Leander Dendoncker: van schuchtere boerenzoon tot op het WK in Rusland

Leander Dendoncker maakte in 2015 zijn debuut voor de Rode Duivels. © BELGA
Sam Bracke
Sam Bracke Medewerker KW

Leander Dendoncker (23) wordt straks de enige West-Vlaamse vertegenwoordiger op het WK in Rusland. De polyvalente leider van RSCA groeide op in Passendale, waar hij zijn eerste voetbalpasjes zette. Hij werd er op zevenjarige leeftijd weggeplukt door KSV Roeselare, om als prille tiener de stap naar RSC Anderlecht te zetten. Van FC Passendale tot het WK in Rusland: een reconstructie aan de hand van getuigenissen van zijn jeugdtrainers en ex-ploeggenoten.

FC Passendale

Leander is pas vijf jaar wanneer hij zich net als zijn drie jaar oudere broer Andres bij FC Passendale aansluit. “Ik herinner me hem vooral als een schuchter moederskindje. Anders dan hij nu is”, lacht Bernard Wybaillie (64), zijn toenmalige trainer bij de duiveltjes van Passendale.

Bernard Wybaillie. (Foto MG)
Bernard Wybaillie. (Foto MG)

“Zijn voetballende kwaliteiten waren als duiveltje al onmiskenbaar aanwezig. Hij was een jaartje jonger dan de rest, maar stak er toen al met kop en schouders bovenuit. Als centrale middenvelder maakte hij het verschil met zijn inzicht en – zeker voor een vijfjarige – snoeihard schot. Hij legde de balletjes waar hij wilde.”

Meer dan 100 goals

Grootvader Frans Willican was telkens van de partij en hield alle statistieken nauwgezet bij. “Op vijf wedstrijden van het einde zei Frans tegen mij ‘als Leander vandaag drie keer scoort, heeft hij 100 doelpunten’. Toen we naar huis gingen had hij er 103″, herinnert Bernard zich. “Ik wist toen al dat hij het wel eens ver zou kunnen schoppen. Vooral omdat hij de juiste mentaliteit had en een goede opvoeding kreeg.”

Jeugdtrainer Joris Declercq: “Ik werd uitgenodigd om een Europa League-match bij te wonen, een blijk van waardering”

Na twee seizoenen bij de Passendaalse duiveltjes wordt Leander door KSV Roeselare weggeplukt. “Jammer dat ik toen niet meer met hem kon werken, maar voor iemand met zoveel talent was het een logische stap. Het is onwaarschijnlijke eer om de eerste en waarschijnlijk ook enige WK-ganger ooit van Passendale onder mijn hoede te hebben gehad.”

KSV Roeselare

Bij de duiveltjes van KSV Roeselare krijgt Dendoncker training van Joris Declercq, die erom bekend staat vooral veel aandacht aan de technische aspecten van het spelletje te besteden. “In Passendale had Leander nog niet veel technische oefeningen gekregen, maar voor mij was een degelijke technische bagage heel belangrijk. Ik besteedde er extra aandacht aan en daarvoor zijn Leander en zijn ouders Dirk en Katrien me altijd heel dankbaar geweest. Eind 2015 werd ik door hun zelfs uitgenodigd om een wedstrijd van Anderlecht in de Europa League tegen Tottenham bij te wonen. Toch een enorme blijk van waardering”, vertelt Joris Declercq trots.

Joris Declercq
Joris Declercq

Loopvermogen

Veel aanpassingsproblemen waren er niet, al had Leander het aanvankelijk wel wat lastig om als jong ventje alleen op het grote Schiervelde te vertoeven. “Het ging zelfs zover dat er altijd iemand van de familie aanwezig moest zijn. Hij was enorm aan zijn vader en moeder gebonden, maar geleidelijk aan verbeterde dat wel. Op het veld speelde ik hem als aanvaller uit. Hij was een flink uit de kluiten gewassen doelpuntenmaker, die zowel met links als rechts scoorde. Het was ook al snel duidelijk dat Leander over een uitzonderlijke techniek beschikte. Hij stak er met kop en schouders bovenuit, ook op vlak van loopvermogen.”

Leander Dendoncker: van schuchtere boerenzoon tot op het WK in Rusland

namen van de ploegmaats
namen van de ploegmaats

“Leander werd al in zijn eerste jaren bij KSVR door ploegen als Anderlecht en Club Brugge gevolgd en ook ik bleef zijn evolutie op de voet volgen. Het viel me op dat hij met rasse schreden vordering bleef maken”, aldus de 77-jarige Oekenenaar. “In Rusland kan hij zeker een meerwaarde betekenen. Zijn loopvermogen is bovengemiddeld in vergelijking met de andere Rode Duivels en ook technisch moet hij niet onder doen. Bovendien heeft hij het voordeel dat hij polyvalent is en zowel op het middenveld als achterin uit de voeten kan.”

Kjetil Borry. (Foto Belga)
Kjetil Borry. (Foto Belga)© BELGA

In zijn laatste seizoen bij Roeselare, bij de U12-U13, speelt Leander samen met Tieltenaar Kjetil Borry, die nog steeds bij KSV Roeselare aan de slag is. “Ik herinner me hem als een heel vriendelijke jongen die bijzonder goed kon voetballen. Hij was een jaar jonger, maar was zó goed dat hij met ons mocht meedoen. Hij had zijn postuur mee, was groot en sterk en blonk als nummer 10 wekelijks uit. Met zijn vista, inzicht en uitstekende laatste pass speelde hij zich in de kijker. Bovendien hield hij het spel heel simpel en dankzij die eenvoud maakte hij zelden foutjes.”

Bij KSVR al kapitein

Dendoncker werd na het vertrek van Sofiane Hanni begin dit jaar tot kapitein van Anderlecht gebombardeerd. Geen verrassing voor zijn ex-ploeggenoot. “Ook bij ons droeg hij die kapiteinsband al regelmatig. Leander was een sociale jongen die goed in de groep lag. We hebben samen veel afgelachen. Hij is altijd heel bescheiden en vriendelijk gebleven. Toen ik vorig seizoen met Waasland-Beveren (Kjetil speelde in het seizoen 2016-2017 een jaartje voor de club uit het Waasland, red.) opAnderlecht speelde, kwam hij me spontaan verwelkomen.”

Oud RSCA-ploegmaat Jordy Mervilde: “Gelukkig kon ik met Leander in ons Brussels gastgezin af en toe wat sappig West-Vlaams praten”

Kjetil ziet zijn ex-ploeggenoot nog verdere stappen zetten. “Dit seizoen was het misschien iets minder, maar hij staat toch onder de belangstelling van heel wat grote ploegen en ik zie hem wel nog een stap vooruit zetten. Op het WK in Rusland kan hij naar mijn mening zeker een meerwaarde vormen.”

RSC Anderlecht

Na een vijftal seizoenen op Schiervelde is het in 2009 weer tijd voor een stapje hogerop. Dan trekt Leander richting Anderlecht, waar hij samen met Lauwenaar Jordy Mervilde in een Brussels gastgezin verblijft. “Elke zondagavond namen we samen de trein richting Brussel, waar we samen met zes andere jonge voetballers in een warm gastgezin terecht kwamen. Het was bijzonder fijn om met Leander samen te wonen. Kwajongensstreken? Die waren niet aan ons besteed. Wij hielden het rustig, want er waren anderen die voor het entertainment zorgden“, lacht de ex-doelman van onder meer KV Kortrijk, die nu de stap van Winkel Sport naar RC Lauwe zet.

Jordy Mervilde en Leander Dendoncker houden nog altijd contact.
Jordy Mervilde en Leander Dendoncker houden nog altijd contact.

“Ik herinner me ook dat het een zware periode met veel trainingen was. Bovendien moesten we de verloren schooluren ‘s avonds laat nog inhalen. Ook de stap van West-Vlaanderen naar het Brusselse was niet te onderschatten. Leander had in het begin wat last van heimwee, maar hij heeft zich daar over gezet. Als West-Vlamingen vonden we ook steun bij elkaar. Met Giovanni Delannoy (afgelopen seizoen bij KVK Westhoek, red.) zat er ook nog een derde provinciegenoot in ons gastgezin en het was wel leuk om af en toe eens wat sappig West-Vlaams te kunnen praten.” (lacht)

Op sportief vlak verliep de aanpassing zelfs nog vlotter. “Leander had zijn postuur mee, waarschijnlijk van op het land te werken bij zijn ouders. Daardoor kon hij zich in de duels meteen laten gelden. Toen was het al duidelijk dat hij een grote carrière zou uitbouwen. In dat eerste seizoen bij RSCA werd hij voornamelijk als verdedigende middenvelder uitgespeeld, maar ik herinner me dat hij ook al af en toe centraal achterin moest postvatten. Zijn polyvalentie was toen al een grote troef. Leander komt uit de generatie van spelers als Adnan Januzaj, Charly Musonda, Youri Tielemans en Romelu Lukaku en ik heb er vertrouwen in dat hij net als deze jongens nog een stapje hoger naar een echt grote ploeg op internationaal niveau zal kunnen zetten.”

Vriendschapsband

Jordy speelde slechts één seizoen met Leander samen. “Daarna trok ik naar KV Oostende, maar we hielden wel een vriendschapsband aan dat jaar over. We hebben nog regelmatig contact. Ik stuurde hem vlak na zijn selectie een berichtje en kreeg meteen antwoord dat hij het echt niet verwacht had. Na al die jaren is Leander dezelfde bescheiden en vriendelijke jongen gebleven”, besluit de 22-jarige Lauwenaar die sport en bewegen in Brugge studeert.