REPORTAGE Exact twintig jaar geleden vlagde deze West-Vlaming finale van UEFA Cup

Redactie KW

Luc Matthys uit Zedelgem was één van de lijnrechters in de return van de finale tussen twee Italiaanse kleppers: Parma en Juventus Turijn.

Twintig jaar geleden was Luc Matthys lijnrechter in de terugwedstrijd van de UEFA-cup-finale tussen Juventus FC en Parma AC. Een ideaal moment om op gesprek te gaan bij de 63-jarige Zedelgemnaar, die nu voorzitter is van de Provinciale Scheidsrechterscommissie West-Vlaanderen.

De heenwedstrijd van de finale eindigde op 7 mei 1995 in een 1-0-overwinning voor Parma. De terugwedstrijd op 17 mei in Milaan beloofde een spannend slot te worden. Frans Van Den Wijngaert kreeg als scheidsrechter de leiding over deze wedstrijd. Marnix Sandra was vierde official, Luc Matthys eerste assistent en Marc Van Den Broeck tweede assistent.

Met een tramspoor in de rug

Luc Matthys herinnert zich nog heel wat van de wedstrijd. “Twee uur voor de aftrap, bij de controle van het terrein, zag ik aan de zijlijn een soort van spoorweg liggen. Ik zei al lachend tegen Frans: verdorie, ze gaan hier met een tram rijden achter mijne rug. Het bleek een kleine rail te zijn waarover een karretje voortgetrokken werd met een cameraman op, om mijn bewegingen te filmen en zo de buitenspelfases goed in beeld te brengen. In 1994 vlagde ik al op het WK voetbal in Amerika met een heleboel camera’s meer dan ik gewend was, maar zo’n karretje was nog iets nieuws. Het was de indicatie dat die Europese finalewedstrijd toch nog van een ander kaliber was. Op vlak van het gecreëerde spanningsveld, de inzet en de clash tussen supporters van twee fanatieke Italiaanse ploegen, was het zonder twijfel de moeilijkste match uit mijn carrière. De wedstrijd was erg geladen en verliep heel bitsig. Zeker toen ik bij een 1-1-tussenstand de 2-1 van Juventus afkeurde, liepen de gemoederen hoog op. Beide ploegen slaagden er nadien niet meer in te scoren, waardoor Juventus door dat afgekeurde doelpunt misschien wel de eindoverwinning misliep.”

Afgekeurd doelpunt

Luc Matthys keurde een doelpunt van Juventusspeler Moreno Torricelli af omdat ploegmaat Gianluca Vialli vanuit buitenspelpositie zijn voet richting de bal bewoog (maar niet raakte). Hij staat nog altijd achter zijn beslissing.

Luc Matthys krijgt de wind van voren als hij een doelpunt afkeurt. Ook enkele spelers stormen op hem af om verhaal te halen.
Luc Matthys krijgt de wind van voren als hij een doelpunt afkeurt. Ook enkele spelers stormen op hem af om verhaal te halen.

“Vialli beïnvloedde vanuit buitenspelpositie de doelman door zijn voet op te heffen, zodat de bal eronder door kon. Dat hij de bal niet raakt, is van geen belang. Ik heb even gewacht met vlaggen, maar toen ik mijn vaandel omhoog stak, was ik zeker van mijn stuk. Ik dacht wel even bij mezelf: jong, wat doe je nu. Ik weet nog goed dat de Juventussupporters achter mij stonden en ik ze meteen over mij heen kreeg. Ook de spelers van Juventus kwamen mijn beslissing aanvechten, maar ik was overtuigd van mijn gelijk. Onze waarnemer kwam mij zelfs meteen na de wedstrijd complimenteren met die gedurfde maar juiste beslissing.”

Ik blijf voorstander van de stevigere en strengere arbitrage, maar dat is in de huidige maatschappij niet meer mogelijk

De supporters en spelers van Juventus waren niet de enige personen die de beslissing van Luc Matthys in twijfel trokken. “Commentator Frank Raes sprak op de rechtstreekse uitzending van ‘een verkeerde beslissing’ en ‘compensatie’ omdat ik even ervoor Vialli niet heb laten uitsluiten voor een natrap op een Parmaspeler. Ze hebben dat gewist uit hun verslag, maar ik heb het nog staan op een oude videocassette. Van compensatie is echter geen sprake, want hij stond duidelijk buitenspel en die natrap heb ik wegens omstandigheden niet goed kunnen beoordelen.”

