Zambianen Fashion Junior Sakala en Emmanuel Banda vieren samen Kerstmis in Oostende

"We hechten veel belang aan Kerstmis", klinkt het in koor bij Fashion Junior Sakala en Emmanuel Banda.
Redactie KW

De kerstdagen zijn traditioneel de periode om de benen onder tafel te schuiven en te genieten van een lekkere feestmaaltijd met de familie en vrienden. Maar niet iedereen heeft het geluk om de kerstdagen door te brengen met zijn geliefden. Zo moeten de voetballers van KVO op tweede kerstdag nog aan de bak en dat betekent dat de buitenlandse spelers nog niet huiswaarts kunnen. De Zambianen Fashion Sakala Junior en Emmanuel Banda zitten in dat schuitje, maar gelukkig kunnen ze op elkaar rekenen en brengen ze Kerst gewoon samen door. Mét een traditioneel Afrikaanse maaltijd.

Het Zambiaanse duo Fashion Junior Sakala en Emmanuel Banda is onafscheidelijk. Ze speelden eerder al samen in Zambia en voetballen ook samen bij de nationale ploeg. Het lot – of God volgens deze gelovige jongens – bracht hen samen bij KVO en nu trekken ze dagelijks met elkaar op.

Dat betekent dat jullie ook Kerstmis samen vieren?

Banda: “Absoluut. Zambianen zijn erg gelovig en voor ons staat Kerstmis dan ook in het teken van de geboorte van Jezus Christus. We hechten daar veel belang aan en zullen zeker samen bidden. Maar daarnaast zullen we er ook van genieten met een typisch Zambiaanse maaltijd. Fashion is de kok van dienst, dus hij zal uitleggen wat we dan eten.”

Ik ben de beste kok en zal dus voor het kerstdiner zorgen – Fashion Junior Sakala

Fashion: “Ik ben inderdaad de beste kok van ons beiden. (lacht)Een typisch Zambiaans kerstdiner bestaat uit Nshima, een soort vanmaïsmeel, gemaakt met water. Je pakt een klein stukje Nshima en kneedt dit met je vingers. Vervolgens maak je een klein kuiltje en doop je dit in de tomatensaus en vul je het met kip of rijst. Heel voedzaam en lekker.”

Is het niet moeilijk om kerst te vieren zonder jullie families?

Banda: “Het is niet zo leuk, maar we zijn het eigenlijk wel al gewoon. Ik ben nu aan mijn tweede seizoen toe in België en daarvoor speelde ik al één jaar in Portugal. Het is dus al de derde kerst op rij zonder mijn familie. Als je als Afrikaanse voetballer in Europa gaat spelen, weet je dat dit er bij hoort. Bovendien bel ik hen wel via Skype hoor. Al is dat niet speciaal voor kerst, eigenlijk doe ik dat elke dag.”

Fashion: “Gelukkig spelen we onze wedstrijd niet op kerstdag zelf, dat zou vreemd zijn. We spelen op tweede kerstdag en de dag erna vertrekken we samen naar Zambia voor een weekje vakantie. Dan zien we toch onze families en vrienden terug en kunnen we oudejaarsavond ook in eigen land vieren. We kunnen dus niet klagen hé.”

Wat staat er op het programma tijdens die vakantie?

Banda: “Tijd spenderen met onze familie en vrienden. We hebben slechts een weekje tijd, dus we willen er het maximum uithalen.”

We spelen niet altijd en soms speelt dat op ons humeur – Emmanuel Banda

Fashion: “Als het seizoen gedaan is, hebben we een viertal weken vakantie en dan kunnen we op reis gaan, maar nu is de tijd veel te kort daarvoor. Onze familie en vrienden gaan boven alles, dus we kijken er erg naar uit om ze terug te zien. Oudejaar wordt bovenal een gezellig samenzijn met hen.”

Om daarna het beste van jullie zelf te geven op het voetbalveld?

Banda: “Dat is zeker de bedoeling ja. Het was voor ons niet altijd even gemakkelijk. We spelen niet altijd en soms werkt dat wel eens op ons humeur. Gelukkig kunnen we ons optrekken aan elkaar als het wat minder gaat. Eigenlijk hoop ik om de rest van mijn carrière samen te spelen met Fashion. Hij is een steun en toeverlaat voor mij. Het was een geschenk van God dat ook hij bij KVO terecht kwam. Na het vertrek van Afrikaanse spelers als Joseph Akpala, Andile Jali en Knowledge Musona voelde ik me wat alleen, maar met de komst van Fashion was ik meteen weer gelukkig.”

Fashion: “Hoe dan ook mogen we ons gelukkig prijzen dat we geld kunnen verdienen voor onze families door onze hobby uit te oefenen. 2019 wordt een nieuw jaar en kan ook een nieuw begin betekenen. Onze familie terugzien zal ons beiden deugd doen en zal ons nieuwe kracht geven om er in 2019 keihard tegenaan te gaan. We beginnen het nieuwe jaar met een winterstage in Spanje, waar de basis zal worden gelegd voor het tweede deel van de competitie. We zullen met lege hoofden en een smile op ons gezicht naar Spanje trekken.”

Veel succes en prettige feesten!