Racing Waregem en Deerlijk moeten derby winnen om behoudskansen gaaf te houden

Ivan Vanovervelt (links) en zijn collega-voorzitter bij Deerlijk Patrick Allegaert beseffen het belang van de derby. (foto MVA)
Redactie KW

In eerste provinciale ontvangt Racing Waregem zaterdagavond met Deerlijk een grote concurrent in de degradatiestrijd. De winnaar doet alvast een gouden zaak. Wij lieten de match al even spelen door de beide voorzitters: Ivan Vanovervelt (RC Waregem) en Patrick Allegaert (Deerlijk).

RC Waregem staat voorlaatste met 20 punten, Deerlijk telt één punt meer en staat dertiende. Vanovervelt, zaakvoerder van een bedrijf in grondwerken en Allegaert, leraar wetenschappen, zijn het roerend met elkaar eens: “Dit is een zespuntenwedstrijd, met een gelijkspel zijn we alle twee niet gebaat.”

De mogelijke degradatie houdt beide voorzitters alvast bezig. “Wij hebben met een dergelijk scenario rekening gehouden”, zegt Patrick Allegaert. “We doen er uiteraard alles aan om ook volgend seizoen in de hoogste provinciale reeks te spelen, maar mocht dat niet lukken, dan proberen we gewoon om zo snel mogelijk naar deze reeks terug te keren. Daarvoor maakten we al afspraken met de spelers.”

Het financiële aspect blijft alvast een van de grootste bekommernissen voor de voorzitters. “Wij hebben hier in Waregem wel veel beleving, met toch een 150-tal eters bij thuismatchen. Op de nieuwjaarsreceptie daagden 350 mensen op, op de mosselsouper tellen we ongeveer 700 en voor onze jaarlijkse barbecue 1.000 eters.”

Traiteur

“Wij verzorgen zelfs onze barbecue helemaal zelf”, vult Allegaert aan. “We werken zonder traiteur, het is de voorzitter die de vleestang hanteert”, lacht hij. “Een ander probleem is dat er almaar minder toeschouwers opdagen. Hoe lager je speelt, hoe slechter dat wordt. Het vele voetbal op televisie helpt daar alvast niet bij.”

“Toen wij in de toenmalige tweede of derde nationale voetbalden, daagden er soms 500 tot zelfs 600 toeschouwers op”, zegt Ivan Vanovervelt. “En Focus/WTV was af en toe present, dat bezorgde ons een meerwaarde qua sponsoring.”

Ivan Vanovervelt is nu aan zijn vijfde seizoen als voorzitter van Racing Waregem bezig. “Mijn voorganger is hier 25 jaar voorzitter geweest en de penningmeester liefst 45 jaar ! Dat zijn pas Rassing-mannen. Ik wil vooral op organisatorisch vlak alles in orde hebben. En eerlijk: ik ben almaar meer tevreden over de gang van zaken bij Racing Waregem. Ik ben een zakenman en heb over het spelletje zelf niet de waarheid in pacht. Dat hoeft als voorzitter ook niet. Ik moet de boel hier gewoon runnen, je mag een voetbalclub als een echt bedrijf beschouwen.”

Andere kijk

Allegaert, die sinds 2013 preses bij Deerlijk is, vervolgt: “De manier waarop ik in het voetbal ben gerold, is ook best speciaal. Ik was een enorme supporter van Deerlijk, de club waar mijn echtgenote Viviane Devolder gerechtigd correspondent is. Toen Carine Vermoere na zestien jaar haar functie als voorzitter vacant zette, vond men niemand om haar op te volgen. Na een lange zoektocht kwam men uiteindelijk bij mij terecht. Ik was geen bestuurslid en kwam zonder enige bestuurservaring op die voorzittersstoel terecht. Al is dat misschien nog zo slecht niet. Ik heb, zonder vooroordelen, een heel andere kijk op de zaak.”

“Kijk”, verklaren ze in koor. “Als het goed gaat in een club, dan is dat wij doen dat goed. Als het minder gaat, dan kijkt men naar de voorzitter.”

“Maar het blijft geestig hoor”, besluit de Rassing-preses. Ze nemen afscheid met een stevige handdruk, beiden stilletjes hopend dat ze zaterdagavond om kwart voor tien even gemoedelijk en blijgezind zullen kunnen zijn. (MVA)

Zaterdag 23 februari om 20 uur: RC Waregem – Deerlijk.