Selectie voor de West-Vlaamse nationale ploeg: ook hier geen Nainggolan

© BELGA
Olivier Volckaert

Bondscoach Roberto Martinez maakte maandag zijn voorlopige selectie van Rode Duivels voor het WK in Rusland bekend. Maar wat als West-Vlaanderen nu een voetbalnatie zou zijn? Welk competitief elftal zouden we dàn op het veld kunnen plaatsen? Onze voetbalredactie maakte de denkoefening en selecteerde deze uitgebalanceerde selectie!

De drie doelmannen

1. Sammy Bossut (SV Zulte Waregem, Oostrozebeke)

Intrinsiek de beste doelman van de provincie. De laatste weken samen met Zulte Waregem op dreef in play-off 2, kan de goeie vorm doortrekken naar het wereldkampioenschap. Moet bij de Rode Duivels concurreren met de beste generatie doelmannen ooit.

2. Wouter Biebauw (KSV Roeselare, Deerlijk)

Een van de sterkhouders van KSV Roeselare dit seizoen, nauwelijks op een foutje te betrappen. Zorgde er daardoor voor dat Roeselare nog een zorgeloos seizoen kende. ‘De perfecte reservegoalie’, wordt hij ook wel genoemd.

3. Louis Bostyn (SV Zulte Waregem, Ingelmunster)

Hét West-Vlaamse keeperstalent van de toekomst. Heeft zijn gestalte als grote troef en deed zelfs al ervaring in de Europa League opgedaan tegen topclubs. Heeft het potentieel om onze beste doelman te worden.

Net niet :

Miguel Vandamme (Cercle Brugge, Brugge)

Brian Vandenbussche (Cercle Brugge, Blankenberge)

Quintijn Steelant (Beerschot, Brugge)

De acht verdedigers

Selectie voor de West-Vlaamse nationale ploeg: ook hier geen Nainggolan
© BELGA

4. Brecht Capon (KV Oostende, Oostende)

Eén van de sterkhouders dit seizoen bij het zwalpende KV Oostende. Zijn twee grootste troeven: zijn ervaring en zijn offensieve slagkracht. Bij ons een certitude op de rechtsachter, waar de spoeling best dun is, zeker nu Anthony Van Loo jammer genoeg out is.

5. Gilles Dewaele (Westerlo, De Haan)

Vertrok van Cercle Brugge naar Westerlo, waar hij een goed seizoen afwerkte en uiteindelijk vlotjes het behoud kon afdwingen. Belangrijk: kan depanneren als rechtsachter en daarom zit hij nipt in de selectie.

6. Brandon Mechele (Club Brugge, Bredene)

Bij ons wordt er niet getwijfeld aan Brandon Mechele. Als je geen minuut mist bij de verdiende kampioen, dan verdien je gewoonweg je selectie. Moet de perfecte tandem met Lombaerts vormen.

7. Nicolas Lombaerts (KV Oostende, Hertsberge)

Zijn terugkeer naar België was geen onverdeeld succes. Zeker in het seizoensbegin kreeg hij bakken kritiek te verwerken bij KV Oostende. Groeide wel in het seizoen. Met zijn ervaring van goudwaarde voor onze selectie.

8. Siebe Blondelle (KAS Eupen, Oedelem)

De blonde bonk is met zijn gestalte een troef voor onze defensie, waar hij de doublure van Lombaerts is. Stond dit seizoen bij Eupen meer dan zijn mannetje en scoort als verdediger vlotjes.

9. Hervé Matthys (FC Eindhoven, Brugge)

Een goed seizoen bij FC Eindhoven achter de rug als centrale verdediger. Speelde bijna alles bij de middenmoter in de Nederlandse tweede klasse. Kende zijn jeugdopleiding bij Anderlecht en lijkt nu door te breken. Nog maar 22 jaar oud.

10. Kristof D’Haene (KV Kortrijk, Stasegem)

Als tegenstander ben je nooit klaar met Kristof D’Haene. Maakt vaak brokken met zijn snelheid. Deed het dit seizoen meer dan behoorlijk bij KV Kortrijk. Oorspronkelijk offensieve linkerflank, maar steeds vaker als linksback (en hij doet dat goed).

11. Jannes Vansteenkiste (Roda JC, Lendelede)

Degradeerde met Roda JC uit het hoogste Nederlandse klasse. Was er wel basisspeler. Voor onze selectie is het een voordeel dat hij uitgespeeld kan worden als linksachter én als centrale verdediger.

Net niet :

Anthony Van Loo (KV Kortrijk, Brugge) – geblesseerd

Carlo Damman (KSV Roeselare, Waregem) – geblesseerd

Maxime Gunst (FC Eindhoven, Desselgem) – geblesseerd

Niels Coussement (R. Knokke FC, Oostende)

Gunther Vanaudenaerde (Winkel Sport, Oostkamp)

Kjetil Borry (KSV Roeselare, Emelgem)

Niels Verburgh (Waasland-Beveren, Brugge)

Martijn Monteyne (KSV Roeselare, Roeselare)

Pieterjan Monteyne (KSV Roeselare, Roeselare)

Lars Dendoncker (Club Brugge jeugd, Passendale)

Tibo Persyn (RSC Anderlecht beloften, Wevelgem)

Rocky Bushiri (KV Oostende, Oostende)

Zeven middenvelders

Selectie voor de West-Vlaamse nationale ploeg: ook hier geen Nainggolan
© BELGA

12. Leander Dendoncker (RSC Anderlecht, Passendale)

Onze rots in de branding voor de verdediging. Een van de leiders van onze nationale ploeg. Ondanks zijn mindere seizoen is hij een certitude in West-Vlaanderen. Heeft ondertussen tonnen ervaring, ook bij de echte nationale ploeg.

