“Mijn België-gevoel is steeds groot gebleven”

Foeke Booy © Foto Belga
Sam Bracke
Sam Bracke Medewerker KW

Hoe zou het nog zijn met Foeke Booy? De flamboyante Nederlander werkt sinds begin dit jaar als technisch manager voor eerste divisieclub SC Cambuur, maar blijft zijn band met ons land onderhouden. “Het is al van september geleden dat ik nog in België was, maar ik volg jullie competitie nog steeds op de voet.” Naar aanleiding van de derby tussen zijn ex-clubs KV Kortrijk en Club Brugge hadden we een uitgebreide babbel met de openhartige Fries.

Foeke Booy was als speler van achtereenvolgens KV Kortrijk, Club Brugge en KAA Gent zes jaar in België actief. Ook in het seizoen 2012-2013 kende hij als trainer van Cercle Brugge een korte passage in ons land. Na zijn ontslag bij De Vereniging keerde Booy naar Nederland terug. Het is intussen al een hele poos geleden dat we in de Belgische pers nog iets over hem vernamen. “Na mijn avontuur bij Go Ahead Eagles (de ploeg waar hij na Cercle aan de slag ging en tot maart 2015 bleef, red.) heb ik van een sabbatical genoten. Ik nam even de tijd voor andere dingen in het leven. In die periode heb ik veel gereisd. Ik heb het altijd heel interessant gevonden om in andere keukens te kijken en daarom ben ik bij verschillende Engelse clubs op stage geweest. Ook een cursus prestatiepsychologie stond op het programma. Het was een verrijkende periode.”

En sinds begin dit jaar ben je bij SC Cambuur aan de slag.

“Klopt. Dat is de ploeg uit mijn geboorteplaats Leeuwarden waar het voor mij allemaal begon. In 2021 krijgt de club een gloednieuw stadion en ik kreeg als technisch manager de taak om tegen dan de technische ontwikkeling verder vorm te geven.”

“Met het eerste elftal hopen we weer de stap naar de hoogste afdeling te kunnen zetten (Cambuur won maandagavond van Jong PSV en staat momenteel elfde in de eerste divisie, het tweede niveau in Nederland, red.). Tevreden met wat ik hier ondertussen al verwezenlijkt heb, ben ik nog lang niet. Maar het is een traject met vallen en opstaan. We missen immers de financiële power om dergelijk project over een korte periode uit te rollen, dus moeten wij heel creatief handelen. Cambuur is echter een mooie club met een grote achterban. Bij thuismatchen zitten hier gemiddeld 7.000 man, niet slecht in tweede divisie.”

Mis je het trainerschap?

Foeke Booy maakte in 1988 de overstap van FC Groningen naar KV Kortrijk. Hier zien we hem in 1989 in actie op het veld van Cercle Brugge, waar hij jaren later coach zou worden.
Foeke Booy maakte in 1988 de overstap van FC Groningen naar KV Kortrijk. Hier zien we hem in 1989 in actie op het veld van Cercle Brugge, waar hij jaren later coach zou worden.© Foto a-RN

“Momenteel niet. Ik heb overigens de duidelijke afspraak met de directie van SCC dat ik me voor een langere tijd engageer. Die overkoepelende rol ligt me overigens wel. Ik ben met veel meer bezig dan alleen de volgende match. Ik werk meer beleidsmatig op middellange termijn en kan me toespitsen op de bredere aspecten van het runnen van een club. In mijn huidige functie is het bovendien heel belangrijk om mijn opgebouwde netwerk aan te spreken en ten volle te benutten.”

Een netwerk dat tot in België reikt.

(knikt) “Ik vind het belangrijk dat ik de feeling met België niet verlies. Zo heb ik nog regelmatig contact met wat oud-spelers van Club Brugge zoals Vital Borkelmans, Franky Van der Elst, Hans Galjé… Daarnaast onderhoud ik mijn relaties met een aantal jongens van tijdens mijn periode bij AA Gent, die nu de voetbalmakelaarswereld zijn ingedoken. Die kunnen mij helpen in mijn zoektocht naar spelers.”

Je volgt de Belgische competitie dus nog?

