KV Oostende grijpt naast finaleticket na thriller van formaat

Voor de derde keer in vijf seizoenen speelde KV Oostende een halve finale om de beker van België. Woensdagavond hadden de groen-rood-gelen kans om hun tweede bekerfinale in drie jaar te bereiken. Na een 2-2-score, hetzelfde resultaat als de heenmatch, kraakten de tricolores in de penalty-epiloog, 3-4 na voor elk team zes strafschoppen.

Miss België verzorgde de officieuze aftrap, Canesin trapte de match echt af. KVO koos ervoor om in de eerste helft richting zijn spionkop te shotten.

KVO heerst in eerste helft

Met drie hoekschoppen in minder dan vijf minuten kleurde AA Gent de aanvangsfase. Maar de eerste hoekschop aan de overzijde was meteen prijs. In de achtste minuut stuurde Vandendriessche een corner voor doel en De Sutter knikte ongehinderd het leder tegen de touwen. Iets voorbij halverwege de match leek de verdubbelde voorsprong in de maak. Zivkovic kon echter de voorzet van de energieke De Sutter niet goed verlengen. Zivkovic kwam enkele minuutjes later oog in oog met Kaminski maar hij besloot opnieuw te overhaast.

Even grepen de KVO-supporters zich naar de haren toen De Sutter aan het halfuur, aan de rug geblesseerd, naar de kleedkamer stapte. Maar de zorgen verdwenen snel. Zijn vervanger Sakala stond niet eens 45 seconden tussen de lijnen toen hij een pass van de heel bedrijvige Vanlerberghe staalhard voorbij Kaminski knalde: 2-0. “Er is maar één op ons niveau en dat is KVO”, zong de spionkop van Oostende dolgelukkig. Ondertussen bleef de veelbelovende tandem Odjidja-Bezus moeizaam zoeken naar een aardige combinatie. Wanneer Gent toch dreigde, stond Dutoit paraat.

AA Gent komt terug in slotfase

Dutoit die al de hele eerste helft veel seconden en minuten won, kreeg vroeg na de rust wat hij zocht: een gele kaart. Iets later was de keeper slachtoffer van een andere gele actie. Yaremchuk ramde hem onnodig hard en vloog ook in het boekje van ref Lambrechts. Gent zocht rommelig en tevergeefs een aansluitingstreffer. De jonge David leek dan nog het gretigst. Overvloedig balbezit voor de Buffalo’s, ook veel hoekschoppen, maar geen vloeiend voetbal. Het eerste echte gevaar van de tweede helft was opnieuw KVO-gekleurd. Bronn klungelde achteraan en Sakala duwde het leder nipt naast de verste paal. Een triest moment was het geel voor Canesin die zo een eventuele finale zou missen.

Gent bleef de tweede speelhelft bepalen en vond eindelijk de weg naar doel. In de 85′ was een droge knal van Sorloth goed voor de aansluitingstreffer. Er volgden nog vijf minuten toegevoegde tijd. In de tweede van de vijf knikte Bezus na een rebounds bij de zoveelste Buffalo-corner het 2-2-gelijkspel op het bord. De verlengingen werden een slijtageslag. De eerste verlenging was spannend, maar alleen Yaremchuk was dichtbij een doelpunt. Dutoit was opnieuw paraat. Ook de tweede verlenging leverde geen enkel doelpunt meer op.

Game over na strafschoppen

Tijd voor strafschoppen. Sakala en Derijck scoorden: 1-1. Coopman en Chakvetadze zagen hun schot gestopt. Milovic trapte naast en Sorloth zorgde voor 1-2. Daarna scoorden Vanlerberghe, Bronn en Boonen: 3-3. Dutoit stopte de tiende strafschop, die van David. Het bleef 3-3. Vandendriessche miste zijn penalty en Bezus scoorde via het lichaam van Dutoit de beslissende penalty: 3-4. Het was 23.30 uur en de Oostendenaars zuchtten diep. Wat een ontgoocheling!

Hermes Oostende (vrouwenvolley) en Filpu Oostende (basketbal) krijgen KV Oostende dus niet naast zich in een finale om de beker van België. . Het grijze seizoen van KV Oostende, dat in competitie heel diep geparkeerd staat, krijgt zo helaas geen gigantische strik.

Verheyen baalt

Oostende was heel dicht bij een bekerfinale, maar moest het ticket voor de Heizel alsnog aan AA Gent laten. “Na zo’n wedstrijd de kwalificatie alsnog verspelen is voor mijn spelers heel zwaar“, reageerde KVO-coach Gert Verheyen.

“Het zag er heel lang heel goed uit, maar dan loopt het toch nog mis”, verstopte Verheyen zijn teleurstelling niet. “Een tik, maar we hebben er dit seizoen nog al gehad dus deze kan er nog wel bij. Vooral voor mijn team is dit zwaar, zowel mentaal als fysiek. Als speler van Oostende heb je niet veel kansen om een bekerfinale te spelen. Als je er dan zo dicht bij bent, komt dat aan.”