13. Birger Verstraete (KAA Gent, Oostende)

Ondanks de stevige concurrentie bij KAA Gent haalde hij behoorlijk wat speelminuten. Gasten met zo’n mentaliteit hebben we overigens nodig in onze nationale ploeg. De automatismen met Brecht Dejaegere zijn er alvast.

14. Michiel Jonckheere (KV Oostende, De Panne)

Misschien wel onze meeste frisse speler. Was lange tijd out, maar traint al een tijdje weer mee bij KV Oostende. KVO wil geen risico’s meer nemen en laat hem niet spelen, maar Jonckheere zou in principe speelklaar geraken voor het WK met onze West-Vlaamse selectie. Heeft al bewezen dat hij inzetbaar is met weinig competitieminuten. Kan ook invallen.

15. Sander Coopman (SV Zulte Waregem, Ooigem)

Boekte de laatste jaren gestaag progressie en was onderwerp van getouwtrek tussen Club Brugge en Zulte Waregem, dat zegt genoeg. De laatste maanden kent hij het wat moeilijk door onder meer blessures. Met zijn talent echter een certitude voor onze provincie.

16. Brecht Dejaegere (KAA Gent, Handzame)

Door de fans verkozen tot tweede beste speler van het seizoen bij Gent. Moeten we nog uitleg geven? Een puike mentaliteit, een actie in de voeten en tonnen ervaring. In principe met Dendoncker en Verstraete de basisdriehoek van ons middenveld.

17. Thomas Buffel (KRC Genk, Ruddervoorde)

Neen, Buffel is nog niet uitgeblust. Bij Genk is hij wekelijks nog een van de uitblinkers. Door zijn ervaring is hij een absolute meerwaarde voor onze groep, moet de jongeren op sleeptouw pakken. Kan van cruciaal belang zijn in money time. Voorbeeldrol in de kleedkamer ook.

18. Jelle Bataille (KV Oostende, Oostende)

Door een overvloed aan sterke centrale middenvelders, nemen we deze flankspeler met een actie ook mee. Kan invallen en de ex-jeugdinternational krijgt nu ook zijn kans bij KV Oostende, waar hij zich in een mum van tijd tot de publiekslieveling ontpopte.

Net niet:

Fries Deschilder (FC Eindhoven, Westouter) – geblesseerd

Lukas Van Eenoo (Westerlo, Veldegem)

Mathieu Maertens (OH Leuven, Gistel)

Maxime Annys (Westerlo, Bredene)

Terry Osei-Berkoe (Royal Knokke FC, Brugge)

Stijn De Smet (KV Kortrijk, Jabbeke)

Thibaud Verlinden (Sankt Pauli II, Koksijde)

Sieben Dewaele (Anderlecht B, Vichte)

Robbie D’Haese (KV Oostende, Oostende)

Guillaume De Schryver (Westerlo, Koksijde)

Vijf aanvallers

Selectie voor de West-Vlaamse nationale ploeg: ook hier geen Nainggolan
© BELGA

19. Igor Vetokele (Sint-Truiden, Oostende)

De Oostendenaar met Angolese roots kende een moeilijk seizoen bij STVV, maar scoorde toch regelmatig. Als hij zijn niveau van Cercle of Charlton haalt, is hij in principe onze absolute nummer één in de spits.

20. Dylan Seys (RKC Waalwijk – Lauwe)

Scoorde dit seizoen acht keer voor RKC Waalwijk in de Nederlandse tweede klasse. Leerde de stiel bij Club Brugge en via een ommetje in Israël belandde hij in Nederland, waar hij lijkt te bevestigen. Werd clubtopschutter in best moeilijke omstandigheden.

21. Jinty Caenepeel (Excelsior Rotterdam, Oostende)

Haalde de nieuwsberichten om de verkeerde berichten: rijden onder invloed van cannabis. De recordaankoop aller tijden van Excelsior werd even disciplinair geschorst, maar was er op het einde weer bij. Heeft een uniek profiel: ‘katterap’ op de flank. De ideale supersub?

22. Olivier Myny (Waasland-Beveren, Zwevegem)

Kende een moeilijk seizoen bij Waasland-Beveren. Vaak op de bank, soms zelfs in de tribune. Maar de laatste weken is hij daar toch weer. Een kwikzilveren flankspeler, die bekend staat om zijn onverdroten inzet. Kan ook nuttig zijn als invaller.

23. Alessio Staelens (Royal Knokke FC, Menen)

Al twee jaar lang de sterkhouder bij Royal Knokke FC. Ook dit seizoen weer met goals én assists. Kan centraal én op de flank uit de voeten als offensieve middenvelder of spits. Wordt misschien wel kampioen met Knokke.

Net niet :

Obbi Oulare (R. Antwerp FC, Roksem) – geblesseerd

Thibault Vlietinck (Club Brugge, Knokke)

Emile Samyn (KSV Roeselare, Izegem)

Yves Ngabu (KSKV Zwevezele, Roeselare)

Jules Vanhaecke (Club Brugge, Snellegem)