een meet and greet met Wesley Moraes en Emmanuel Dennis. Wanneer ik zelf nog eens de kans krijg om tegen een bal te shotten, laat ik die niet liggen. Al durft mijn lichaam ondertussen wel eens tegen te pruttelen…”

Hoe werd je Club-fan?

“Via wijlen nonkel Pierre, een Limburger nota bene. Al van voor hij met mijn tante trouwde en naar West-Vlaanderen verhuisde, was hij Club-fan. Hij nam me mee naar een match en ik was verkocht. Het was de gouden generatie met Ernst Happel. Het seizoen van de Europese finale tegen Liverpool.”

“Nog steeds probeer ik regelmatig een match mee te pikken, zo hoop ik er zondag zeker bij te zijn. Door mijn goede band met Leo Van der Elst, die regelmatig naar het theater komt kijken, ben ik sinds kort ook peter van de Brugse dames.”

Je woont in Sint-Niklaas.

“Al sinds 2003, vooral uit praktische overwegingen. Daarvoor woonde ik tien jaar in Antwerpen – waar ik studeerde , een jaartje in Brussel en tien jaar in Gent. Ik maak dus een soort Ronde van Vlaanderen, al heb ik de Muur van Geraardsbergen nog niet gedaan.” (lacht)

Terugkeren naar je roots in Ardooie, is dat een optie?

“Het Vlaamse theaterwezen situeert zich voornamelijk in de driehoek Gent-Antwerpen-Brussel, maar met mijn theatergroep kom ik nog vaak in West-Vlaanderen en dan komen mijn ouders geregeld kijken. Ik heb nog voldoende contact met West-Vlamingen om mijn geboorteprovincie niet te hard te moeten missen. Toen we onlangs in Roeselare optraden, bleef ik samen met een collega-acteur in mijn ouderlijk huis slapen. De dag nadien hebben we aan sightseeing gedaan. We waren rap rond, maar het was toch fijn. (lacht) En in Ardooie kan ik gerust anoniem over straat lopen. Op Pukkelpop – waar ik jaarlijks van de partij ben – was dat in het verleden al wel eens anders.”

Hoe zit het met je West-Vlaams?

Ewel, mien broere zit tope met Flip Kowlier bij Ertebrekers. En ak ik de Fluppe tegenkomn, ton is ‘t in ‘t West-Vlams eh. (lacht) Met mijn broer praat ik minder in het West-Vlaams, maar tegen de ‘diehard West-Vlamingen’ kan ik nog steeds een aardig mondje meepraten. Als ik een West-Vlaming ontmoet, voel ik trouwens nog altijd een klik.”

In welke programma’s ben je binnenkort te zien?

“Qua televisiewerk is er nog niets gepland, want die opdrachten lopen pas een paar weken op voorhand binnen. Met mijn theatercollectief Lazarus toeren we met de voorstelling Bagaar. We spelen 53 keer over heel Vlaanderen, ook in Brugge. Zoals steeds zal ik ook Jelle Vossen en Hans Vanaken – die ik ken omdat we nog samen een ‘Wat Als-filmpje’ opnamen – uitnodigen. Ik stuur hen nog af en toe een berichtje en krijg steevast reactie. Naast theaterwerk ben ik nog bezig met het schrijven van een televisiereeks. Ik baseer me op een boek van een journalist over een ongeval uit de jaren 90 waarvoor twee broers onterecht in de cel kwamen te zitten.”

Wat als Günther Lesage geen acteur was geworden?

“Thuis kregen we veel cultuur mee, daar zijn we (Günter heeft twee broers: filosoof Dieter, muzikant Peter en een zus: radiomaker Friedl’, red.) mijn ouders heel dankbaar voor. Maar ook een job in de sportwereld zou misschien wel iets voor mij geweest zijn. Toen ik in het middelbaar zat, dacht ik zelfs een tijdje aan een carrière als sportjournalist. Onlangs zat ik in de studio van Play Sports en dat vond ik fijn om te doen. Samen met Freddy De Vadder mocht ik ook al eens een wedstrijd van Club van West-Vlaams commentaar voorzien. Heerlijk. Soms mis ik wat humor en relativeringsvermogen in de voetbalwereld. Zeker met de donkere periode rond Propere Handen kan deze mooie sport wat extra positiviteit gebruiken.”