Opstootjes

Even voor de afgekeurde 2-1 van Juventus vond er een opstootje plaats aan de zijlijn van Luc Matthys. Parmaspeler Luigi Apolloni maakte een overtreding op Juventusspits Gianluca Vialli en beide spelers raakten op de grond wat verstrikt in elkaar. Wat volgde was een rel tussen de twee spelers waarin Vialli duidelijk natrapte op Apolloni ter hoogte van de borststreek. Luc Matthys was ondertussen al op de twee kemphanen afgestormd om ze uit elkaar te halen, waardoor hij de natrap niet zag. “Die fase ligt al lang op mijn lever. Ik maakte toen geen blunder, maar wel een inschattingsfout. Ik was beter niet tussengekomen en blijven staan om zo een beter zicht te krijgen op de situatie. Die trap van Vialli zou ik waarschijnlijk wel gezien hebben, als ik bleef staan. Doodjammer, want Vialli had al geel achter zijn naam en het zou voldoende geweest zijn tegen Frans te zeggen dat hij met zijn trap een tweede kaart verdiende.”

Luc Matthys vlagde twintig jaar geleden de finale van de UEFA Cup.
Luc Matthys vlagde twintig jaar geleden de finale van de UEFA Cup.© BDN

Het duel tussen Apolloni en Vialli was niet de enige rumoerige fase van de wedstrijd. De finale stond bol van de harde overtredingen en scheidsrechter Frans Van Den Wijngaert was zelf erg fysiek aanwezig. Hij kwam vaak tussenbeide in opstootjes en duwde zelfs Parmaspeler Faustino Asprilla op de grond na een brutale overtreding. “Vandaag de dag zou dat niet meer aanvaard worden. De arbitrage is niet meer dezelfde als die van 20 jaar geleden. Dat is jammer, want ik vind dat er vandaag de dag te weinig kracht zit in de arbitrage en dat spelers bij sommige fases veel te makkelijk wegkomen met bepaald gedrag. Ik blijf voorstander van de stevigere en strengere arbitrage, maar dat is in de huidige maatschappij niet meer mogelijk.”

Voorzitter van PSC West-Vlaanderen

Luc Matthys is op zijn 64-jarige leeftijd inmiddels gepensioneerd maar houdt zijn agenda goedgevuld met zijn verantwoordelijkheden als voorzitter van de Provinciale Scheidsrechterscommissie West-Vlaanderen. “Ik sta in voor de algemene leiding aan de leden en opleiders, duid persoonlijk alle aanduidingen aan van de scheidsrechters in klimmen en dalen, zorg voor de coördinatie tussen de verschillende cursussen en ben de laatste maanden bezig met de drastische voetbalhervorming die eraan komt. Omdat derde en vierde nationale regionaal wordt, zullen we inzake aanduidingen meer verantwoordelijkheden krijgen. Jong talent opsporen wordt nog belangrijker, want jonge scheidsrechters moeten een toekomst voor ogen hebben.”

Scheidsrechter worden is inderdaad geen populaire bezigheid onder de jeugd. Luc Matthys vindt wel dat een opleiding tot scheidsrechter alleen maar voordelen biedt. “Op karakterieel en menselijk niveau ontwikkel je jezelf als scheidsrechter dusdanig dat het een meerwaarde biedt voor jezelf in zowel het dagelijks als in het beroepsleven. Je leert van jezelf af te bijten, en je leert gezag uit te stralen zonder een tiran te zijn. Ik heb veel voordelen geput uit de arbitrage en ben er een completere mens van geworden. Als jonge gasten aan de cursus beginnen zeg ik hen altijd: als je de eerste twee, drie seizoenen kan overbruggen, heb je een pracht van een hobby. Het is moeilijk, ambetant en lastig en ze maken het je zeker niet makkelijk, maar de voldoening die je er achteraf van krijgt, is enorm groot.”

(Bert Denolf)

Hier zie je een samenvatting van de bewuste finalewedstrijd.

https://www.youtube.com/watch?v=uIIq2_w0lT4

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier