Vijftig jaar zaalvoetbal in West-Vlaanderen

Het bestuur van het provinciaal comité in bijzijn van Dolores David, de Bruge schepen voor sport. © ACR
Redactie KW

De viering van ’50 jaar zaalvoetbal’ vond plaats in Brugge en dat is geen toeval. Het mini- en zaalvoetbal werd immers in de Breydelstad geboren.

Dat gebeurde op 13 januari 1968, met vermelding in het Belgisch Staatsblad op 1 februari. Vijftig jaar later blijkt het zaalvoetbal een enorme groei te hebben doorgemaakt, zowel bij de volwassenen als bij de jeugd.

Het verhaal begint bij Endre Gaal. De Hongaarse migrant werd door baron Van Caloen aanvaard om in het Gruuthof in Varsenare sport te organiseren voor gehandicapten. Daaruit is het minivoetbal, met de kleine doelen, ontstaan. Gaal trok na een onenigheid naar Ter Groene Poorte in Sint-Michiels. Op 13 januari 1968 besliste hij samen met Germain Costenoble, Pierre Reynaert en Pierre Van Vlaenderen om een nationale federatie op te richten: de Belgische Zaal- en Miniatuurvoetbalbond (BZMVB). Roger Windels, toen directeur van het Vormingsinstituut, werd voorzitter.

Geen officiële competitie

Heel wat ploegen sloten zich aan, maar er was geen officiële competitie. Die kwam er pas een jaar later. Brugge werd de bakermat van het zaalvoetbal en meteen ontstond een provinciale afdeling. Later zijn de doelen vergroot en werd Windels opgevolgd door Germain Costenoble.

Brugge startte met vijftien teams. Knokke-Heist en Oostende zijn met een pak ploegen gevolgd en ondertussen wordt er in bijna heel West-Vlaanderen zaalvoetbal gespeeld. Pierre Van Vlaenderen stond mee aan de wieg van deze sport. “Ik was ouder dan vijftig toen ik in De Koude Keuken met enkele vrienden tegen de jonge gasten speelde. In het veldvoetbal was ik met gewezen doelman Robert Braet aangesloten bij Concordia, de ploeg van de Frères. Twee spelers van dat team mochten naar Cercle Brugge overgaan. Dat was André Vandamme, de zoon van de burgemeester, en ik. Tijdens mijn eerste wedstrijd brak ik mijn sleutelbeen en ben ik nooit meer de oude geweest”, herinnert de medestichter.

Het provinciaal comité van de Vlaamse Zaalvoetbalbond is nog op zoek naar gemotiveerde scheidsrechters. Voornamelijk voor de vele wedstrijden op vrijdagavond is er een tekort.

(ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier