Leander Dendoncker in de basis tegen Engeland

© BELGA
Redactie KW

De Rode Duivels starten donderdagavond in de Baltika Arena in Kaliningrad met een veredeld B-elftal tegen Engeland, op de slotspeeldag in groep G. In vergelijking met de vorige groepswedstrijd tegen Tunesië voert bondscoach Roberto Martinez liefst negen wissels door, enkel Thibaut Courtois en Dedryck Boyata blijven in de ploeg.

In doel kiest Roberto Martinez dus voor Courtois, de bondscoach is immers van mening dat een doelman vooral speelminuten nodig heeft. Achterin is de van een hamstringblessure herstelde Thomas Vermaelen de vervanger van Jan Vertonghen, aan de zijde van Boyata en Leander Dendoncker, die Toby Alderweireld vervangt.

Op het middenveld komt Marouane Fellaini in het team voor Kevin De Bruyne, met naast hem Mousa Dembélé. Op de rechterwingback vervangt Nacer Chadli Thomas Meunier, die op een kaart van een schorsing staat. Op links is Thorgan Hazard de vervanger van Yannick Carrasco, die woensdag niet meetrainde.

Voorin zijn Youri Tielemans – zoals tegen Tunesië – en Adnan Januzaj de vervangers van Eden Hazard en Dries Mertens, die vorig weekend averij opliepen, maar intussen wel terug bij de groep aansloten. Romelu Lukaku is net niet op tijd hersteld van zijn enkelblessure – al verscheen hij woensdag wel nog op het oefenveld. Michy Batshuayi is zijn logische vervanger. Bij de Engelsen voert bondscoach Gareth Southgate acht wissels door, topschutter Harry Kane start op de bank.

Het zou dus wel eens een bizarre wedstrijd kunnen worden in de op een drooggelegd moeras gebouwde Baltika Arena. Engeland en België zijn al gekwalificeerd voor de tweede ronde en de vraag is of ze het slotduel wel willen winnen. Zowel sportief als logistiek lijkt de tweede plaats in de groep alleen maar voordelen op te leveren.

Met een tweede stek wordt er in de achtste finales in Moskou tegen het weliswaar te duchten Colombia gespeeld, terwijl de groepswinnaar een dag eerder moet uitwijken naar Rostov om daar Japan in de ogen te kijken. Nog interessanter wordt het vanaf de eventuele kwartfinales, want daar ontloopt de nummer twee de confrontatie met Brazilië, ondanks het moeizame parcours toch nog steeds de topfavoriet voor dit WK. In plaats van de Seleçao krijgt de nummer twee dan de winnaar van het duel tussen Zweden en Zwitserland voorgeschoteld. In de halve finales wordt er vervolgens teruggekeerd naar Moskou, aan de overkant van de tabel moet er uitgeweken worden naar Sint-Petersburg. Het merendeel van de toplanden zit overigens in die tabelhelft, de nummer twee uit de groep van de Belgen kan voor de finale het pad van onder meer de Brazilianen, Frankrijk, Argentinië en Portugal niet kruisen.

(BELGA)