Torhout KM is hoopvol voor de terugronde tijdens nieuwjaarsreceptie

Dick D'Hoore © VDB
Redactie KW

In het stijlvol kader van Tennisclub De Koddaert in Wijnendale-Torhout, waar Torhout KM voor de vijfde keer in de laatste zes jaar te gast was op uitnodiging van de (afwezige) gastheer en eigenaar Jean-Pierre Heynderick, toonde KM zich -ondanks de penibele toestand waar het zich momenteel bevindt in derde amateurs A,voorlaatste en 8 punten verwijderd van een plaats die het behoud verzekert – toch heel strijdbaar.

Nadat de vernieuwde spelersgroep (met de nieuwe aanwinsten Gunther Vanaudenaerde, Frederik Declercq en Laurenz Symoens) en trainersstaf na een doorgedreven training toekwamen, net voordien voorafgegaan door de burgemeester en een aantal schepenen van Torhout, konden de tradtionele speeches beginnen.

Voorzitter Dick D’Hoore stak van wal. “We hebben toch een constante, een nieuwjaarsreceptie met klasse, helaas is dat het enige dat op niveau gebleven is. Ik ben hier naar toegekomen met gemengde gevoelens. We hebben weinig te vieren. 2018 was een slecht jaar, we zijn gezakt en in de voor ons nieuwe reeks gaat het al niet beter. Nooit eerder hebben we in een kalenderjaar zo weinig punten gehaald. Het nieuwe seizoen heeft de verwachtingen totaal niet ingelost. In 2018 moesten we ook afscheid nemen van een aantal trouwe vrijwilligers en medewerkers door ziekte of overlijden.”

“Sportief was het een ramp. Aan het terrein en onze accommodatie ligt het niet, die is een van de betere in de reeks. Ik moet het gemeentebestuur trouwens danken voor hun steun. We spelen op een kwaliteitsveld, hebben een goed tweede terrein én als er dan één minpuntje is dan is dat het nieuw scorebord niet functioneert zoals het zou moeten.”

Operatie redding

“2019 staat helemaal in het teken van de operatie redding. De spelers moeten beseffen dat het vijf voor twaalf is als het al geen twaalf uur is. Het moet een voorrecht zijn om voor KM te spelen. We hebben een serieuze inspanning geleverd, het bestuur met mijn collega’s Johan Bossuyt en Nico Vermeersch en de sportieve staf, met de aanwerving van Elimane Coulibaly, Gunther Vanaudenaerde, Frederic Declercq en Laurenz Symoens. Daarmee moeten we er in slagen om die operatie tot een goed einde te brengen. Jason Vandelanoitte moet nog even in de wachtkamer blijven. Het zal niet eenvoudig zijn, we hebben nog acht thuismatchen, als we die allemaal winnen zullen we uit die onderste regionen weg zijn. Gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar ik wil geen tweede seizoen op rij waarbij we na afloop met de gebakken peren zitten Ook de jeugd blijft belangrijk, jonge spelers blijven tot de selectie behoren en kunnen hier doorstoten. Ik verzeker u : volgend seizoen spelen we nog nationaal voetbal in Torhout.”

De voorzitter wees er ook op dat binnen afzienbare tijd een nieuwe website wordt aangemaakt, want de huidige werkt al anderhalve maand niet meer.

Ook trainer Bruno Debo klonk overtuigend

“Vorig seizoen was ik pas drie weken aan de slag toen ik al meegaf dat KM een famiale club leek. Dat kan ik nu alleen maar bevestigen: ons toeschouwersaantal blijft gelijk, de groep medewerkers blijft hard werken. Toen het dit seizoen slecht ging, heb ik zelf voorgesteld om een stap opzij te zetten, maar de voorzitter wou daar niet van horen.”

“We hebben vier spelers aangetrokken die de andere spelers en de jongeren naar een hoger niveau kunnen tillen. Met mijn staf (Nigel Smith, Dries Lievens, Daniël Verduyn en Roy Ligneel) werk ik dagelijks hard, en we hopen dat in de terugronde in resultaten te vertalen. Tegen ploegen als Zwevezele, Wingene en Wetteren toonden we al -ondanks dat de puntenoogst niet in verhouding was- dat we onze voet naast hen konden zetten. Nu zijn er geen excuses meer: vandaag waren we met 24 op training, de concurrentie is groter en we gaan het niet bolwerken met de elf of de vijftien die zaterdag op het blad zullen staan. We gaan iedereen nodig hebben. Ik reken op drie punten zaterdag, tegen Jong Lede, en als dat lukt dan gaan we ook iets rapen in Zwevezele. Vanaf nu geldt één motto: geen woorden maar daden.”

Burgemeester Kristof Audenaert beloofde nog dat hij én een deel van het schepencollege binnenkort eens met de supportersbus op verplaatsing zullen meegaan en eindigde met de traditionele afsluiter van zijn voorganger, Norbert De Cuyper, “leve Torhout en leve de KM”.

(DACH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier