KV Oostende mag eindelijk nog eens juichen na dolle slotfase tegen Charleroi

Sam Bracke
Sam Bracke Medewerker KW

Vrijdagavond ging KV Oostende thuis tegen Charleroi op zoek naar een eerste zege sinds eind september.

Na de tegenvallende 2 op 15 moest KVO tegen de Zebra’s vol aan de bak. In vergelijking met de 4-0-nederlaag van dinsdag tegen Club Brugge verdwenen Vanlerberghe, Bataille en Sakala uit de basis. De Bock, Canesin en Capon waren hun vervangers.

Amper 2 minuten was het wachten op een eerste schot richting doel, maar de poging van Benavente vloog ruim over. De thuisploeg reageerde via een knappe solo van Zivkovic en enkele corners, maar concreet doelgevaar leverde dat niet op. KVO zette hoog druk en eiste het merendeel van het balbezit op, maar kansen vloeiden daar amper uit voort.

Eerste (en enige) knappe combinatie levert voorsprong op

Het was wachten tot de 25ste minuut voor er eindelijk eens een knappe actie op de mat werd gelegd. Coopman speelde mooi in de diepte tot bij Capon, die met zijn voorzet Zivkovic alleen voor Penneteau afzonderde. De Servische-Nederlander kon eigenlijk niet missen en schoof de 1-0 voorbij de bezoekende doelman. Na drie matchen zonder doelpunt mochten de Oostendse supporters eindelijk nog eens juichen. De reactie van de bezoekers kwam er via Osimhen, die ontsnapte en kon aanleggen, maar vanuit een scherpe hoek belandde zijn poging in het zijnet.

Zo kwetsbaar de Oostendse verdediging de jongste matchen was, zo secuur stonden Faes en co tegen de Zebra’s te verdedigen. Dan maar op een stilstaande fase moet Benavente gedacht hebben. Hij pegelde een afgelegde vrije trap snoeihard tegen de binnenkant de paal. Perbet was goed gevolgd, maar werd afgevlagd voor buitenspel en zo doken de kustboys met een al bij al verdiende voorsprong de rust in.

In het de openingsfase van de tweede helft kregen we een ander beeld voorgeschoteld: Charleroi eiste het balbezit op en parkeerde veelvuldig op de helft van de thuisploeg. KVO speculeerde op de snelheid van Zivkovic, maar de spits geraakte steeds net niet voorbij de laatste verdediger. Bij de Carolo’s was het vooral Benavente die gevaarlijk bleef. Eerst trapte hij een vrije schietkans in het zijnet, later sneed hij een hoekschop perfect aan, maar Dessoleil knikte naast.

Bezoekers morsen met de kansen

Charleroi bleef komen en op het uur moest Ondoa met een zweefduik een poging van de ingevallen Gholizadeh onschadelijk maken. De bezoekers maakten intussen zeker aanspraak op de gelijkmaker, maar bleven met de kansen morsen. Osimhen kreeg de 1-1 op een presenteerblaadje, maar probeerde een onmogelijk hakje: weer een kans verkeken.

Naarmate de tweede helft vorderde, voetbalde de thuisploeg zich weer uit de omknelling. Charleroi creëerde minder mogelijkheden, maar KVO sprong te onzorgvuldig om met de ruimte die het in de omschakeling kreeg. Zivkovic kon zich op snelheid toch eens doorzetten, maar moest het afleggen tegen Penneteau, die goed zijn hoek verkleinde.

Dolle slotfase met tweede assist van Capon

Het zou de kustploeg zuur opbreken, want drie minuten voor tijd profiteerden de bezoekers van een aantal slordigheden bij de thuisploeg. De Bock trapte het leer onbesuisd tot bij de ingevallen Henen, die van buiten de zestien in de korte hoek raak trof: 1-1. Charleroi rook bloed en stoomde door. Amper een minuut na de gelijkmaker kopte Benavente de 1-2 voorbij Ondoa, maar scheidsrechter Van Damme keurde het doelpunt af voor een vermeende overtreding. In blessuretijd gingen beide ploegen nog vol voor de driepunter en het was de kustploeg die uiteindelijk nog aan het langste eind trok. Capon zonderde met een knap hakje Canesin af voor doel en de Braziliaan schoof van dichtbij binnen: 2-1 en de Versluys Arena in extase.

KV Oostende pakt zo na vijf wedstrijden zonder zege eindelijk nog eens een broodnodige driepunter. Tegen de topploegen komt de kustploeg duidelijk tekort, maar de wedstrijden die het moet winnen, wint het ook gewoon, al is dat nooit met veel overschot. Verheyen en co kunnen nu in alle rust toeleven naar de trip richting Antwerp.