Royal Knokke FC: een West-Vlaams succesverhaal

Foto Bart © VDB
Redactie KW

Wat zijn de tien sterke punten van dé revelatie van eerste amateurklasse?

In vijf jaar tijd van tweede provinciale naar eerste amateurklasse

2012-2013: tweedein tweede provinciale, eindronde en promotie.

2013-2014: kampioen in eerste provinciale, promotie.

2014-2015: zevende in bevordering.

2015-2016: kampioen in bevordering, promotie.

2016-2017: kampioen in tweede amateurklasse A, promotie.

2017-2018: momenteel vierde, op één punt van leiders Lommel, Dessel en Heist. De top vier speelt play-offs, met de titel én promotie als inzet.

1. Sterkhouder uit Menen

Foto Bart
Foto Bart© VDB

Alessio Staelens is bezig aan zijn tweede seizoen bij Knokke en schopte het al tot kapitein. Vorig seizoen lukte hij 21 doelpunten, nu is hij met acht treffers opnieuw topschutter. Alessio beschikt over een moordend schot en betekent week na week een meerwaarde voor het geheel. “We moeten kritisch blijven voor onszelf. De bankzitters staan te popelen om een kans. Vergeet niet dat onze kern zeer ruim is, elke positie is dubbel bezet.”

2. Voetbalkennis uit Sijsele en Sint-Andries Brugge

Foto JPV
Foto JPV

Zowel Kristof Leliaert (links) als Kristof Arys voetbalden zelf bij Royal Knokke FC. Arys kopte de kustformatie zelfs naar bevordering met zijn 127ste doelpunt in vijf seizoenen provinciaal voetbal! De twee vormen samen een belangrijke schakel in het Knokse succes, vooral door hun voetbalkennis.

Kristof Leliaert woont in Sijsele, is ondervoorzitter en maakt deel uit van de transfercel. Als sportief coördinator beschikt Kristof Arys uit Sint-Andries over een enorm netwerk. Hij legde een aanbod van Cercle Brugge, om als teammanager aan de slag te gaan, naast zich neer. De spelersgroep koestert Arys enorm, net als de bestuursploeg van Royal Knokke FC. “Dankzij mijn ervaring op alle niveaus kan ik in het hoofd van de jongens kijken”, vertelt de ex-spits zelf. “Voor alles en nog wat kunnen zij bij mij terecht. Ofwel help ik hen zelf, ofwel geef ik hen de coördinaten van de geschikte persoon voor hun probleem.”

3. Voorzitter met roots in Ingelmunster

Foto Bart
Foto Bart© VDB

Voorzitter Vincent Van Honsebrouck is een telg van de familie Van Honsebrouck van de gelijknamige brouwerij in Ingelmunster. Vanaf 1979, en dit gedurende zes jaar, sponsorde de brouwerij Club Brugge.

Vincent Van Honsebrouck, gedelegeerd bestuurder van Immo Centrale, kwam 20 jaar geleden in Knokke-Heist wonen. Aanvankelijk steunde hij Royal Knokke FC als sponsor en supporter. Vijf jaar geleden werd hij benoemd tot voorzitter van de kustformatie, die op dat moment uitkwam in tweede provinciale. Op het sterfbed van toenmalig ondervoorzitter Ronny Goethals, zijn goede vriend, beloofde hij RKFC hoger op te loodsen. Hij hield woord.

4. Medische staf uit onder meer Tiegem

Foto JPV
Foto JPV

De cel kinesitherapie staat onder leiding van Tom Veys uit Aartrijke. Hij wordt bijgestaan door Jannes Van De Kerckhove uit Torhout en Sanne Callant (foto) uit Tiegem. Laatstgenoemde was van dienst in het duel tegen KFC Oosterzonen Oosterwijk. Geen detail ontging haar op medisch vlak. Eén of twee kinesisten zijn niet alleen aanwezig op alle wedstrijden, ook wordt nauwlettend toegezien op de revalidatie van de spelers en stevig gecommuniceerd met de technische staf. Sanne Callant is één van de weinige dames die op dat niveau aan de slag zijn. De verre verplaatsingen, van de ene uithoek van de provincie naar de andere, neemt ze er met de glimlach bij voor het succes van Royal Knokke FC.

Hans Soete, specialist fysische en revalidatiegeneeskunde in AZ Zeno campus Knokke-Heist en Blankenberge, is als dokter verbonden aan RKFC.

5. Een sterk team stille krachten uit Knokke

Foto MVP
Foto MVP

Het succes van Knokke staat of valt met een sterk team vrijwilligers en stille krachten uit de Knokse regio. Als we één man in the picture mogen plaatsen: Erik Hollé. Hij is verantwoordelijk voor onder meer public relations, communicatie, maar ook voor marketing en sponsorwerving. Eric woont op een boogscheut van het Olivier Stadion. Recent werd een werklunch met de pers georganiseerd, net op de verjaardag van Erik. Hij kreeg een geschenk van zijn voorzitter, plots werden zijn ogen vochtig. “Ik heb last van de zon”, zei hij…

Foto Bart
Foto Bart

De link met de Brugse topploegen kan niet weggecijferd worden in Knokke. In een ver verleden fungeerden Kenneth Brylle en Dennis van Wijk als speler en coach in het Olivier Stadion. Ook Robert Deurwaerder nam er de trainersfunctie waar. Later kwamen ook Sven Vermant en Peter Van der Heyden, nog vaak toeschouwer overigens, de kustformatie vervoegen. Ondervoorzitter Kristof Leliaert speelde ooit bij Cercle, sportief coördinator Kristof Arys bij Club en Cercle.

In het tussenseizoen werden Niels Coussement, Neil Dildick en Jannes Vermeulen overgenomen van Cercle Brugge. Terry Osei-Berkoe (foto) verhuisde op huurbasis van Club Brugge naar de kust. Hij geldt als één van de grootste talenten uit de jeugdopleiding van Club Brugge, in Knokke krijgt hij de tijd en kans om zich te ontplooien.

In de voorbereiding spart Royal Knokke FC traditioneel tegen Club Brugge.

7. Commercieel team tot Gent

Foto JPV
Foto JPV

RKFC is groot geworden door zijn commerciële netwerk. Dit seizoen is er met Bart Decuypere een commerciële leider. “Vijf jaar geleden verhuisde ik naar Knokke”, vertelt Bart, die ervaring heeft bij KAA Gent. “Regelmatig bezocht ik de club en plots klampte de voorzitter me aan. Hij zou commerciële versterking kunnen gebruiken. In augustus startte ik mijn nieuwe functie. Mijn hoofdtaak bestaat erin sponsors aan te trekken en hen een win-win-gevoel geven. Na de wedstrijd help ik de animatie te verzorgen. Nu komt het structurele erbij zodat mijn functie evolueert naar algemeen management.”

8. Een uitgesproken West-Vlaamse kern

Foto Bart
Foto Bart© VDB

Eén groot talent bij Knokke: Sven De Rechter (foto). Hij kwam in het tussenseizoen over van Winkel Sport, maar door blessures komt hij voorlopig niet in het stuk voor. Overal werd hij gewaardeerd voor zijn inzet en professionalisme. Sven is een talent op het niveau van eerste amateurklasse en is maar één van de vele talentvolle en hoofdzakelijk West-Vlaamse voetballers bij Knokke. Deze kern bulkt van het talent en opvallend is dat Knokke vooral in West-Vlaanderen rekruteert. Royal Knokke FC telt slechts vier niet-West-Vlaamse spelers in zijn kern en dat is uitzonderlijk op dit niveau. Chapeau!

De kernspelers en hun woonplaats:

Stijn Ampe: Gistel

Tibo Andries: Knokke-Heist

Jarric Buysse: Bassevelde

Maarten Cobbaert: Knokke-Heist

Niels Coussement: Koksijde

Tjendo De Cuyper: Beernem

Sven De Rechter: Roeselare

Neil Dildick: Oostende

Aaron Dhondt: Brugge

Cor Gillis: Asse

Thomas Grillet: Gistel

Niels Mestdagh: Bredene

Jesse Mputu: Overijse

Yentl Neuvroen: Eernegem

Terry Osei-Berkoe: Brugge

Bram Paepe: Brugge

Nils Pierre: Leffinge

Simon Savaete: Wetteren

Kieriën Serpieters: Diksmuide

Alessio Staelens: Menen

Maxim Vandewalle: Knokke-Heist

Niels Van De Water: Brugge

Ruben Vanraefelghem: Oudenburg

Justin Verlinden: Koksijde

Jannes Vermeulen: Wingene

9. Trainer Van Borm: de uitzondering uit Antwerpen

Foto JPV
Foto JPV

Eerlijk is eerlijk, één sleutelfactor in het succes komt niet uit West-Vlaanderen, maar uit het Antwerpse Schelle: trainer Yves Van Borm. Eind 2014 moest hij in Deinze plaats maken voor Jan Ceulemans, ook al prijkte zijn team toen op de tweede stek. Net op dat moment werd in Knokke T1 Ignace Lanckriet gepromoveerd tot technisch directeur.

Op een avond kreeg voorzitter Vincent Van Honsebrouck telefoon van Van Borm. “Of er in de toekomst geen mogelijkheid bestond om samen te werken.” R. Knokke FC greep de koe bij de horens: Yves mocht meteen starten. Het begin van de successtory. Yves, die zelfs in eerste nationale mag coachen met zijn diploma’s, ontpopte zich tot een sportieve baas van onschatbare waarde. Op de foto zie je hem met een spandoek van de fans voor hem. Uit goeie bron weten we overigens dat hij gevolgd wordt door enkele clubs uit eerste nationale.

10. Goeie contacten met gemeentebestuur van Knokke-Heist

Aan de zijde van voorzitter Vincent Van Honsebrouck volgde burgemeester Leopold Lippens, met clubsjerp aan, vorige zondag de thuismatch tegen KFC Oosterzonen Oosterwijk. De contacten met het gemeentebestuur verlopen optimaal. Er werd een kunstgrasveld aangelegd. “In kurk, om ons champagnevoetbal te benadrukken”, benadrukt de Knokse preses. De accommodaties worden aangepast op niveau eerste amateurklasse. Het project Stadion Olivier 3.0 zal beschikken over alle moderne technologieën. In de eerstkomende drie jaar wordt bijna 13 miljoen euro voorzien voor een ambitieus project. In de loop van 2018 zouden de werkzaamheden starten voor de uitbreiding van de voetbaltribune met twee nieuwe vleugels met onder meer nieuwe kleedkamers.