Poperinge-Vlamertinge wordt ook duel tussen vrienden Niels Boutten en Sam Jacob

Niels Boutten en Sam Jacob. (Foto DB)
Christof Decraene

Met de terugkeer van Vlamertinge in eerste provinciale hebben ze bij Poperinge een extra burenduel om naar uit te kijken. Niels Boutten (FC Poperinge) en Sam Jacob (KSK Vlamertinge) kijken elkaar zondag in de ogen. Wij brachten de twee vrienden samen voor een gezellige vooruitblik richting zondag.

Sam Jacob (29) uit Poperinge is magazijnier. Na passages bij Wevelgem, KV Kortrijk, Ieper en BS Poperinge speelde hij vier jaar bij Boezinge. Daarna volgden twee jaar FC Poperinge, sinds dit seizoen komt hij uit voor KSK Vlamertinge. Niels Boutten (31) is afkomstig uit Woesten. Ondertussen woont hij ook in Poperinge, op slechts een kilometer van Sam. Niels is zelfstandig vloerder. Tot zijn 16de speelde hij bij Woesten, gevolgd door zeven jaar BS Poperinge, twee jaar Vlamertinge en nu is hij begonnen aan zijn vijfde seizoen FC Poperinge, waar hij de kapiteinsband draagt en op het middenveld acteert.

Kennen jullie elkaar via FC Poperinge?

Sam Jacob: “We speelden al samen bij BS Poperinge, onder Jerko Tipuric en Johnny Nierynck. Niels en ik hoorden toen bij de youngsters van de ploeg.”

Niels Boutten: “Een mooie periode. Ook bij FC Poperinge kwamen we elkaar tegen. Aanvankelijk speelde ik al met Sams broer Sietse samen bij FC.”

Zondag spelen jullie tegen elkaar en bovendien tegen jullie ex-ploeg.

Niels: “Ik speelde twee jaar bij Vlamertinge. Na mijn vertrek verkaste ik naar FC Poperinge. Met Vlamertinge en Poperinge promoveerde ik vier keer in vijf seizoenen.”

Sam: “Een echte kampioenenmaker hé, jij.” (lacht)

Niels: “Ja Samme, ik ben nog nooit gedegradeerd.”

“Hoewel we niet meer samen spelen, gaan we op zondag nog geregeld samen een pint pakken”

Wat was de reden van je vertrek naar Vlamertinge, Sam?

Sam: “Nadat ik een schorsing opliep en de ploeg won, koos de trainer voor het behoud van dat winnende elftal. Bovendien speelde ik vaker in de verdediging. Van nature ben ik echter een zes. Net op dat moeilijk moment belde Vlamertinge. En toen ik na WS Lauwe opnieuw niet startte, ging ik op het verzoek van Vlamertinge in. Daarna was ik opnieuw titularis en kon ik het seizoen positief afsluiten. Bij Vlamertinge speel ik opnieuw op mijn favoriete positie. Ik ben meer in het spel betrokken.”

Niels: “Het is niet fijn om op de bank te moeten zitten. Heel jammer dat Sam vertrok, maar ik kan ook begrip opbrengen voor zijn keuze. Het is echter wel anders tijdens de derde helft.”

Jullie zijn duidelijk levensgenieters.

Niels: “Ik denk wel dat we allebei graag blijven plakken na de wedstrijd, ja. Maar het is niet omdat Sam geen ploegmaat meer is, dat we elkaar niet meer zien. Ik ben kersverse papa van een dochtertje, Ella-Marie. Ik nodigde Sam uit om de geboorte te vieren”.

Sam: “We hebben dat goed gevierd. Het gebeurt dat ik Niels de zondagavond opbel om samen een pint te pakken en na te kaarten over onze wedstrijden. Maar ik weet niet of hij nu nog veel buiten zal komen met zijn dochtertje.” (grijnst)

Niels: “Ik neem haar gewoon mee, hé. Enfin, ik stel voor dat we zondag samen iets eten en drinken na de wedstrijd.”

Over het sportieve: waar liggen de gevaren bij de tegenstander?

Niels: “Met Verhelst, Claeys en Mestdag hebben ze heel wat sterke spelers en tonnen ervaring. Sam is aartsgevaarlijk op stilstaande fases, maar ook zijn broer Sietse scoort makkelijk.”

Sam: “Ik ken Poperinge uiteraard heel goed. We zullen jongens als Chateau en Amelhaf in de gaten moeten houden.”

En waar liggen elkaars sterktes?

Niels:Sammy is een buffel. Kopbalsterk en duelkrachtig. Met hem een duel aangaan, is geen cadeau.”

Sam: “Als Niels wil aanleggen met zijn linker, dan is het alle hens aan dek. Bovendien is hij technisch goed onderlegd en een leiderstype, op en naast het veld.”

Niels: “Kapitein van de ploeg en van de feestcommissie.” (hilariteit)

De seizoensstart van Poperinge was niet vlekkeloos, terwijl Vlamertinge beter dan verhoopt aan de competitie begon.

Niels: “De geluksfactor ontbrak een beetje. We slikten pechgoals en raakten vaak het doelkader. Het is ook heel vreemd dat we thuis nog geen enkel punt pakten, we zijn nochtans gekend voor onze stevige thuisreputatie. Vorige week scoorden we voor de tweede uitmatch op rij zeven keer. Als we winnen, doen we het meteen goed.”

Sam: “Na een sterke start, pakten we nu 1 op 6. De ploegen onder ons sluipen iets dichter. We willen dringend punten pakken.”

Niels: “Wacht nog een week, 1 op 9 is ook niet slecht.”

Zondag opnieuw zeven doelpunten voor Poperinge, of wat zegt jullie glazen bol?

Niels: “Het zal wellicht geen zo’n vaart lopen. Ik denk eerder een gesloten partij, doe mij maar 2-1.”

Sam: “1-2! Ook ik verwacht een spelbeeld met veel middenveldspel en twee compacte teams.”

Zondag 21 oktober om 15 uur: FC Poperinge A KSK Vlamertinge A.