“Ik ben niet zo vaak meer in jullie land, maar via televisie en andere kanalen volg ik jullie competitie nog van heel nabij. Die connectie met België blijft. Na al die jaren er te hebben gespeeld, is mijn België-gevoel steeds groot gebleven. Ook voor mijn functie bij Cambuur kan de Belgische competitie interessant zijn, maar dan vooral de beloftenwedstrijden. Die jongens staan vaak op de rand van een doorbraak en zijn interessante profielen om voor een jaartje naar Nederland te halen. Ze op huurbasis een seizoen in onze eerste divisie laten rijpen, kan een win-winsituatie zijn.”

Het zou me sterk verbazen als Sofyan op termijn niet zou uitgroeien tot een vaste waarde

Jannes Vansteenkiste, Jinty Caenepeel, Niels Verburgh, Joedrick Pupe… Voorbeelden genoeg van jonge Belgen die hun geluk in Nederland gaan beproeven.

“Eerste divisie is een prima competitie voor de ontwikkeling. Er wordt heel serieus en gericht getraind. Nederland is een opleidingsland geworden. We hebben een neus voor talentvolle spelers die even een zetje nodig hebben om een nieuwe stap in hun carrière te kunnen maken. Jonge Belgische spelers staan veeleer bekend als jongens met een brandende ambitie en goeie mentaliteit. Bovendien loopt er bij jullie voldoende talent rond, maar krijgt dat talent vaak de tijd niet om zich verder te ontwikkelen. Die mannen kunnen bij ons terecht en passen zich hier doorgaans vlot aan. Daar speelt ook de taal een belangrijke rol in. Jonge spelers die in België hun kans amper krijgen, kan ik enkel maar aanraden de stap of tussenstap naar Nederland te durven zetten.”

Ook de omgekeerde beweging wordt gemaakt. Zo ging Club Brugge afgelopen zomer andermaal in Nederland shoppen. Vooral de transfer van Arnaut ‘Danjuma’ Groeneveld was een schot in de roos.

“Voor mij is dat absoluut geen verrassing. Hij zit op de goede plek voor zijn ontwikkeling. Na zijn prima start, hoop ik dat hij sterk uit blessure kan terugkeren. Hij zal moeten bevestigen en een constante in zijn prestaties krijgen. Al wordt dat niet evident, want de druk bij Club Brugge is veel groter dan bij NEC. Hij zal daar moeten mee leren omgaan. Een heel belangrijke stap in zijn ontwikkelingsproces.”

Sofyan Amrabat, die andere speler die Club in Nederland wegplukte, moest veel langer op zijn kans wachten.

“Dat is niet meer dan logisch. Als je naar Club gaat, moet je er niet van uitgaan dat je ook meteen in de basis zal staan. Je komt bij een topclub in een brede selectie, met gezonde concurrentie terecht. Dan moet je eerst maar eens laten zien dat je het waard bent om te spelen. Het zou me echter sterk verbazen als het Sofyan op langere termijn niet zou lukken om uit te groeien tot een vaste waarde bij Club.”

Vanderhaeghe zorgt weer voor een positieve vibe bij Kortrijk. Dit is net wat KVK nodig had

Vond je het verrassend dat hij voor België koos?

“Ik ken Sofyan persoonlijk van tijdens mijn periode bij Utrecht. Hij staat bekend als een talentvolle speler met heel wat power. Hij zat wat in een lastig parket bij Feyenoord, waardoor ik er niet van versteld stond dat hij in België tekende. Met zijn fysieke capaciteiten is jullie competitie hem op het lijf geschreven. De keuze voor Club is in zijn geval dus perfect. Spelers van zijn kaliber kiezen maar al te vaak voor de Engelse Championship en kwijnen daar uiteindelijk weg op de bank. Nu speelt hij dichter bij huis en spreekt hij de taal. Dat zal zijn integratie bevorderd hebben.”

Zaterdag staan met KV Kortrijk en Club Brugge twee ex-clubs van je tegenover elkaar. Twee ploegen die je nog steeds na aan het hart liggen?

“Absoluut. Ik heb de West-Vlaamse derby vanuit de twee kampen meegemaakt en het blijft toch een speciale match. Ik verwacht een partij op het scherpst van de snee. Club kan het zich immers niet veroorloven om andermaal punten te laten liggen. KVK zit in een positieve spiraal en dit soort matchen zijn de krenten in de pap. In Kortrijk en omstreken leeft de komst van Brugge als geen ander. Kortrijk heeft tegen Genk het nodige vertrouwen getankt en waarom zouden ze ook tegen Club niet kunnen stunten? Als ze nu kunnen blijven aanhaken, kunnen ze misschien zelfs nog meespelen voor play-off 1. Het verschil is minimaal.”

Wat vind je van de keuze om Glen De Boeck aan de deur te zetten en met Yves Vanderhaeghe voor een oude bekende te kiezen?

“Yves Vanderhaeghe kent Kortrijk en heeft het daar in het verleden goed gedaan. Persoonlijk vind ik het een prima keuze van het Kortrijkse bestuur. Yves boekt meteen resultaten en er hangt weer een positieve vibe rond de club. Dit was misschien net wat KVK nodig had.”

Bij Club loop het met slechts twee competitiezeges in de laatste negen matchen veel minder, terwijl ze in de Champions League bewezen hebben dat ze het wel degelijk kunnen.

“Goed presteren tegen Europese topteams als Dortmund en Atlético zegt toch iets over de sterkte van dit Club Brugge. De kunst is echter om in een druk programma je telkens ten volle op de volgende wedstrijd te kunnen focussen, ook als dat ‘maar’ tegen pakweg Waasland-Beveren is. De kwaliteit is duidelijk aanwezig, alleen moet ook de mentaliteit goed zitten. Op dat vlak is dit Club Brugge nog niet constant genoeg. Goede Europese prestaties worden nog te vaak afgewisseld met offdays in de competitie. Daarin kan blauw-zwart dus nog veel vooruitgang boeken.”

In 1992 bereikte Foeke Booy met Club in Europa de halve finale voor bekerwinnaars. In de kwartfinale scoorde Booy tijdens de 2-1 zege tegen Atlético Madrid.
In 1992 bereikte Foeke Booy met Club in Europa de halve finale voor bekerwinnaars. In de kwartfinale scoorde Booy tijdens de 2-1 zege tegen Atlético Madrid.© Foto a-RN

Hoe groot is het aandeel van de coach op dat vlak?

“Wat mentale focus betreft, ligt de verantwoordelijkheid voor een heel groot stuk bij de trainer. Ivan Leko moet de spelers telkens op een andere manier prikkelen om de juiste focus bij zijn groep te kunnen afdwingen. In een druk programma moet een coach de vorige match zo snel mogelijk afsluiten, de werkpunten daaruit meenemen en de accenten op de volgende partij leggen. Voor een beginnend coach is dat met een druk programma echter niet altijd evident.”

Bovendien krijgt Leko met heel wat geblesseerden af te rekenen.

“Dat maakt het er uiteraard niet makkelijker op, maar als topclub moet je in de breedte gewoon sterk genoeg zijn om dat soort tegenslagen op te vangen. Je weet op voorhand dat je een druk programma zal draaien, dus moet je daarop voorbereid zijn. Als je als coach vermoeidheid merkt bij bepaalde spelers, moet je ze eens rust kunnen én durven gunnen om zo blessures te voorkomen. Dat mag echter niet tot kwaliteitsverlies leiden, wat bij Club dit seizoen af en toe wel het geval was.”

Genk was dé ploeg van de eerste seizoenshelft. Zie je ze de titel pakken?

“Ze hebben niet meer kans dan de andere topclubs. Ik heb er immers nog steeds veel vertrouwen in dat Club Brugge het ook dit seizoen nog kan redden. Enerzijds mag blauw-zwart dan niet meer al te veel punten meer laten liggen tegen de mindere goden, maar anderzijds draaien die matchen slechts om anderhalf punt. Als Leko in de play-offs de schwung erin krijgt, zou Club zo maar eventjes door PO1 kunnen razen. Tegen de topclubs lieten ze immers al zien dat ze makkelijk een versnelling hoger kunnen schakelen.”

Als afsluiter: ga je zaterdag kijken en durf je je aan een pronostiekje wagen?

“Ik zal het op televisie volgen. Ik zie Club geen twee weken op rij verliezen, dus verwacht ik een heel scherpe derby. Zeker omdat KVK in een positieve spiraal zit. Doe maar 2-2, dat zou voor de neutrale voetballiefhebber alvast een mooi resultaat zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier