Mist spelbreker in KM Torhout – FC Gullegem

Pech voor de Gullegemnaren die zaterdagavond een dik kwartier vóór affluiten hun eerste uitzege letterlijk en figuurlijk de mist zagen ingaan. Door de dichte mist moest de partij worden stopgezet bij een 0-1-stand na 71 minuten.

Het zit de Gullegemnaren niet echt mee in deze competitie. Naast de portie blessurelast en het onverdiende puntenverlies tegen onder andere Petegem werd het pechlijstje recent aangevuld met het ontslag van voorzitter Vandemoortele en het opstappen van sportief manager Rotsaert. Zaterdagavond kwam dikke mist roet in het eten gooien en werd voortijdig een einde aan de partij gemaakt. De bezoekers leidden op dat ogenblik de dans met 0-1.

Furieuze bezoekende start

Weinig gewezen Torhout-spelers bij de bezoekers, want Dekeyser en Coppin zitten nog in revalidatiemodus na hun blessure. Sys werd om taktische reden buiten de wedstrijdselectie gehouden. Wel van de partij waren ex-KM’ers Flederick en Van Landschoot. De Torhoutenaren moesten het stellen zonder de op training uitgevallen Theetaert en de nog steeds geblesseerde Goddeeris. Ameye mocht centraal achteraan de plaats van Theetaert invullen en Cordie gezelschap houden.

De Gullegemnaren hadden na hun eerste overwinning vorige week tegen Brakel blijkbaar de zoete smaak van de overwinning te pakken, want de jongens van trainer Azou gingen furieus van start. Het leverde na drie minuten al een dot van een kans op na een hoekschop. De vrijstaande Dejonghe wrong de mogelijkheid echter vakkundig de nek om. Gullegem trok in het aanvangskwartier alle registers open, maar kon de druk niet in een doelpunt omzetten. De Torhoutenaren waren in deze periode nergens en hadden een goede doelman Olievier nodig om de maagdelijke stand op het scorebord te houden. Zo moest de KM-goallie na 8 minuten met twee opeenvolgende knappe reddingen uitpakken. Eerst door een afstandsschot van Seignez uit de benedenhoek te ranselen en vervolgens de reboundspegel van Oumedjeber over de deklat te duwen. Illustratief voor het bezoekende overwicht in de aanvangsfase was dat de Gullegemnaren al een reeks hoekschoppen hadden verzameld vooraleer Torhout na 19 minuten hun eerste cornerbal konden trappen. De Torhoutenaren die blijkbaar al met een vervroegd winteruur in gedachten zaten, schoten na een kwartier wakker en gingen eindelijk eens wat aanvallende lucht op de Gullegem-helft gaan opsnuiven. Mputu liet na 18 min. een mooi schot optekenen dat echter door een bezoekende verdediger werd afgeblokt. Eén minuut later leverde Turcan een voorzet-schot af dat in extremis door doelman Vanderbeken over de deklat moest worden geduwd. De bezoekende goallie mocht na 24 minuten terug uit zijn pijp komen door een knappe afstandsbal van Frutos uit zijn doelvlak te zweven. Laatste wapenfeiten van de eerste periode waren na 38 min. een hoekschopbal die door de vrijstaande Dejonghe onbegrijpelijk werd naast gekopt en, net vóór het rustsignaal, een magistraal afstandsschot van Mputu dat knap door Vanderbeken in hoekschop werd gebokst.

Mondelinge overlevering

Gullegem opende de tweede helft met, na 49 min. een afstandsschot van Pierre dat net over de deklat ging. De Velodromers zorgden in dezelfde minuut voor een passende reactie met Vandaele als voorbereider. Eerst zorgde een vrijschop van de KM-middenvelder ervoor dat een bezoekende verdediger bijna de bal in eigen doel knikte, een dikke minuut later redde Vanderbeken een strakke kopbal van Haghedooren na een hoekschop van Vandaele. Nog vóór de opkomende mist een dikke ondoorzichtige erwtensoep werd, verstond Mputu de kunst om een voorzet van Frutos hopeloos naar de Filistijnen te knallen. Na een dik uur waren de toeschouwers door de dikke mist aangewezen op de reacties en de mondelinge overlevering van de spelers om de debatten te kunnen volgen. Zo kon er aan het gejuich van de bezoekers worden opgemaakt dat Vancraeyveldt na 66 min. de openingstreffer had gescoord. Betrokken speler verklaarde achteraf dat hij een voorzet van Ngoma ongeveer vanaf de penaltystip had binnen geknald. Volgens enkele spelers, als bevoorrechte getuigen, zou Ngoma enkele minuten later nog eens een bal tegen de paal hebben afgeleverd. Mee op aangeven van de lijnrechter besliste ref Ottevaere om na 71 min. het spel wegens de mist stop te zetten en een pauze van een half uur in te lassen. Het gezelschap moest na 30 minuten vaststellen dat de situatie quasi ongewijzigd was gebleven, zodat de partij werd afgeblazen. Ironie van het lot wilde dat toen iedereen fris gewassen en gekamd een halfuurtje later uit de kleedkamers stapte de mist dermate was opgetrokken dat het veld en de tribune aan de overkant terug goed zichtbaar waren.

Wat nu?

Gullegem-trainer Dirk Azou en zijn jongens zagen door de stopzetting hun eerste uitzege aan hun neus voorbij gaan. “Wij zetten een prima eerste helft neer, waarbij wij heel wat energie opstookten. Met die weersomstandigheden was het niet mogelijk om verder te spelen. Voor ons is vanavond enkel het resultaat een ramp, want ik was tevreden over onze prestatie. Het is nu koffiedik kijken naar het vervolg van het verhaal. Twee jaar geleden keken wij in Izegem ook eens tegen een dergelijke situatie aan. Toen stonden we eveneens 0-1 voor en werd de partij door wateroverlast aan de rust stopgezet. De match werd toen volledig herspeeld. Gelukkig wonnen wij deze partij opnieuw met 0-1”, herinnerde trainer Azou zich nog scherp. Geen mens in de Velodroom die wist hoe deze stopgezette partij verder zou worden afgehandeld. Ook KM-trainer Allan Deschodt niet. “Voor mij is het eveneens een groot vraagteken of deze wedstrijd volledig zal worden herspeeld of slechts nog de resterende twintig minuten. Die laatste optie zou niet in ons voordeel zijn. In een partijtje van 20 min. zal het voor onze tegenstrever geen onoverkomelijke probleem zijn om de nul op het bord te houden.”

Volgende week zondag worden de Torhoutenaren om 14.30 uur op het veld van RC Gent verwacht. De Gullegemnaren mogen op dat zelfde ogenblik gastheer spelen voor streekgenoot Menen. (Marc Beke)

Torhout KM: Olievier, Cordie, Ameye (46′ Hollevoet), Depoorter, Willems, Steur, Vandaele, Haghedooren, Frutos, Turcan, Mputu

FC Gullegem: Vanderbeken, Flederick, Defevere, Van Landschoot, Oumedjeber, Pierre, Dejonghe, Vancraeyveldt, Ngoma, Vanhaecke, Seignez

Doelpunt: 66′ Vancrayveldt 0-1