Vermeende omkopingszaak van SW Harelbeke kan KFC Meulebeke nog plaats in eerste provinciale kosten

SW Harelbeke en OMS Ingelmunster op 19 april, de heenwedstrijd zou voor Harelbeke nog een staartje kunnen krijgen. (Foto Bart) © VDB
Redactie KW

KFC Meulebeke liet in eerste provinciale vijf ploegen achter zich, maar zou nu alsnog kunnen degraderen.

Alles heeft te maken met de vermeende omkopingszaak rond de derby OMS Ingelmunster – SW Harelbeke. Feit is dat er heel wat ploegen die zich veilig waanden, zich nu alsnog degradatiezorgen moeten maken.

Even op een rijtje. De derby SW Harelbeke – OMS Ingelmunster eindigde afgelopen weekend op een 1-0 zege voor de thuisploeg, maar het zijn de feiten uit de heenwedstrijd die de Ratten nu zuur kunnen opbreken. Laurens Monteyne (sponsor bij SW Harelbeke) zou de doelman van OMS Ingelmunster (Bram Paepe, ondertussen aan de kant gezet door de club) hebben benaderd. Paepe werd ondertussen voor een jaar geschorst, maar ook Harelbeke zou nog een straf boven het hoofd hangen hoewel Monteyne niet is aangesloten bij de club. Een uitspraak is er nog niet. Normaal zou die zaak voorkomen op woensdag 22 april, maar ondertussen is die opnieuw verdaagd tot woensdag 6 mei.

Een en ander zou betekenen dat Harelbeke nog kan degraderen. Het aantal zakkers uit bevordering (naar eerste provinciale) zou daardoor in theorie tot vier kunnen oplopen. Uit eerste provinciale zakken normaal twee ploegen. Voor elke ploeg die er uit bevordering zakt, is nog een extra degradant.

De rol van SK Eernegem

Het was al lang duidelijk dat Sassport Boezinge en Rac. Waregem het niet zouden redden in vierde klasse. Dus ging men uit van vier (2 + 2) zakkers in eerste provinciale. Ook SK Eernegem staat momenteel op een degradatieplaats, maar kan zich met nog twee wedstrijden te gaan veilig spelen. Mocht dat niet gebeuren, dan komt er mogelijk een vijfde en zelfs een zesde daler uit eerste provinciale.

Als SW Harelbeke schuldig mocht bevonden zijn, dan komt het op de laatste plaats in bevordering. Met voor hen Boezinge en Waregem. Als SK Eernegem dan daar in deze hertekende stand net voor strandt als vierde laatste, moet het de barrage spelen en kan het dus degraderen. Met dus een zesde daler – in casu KFC Meulebeke – uit eerste provinciale.

Ook uit tweede en derde provinciale is er een extra daler. In derde provinciale zouden alle derde laatsten degraderen en zouden de barragewedstrijden overbodig blijken, in tweede provinciale mogelijk nog een negende ploeg over de twee reeksen heen. Daardoor moeten ook de vijfde laatstes nog aan de slag. In de B-reeks is dat Tielt, in de A-reeks Nieuwpoort of Veldegem. Want die eindigden gelijk en moeten dus onder elkaar uitmaken wie 12de werd en dus (eventueel) wordt veroordeeld tot het spelen van een barragematch.

Dinsdagavond 21 april vindt in ‘t Bourgondisch Kruis in Beveren (Roeselare) de trekking voor de eindrondes plaats. Die kunt u hier live volgen via kw.be

(WVS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier