KV Oostende gaat niet verder met trainer Vanderbiest

Woensdagavond gaf KVO-voorzitter Marc Coucke tekst en uitleg bij het ontslag van trainer Fred Vanderbiest, die ook zelf aanwezig was op dat persmoment.
Redactie KW

KV Oostende heeft woensdagavond op een persconferentie meer tekst en uitleg gegeven.

Fred Vanderbiest, de huidige coach van KVO, moet opstappen bij de kustploeg. Marc Coucke had niettemin niets dan lovende woorden voor zijn trainer. “We mogen terugkijken op schitterende jaren”, aldus de voorzitter. “Ik neem deze beslissing dan ook volledig voor mijn rekening. We zijn gepromoveerd vanuit tweede klasse onder Fred, we beleefden een eerste onvergetelijk seizoen, een schitterende bekermatch tegen Lokeren, de eerste overwinningen… Dit jaar zijn we wat blijven plafonneren. Maar Fred is een instituut op KVO, en ik ben ervan overtuigd dat hier naast mij een potentiële toptrainer zit. Maar dat is inderdaad een rare boodschap op het moment dat je ook zegt dat volgend jaar onze wegen gaan scheiden. Niettemin lijkt het me goed voor beide partijen om andere ervaringen op te doen. We kijken uit naar een trainer met andere ervaringen, die hij in deze groep kan injecteren, zodat we opnieuw een stap vooruit kunnen zetten.”

“Méér gebracht dan van me gevraagd werd”

“Vanderbiest was ‘mijn’ eerste trainer, als ploeg was KV Oostende zijn eerste ploeg, dat maakt het toch wat speciaal”, aldus nog de voorzitter. “Ik hoop dat de supporters hem vrijdag een prachtig afscheid geven, maar daar ben ik zeker van: iedereen in Oostende heeft wellicht zin om hem een standbeeld te geven. Ik hoop dat er zich een goeie club voor hem aandient en ik zal alvast referentie zijn.”

KV Oostende gaat niet verder met trainer Vanderbiest
© BELGA

De afscheidnemende trainer zelf liet een tekst voorlezen en hield zich op de vlakte. “Dit was een mooi verhaal, maar nu komt daar een einde aan”, klonk het. “Ik heb de voorzitter gevraagd in belang van de hele groep snel te beslissen, omdat duidelijkheid het beste is voor iedereen. Maar goed, ik denk te mogen zeggen dat ik altijd méér bracht dan er van mij gevraagd werd. Nu doe ik in principe wat er gevraagd wordt, en nu stopt het plots. Oké, dat is een visie van de voorzitter die een stap vooruit wil zetten. Ik kan me daar perfect bij neerleggen, omdat hij altijd open gecommuniceerd heeft naar mij toe.”

“De voorzitter had vorig seizoen ook al voor een andere trainer kunnen kiezen, maar heeft dat niet gedaan”

“Toen ik begon bij KV Oostende, was het hier een dood vogeltje. Maar goed, ik heb in het verleden ook wel het blijvende vertrouwen van de voorzitter gekregen. Toen hij, toen het plotseling nodig was, een aantal nieuwe grote namen heeft binnengehaald, had hij ook voor een andere trainer kunnen kiezen. Dat heeft hij niet gedaan en daar ben ik hem erkentelijk voor. Nu kan ik afscheid nemen op een mooie manier. Daarom ben ik er ook op deze persconferentie: ‘omdat ik mijne voorzitter zo graag zie’“, knipoogde hij. Vanderbiest zegt voor elke aanbieding open te staan.

KV Oostende heeft nog geen beslissing genomen over wie de nieuwe trainer wordt. Wel wil het ‘weireldploegsje’ volgend seizoen voor de linkerkolom gaan, hoger wordt vooralsnog niet gemikt. “Dat is al een grote volgende stap, want dan moet je een paar ploegen voorbijsteken die een veel grotere geschiedenis hebben”, benadrukt Marc Coucke. “Maar wie de volgende trainer wordt, dat is nog niet beslist. Het klopt wel dat ik al met heel veel mensen gesproken heb, vandaar dat die geruchtenmolen ook op gang gekomen is.”

Het is nog onduidelijk of het vertrek van Frederic Vanderbiest ook gevolgen heeft voor de rest van de trainersstaff. Tot er een nieuwe trainer is aangeworven, worden ook geen inkomende transfers verwacht.

(FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier