Lo-Reninge heeft uniek hybride kunstgrasveld

Redactie KW

Jeugdvoetbal Lo-Reninge kan voortaan trainen en jeugdwedstrijden spelen op een splinternieuw hybride kunstgrasveld, uniek in Vlaanderen. Het gaat om een grasmat die bestaat uit 7 procent kunstgras, aangevuld met aarde waarop dan 93 procent natuurlijk gras ingezaaid wordt. Het stadsbestuur van Lo-Reninge betaalde hiervoor 105.000 euro.

Deze reportage maakt deel uit van ons Dossier Kunstgrasvelden.

Jeugdvoetbal Lo-Reninge telt een 300-tal leden. “De jaarlijkse groei van het aantal spelers zorgde er de voorbije seizoenen voor dat het officiële hoofdterrein het zwaar te verduren kreeg door de vele matchen en trainingssessies”, zegt voorzitter Patrick Deraeve. “Na enkele competitieweekends met regen waren beide terreinen vaak herschapen in een drassige vlakte waarop geen gras meer te bespeuren viel.”

Biljartvlak

Bij het zoeken naar een oplossing kwam JV Lo-Reninge terecht bij de firma Lovanhop die in Poperinge een demoveldje ontwierp met hybride kunstgras. “Het gaat om een grasmat die bestaat uit 7 % kunstgras, aangevuld met aarde waarop dan 93 % natuurlijk gras ingezaaid wordt”, legt Patrick Deraeve uit. “Het pas aangelegde veld in Reninge is naast het demoveldje in Poperinge uniek in Vlaanderen. Maar in Engeland en Nederland hebben al heel wat clubs een dergelijke grasmat.”

Het nieuwe oefenveld is biljartvlak en oogt mooi groen. “Ook bij minder goede weersomstandigheden kan er op getraind worden”, aldus nog Patrick Deraeve. “Ook kunnen er matchen tot en met U13 op gespeeld worden. Hierdoor kunnen we ook een aantal jeugdploegjes twee keer in de week laten trainen. De voorbije jaren deden we dit niet om geen bijkomende belasting te hebben op de velden. Door extra wedstrijden zullen de jeugdspelers ook meer ervaring kunnen opdoen tegen ploegen die ze anders niet ontmoeten.”

Investering

“Bijkomend voordeel is ook dat het gevoel blijft dat je op echt gras speelt en dat dit type hybride kunstgras geen schaafwonden veroorzaakt”, aldus nog Patrick Deraeve. “Ook zullen we in de winterperiode minder jeugdmatchen moeten afgelasten wegens de slechte staat van het terrein.”

“Het gevoel blijft dat je op echt gras speelt en dit type hybride kunstgras veroorzaakt geen schaafwonden”

Het stadsbestuur van Lo-Reninge investeerde 105.000 euro in de aanleg van het nieuwe veld. “De werken startten in mei”, zegt schepen van Sport Johan Matthys. “Maar door de aanhoudende droogte, het sproeiverbod en de laattijdige inzaai kreeg het natuurlijke gras niet de optimale omstandigheden om zich volop te ontwikkelen. In de toekomst zal die jaarlijkse inzaai echter een maand eerder gebeuren, wat zal resulteren in een nog dikkere grasmat.”

Schepen van Sport Johan Matthys en burgemeester Lode Morlion kregen van het bestuur van JV Lo-Reninge de bevestiging dat deze investering volledig voor eigen jeugd en inwoners zal benut worden.

“Ook in de toekomst houden we vast aan ons principe om alleen met eigen inwoners en jeugdspelers in het eerste elftal te spelen”, verzekert Patrick Deraeve. “We zijn het stadsbestuur uiteraard heel dankbaar. Alle veldbezettingsproblemen zijn hiermee nog wel niet opgelost, maar het is toch al een grote stap voorwaarts voor onze bloeiende club.”

“Ik wil ook nog een speciaal dankwoordje richten aan de mannen van de technische dienst die steeds paraat staan om een handje toe te steken en die op vele fronten mooi vakwerk leveren”, besluit Patrick Deraeve. “Ook dank aan poetsdame Nadine – die ervoor zorgt dat we steeds in een propere omgeving onze sport kunnen beoefenen – en aan de sponsors, want koken kost ook bij een voetbalclub geld. En last but not least, dank aan de vele vrijwilligers die elk op hun manier hun steentje bijdragen om deze fantastische club te ondersteunen.”