Propere Handen: “Olivier Myny werd meegesleurd in de draaikolk van het proces”

Olivier Myny (rechts) wordt in de zaak vertegenwoordigd door Jesse De Preter. © belga
Redactie KW

“Olivier Myny heeft niets met dit hele matchfixingproces te maken. Hij werd gewoon meegesleurd in de draaikolk ervan”, zo stelde zijn vertegenwoordiger Jesse De Preter dinsdag ter zitting van de Geschillencommissie Hoger Beroep van de KBVB.

De Preter onthield zich van een uitgebreid pleidooi over de procedure, maar wilde wel kwijt dat er voor Zwevegemnaar Myny wel vaart achter moet zitten. “Hij heeft veel minder tijd dan andere partijen, want zolang er geen uitspraak is wil geen enkele club hem onder contract“, aldus de spelersmakelaar. “Daarnaast wil hij ook zijn naam volledig zuiveren om opnieuw op het hoogste niveau te kunnen voetballen.”

“Meldingsplicht is breed begrip”

De 24-jarige Myny speelde tot vorig seizoen voor Waasland-Beveren is de enige speler die terechtstaat in het matchfixingdossier. Hij is spijtoptant bij de KBVB en deelde in ruil voor strafvermindering nieuwe informatie. Myny wordt door het Bondsparket vervolgd wegens het verzaken aan de meldingsplicht, nadat zijn ex-makelaar Thomas Troch hem daags voor de bewuste degradatiewedstrijd Mechelen/Waasland-Beveren op 11 maart 2018 had gezegd dat er een contract voor hem klaarlag bij Malinwa. “Wil je dat ik de bal erover trap“, antwoordde Myny naar eigen zeggen met luchtige ondertoon. “Misschien moet je tijdens de match niet gaan vieren voor hun ogen als je scoort. En laat je in de slotminuten niet zomaar vallen”, aldus Troch.

Myny wordt op 11 oktober 2018 aangehouden, en verklaart na een nachtje cel aan de onderzoeksrechter dat Troch hem aanraadde “zich in te houden” tijdens de match. Hij ging te rade bij Jesse De Preter, die hem vertelde dat er strafrechtelijk weinig te vrezen viel. “Maar de meldingsplicht bij de voetbalbond is helaas zo’n breed begrip. En dus zijn we naar de bond gestapt met de vraag of we een spijtoptantenregeling konden treffen in verband met die meldingsplicht. We wilden zijn carrière zo snel mogelijk herlanceren en kozen voor de vlucht vooruit. Het is maar goed dat iemand wordt beloond als die zijn volledige medewerking verleent.”

Eerlijk en transparant

Een belangrijk element om spijtoptant te mogen worden, is het aanbrengen van nieuwe elementen. “Hij was de eerste die zijn verklaring aan de onderzoeksrechter neerlegde op de bond. Op dat moment was dat het eerste materiële element. Mits wat tegenslag had dat het enige stuk kunnen zijn”, aldus De Preter. “En intussen heeft een van de twee verdachten in dat dossier gelogen, zo blijkt. In de verklaring van Troch staat een keiharde leugen, namelijk dat ze niet hebben samengezeten op 24 januari. Wat dus wel gebeurd is.”

“Je kan vanuit een moreel standpunt moeilijk een bestraffing opleggen aan Olivier Myny. Zelfs die ene maand effectief is nog zwaar, want het drukt een stigma op hem en brengt hem schade toe voor de rest van zijn verdere carrière. Het beperkt zijn bewegingsvrijheid en schaadt zijn onderhandelingspositie. Myny is eerlijk en transparant en verdient nu om dit dossier achter zich te kunnen laten.”

Van geen kwaad bewust

Ook Olivier Myny zelf kwam aan het woord. “Houd u wat in als je scoort tegen KV Mechelen, he Olivier. Want misschien ligt er wel een contract klaar”, citeerde Myny zijn vorige makelaar. “Dat leek mij toen allemaal onschuldig“, beoordeelt de speler zelf. “Pas toen ik besefte in welke situaties ik was beland, heb ik daarover openlijk gepraat met de onderzoeksrechter. En later ook met de onderzoekscoördinator. Thomas Troch vertegenwoordigt me al sinds ik achttien ben. Dat gesprek leek zo luchtig. Ik was mij van geen kwaad bewust.”

Jesse De Preter voegde er nog aan toen dat Troch en Myny beiden verklaarden dat ze het gesprek niet beschouwden als een onderhandeling.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier