Jelle Bataille: “Deze ervaring in één woord samengevat? Magnifiek”

Jelle Bataille mocht eerder invallen dan hij had verwacht. © BELGA
Redactie KW

Play-off 2 is hét ideale moment om jonge spelers kansen te gunnen, zo wordt vaak gezegd. Adnan Custovic voegde de daad bij het woord en bracht tegen Antwerp 20 minuten voor tijd jeugdproduct Jelle Bataille in de ploeg. De jonge snaak deed het prima en lokte net voor affluiten zelfs een strafschop uit, waaruit Zinho Gano de 3-3 scoorde. Een wedstrijd om nooit te vergeten voor de 18-jarige.

Voor wie het voetbal in Oostende al langer volgt, klinkt de naam Bataille natuurlijk niet onbekend in de oren. Vader Kurt speelde begin jaren 90 zelf enkele jaren in de eerste ploeg van KVO en was in het seizoen 2007-2008 zelfs even hoofdtrainer van de kustploeg. Hij behoedde KVO toen voor een degradatie naar derde nationale. Momenteel staat hij als trainer van KSKV Zwevezele op het punt om de titel in eerste provinciale te pakken.

Maar niet alleen vader Kurt is nauw verbonden met KVO, ook nonkels Guy Ghysel, Hans Belligh en Chris Jonckheere hebben een verleden bij rood-geel-groen. Allen zijn ze getrouwd met zussen van Kurt Bataille. Én huidig KVO-speler Michiel Jonckheere is dan weer de neef van Jelle. Om maar te zeggen dat het eigenlijk in de sterren stond geschreven dat de jongste Bataille ooit in de eerste ploeg zou belanden. Op twee jaar Club Brugge na doorliep hij ook alle jeugdrangen. Hoeven we te zeggen dat afgelopen maandag een droom in vervulling ging? “Als ik deze ervaring in één woord moet samenvatten? Magnifiek“, zo klonk het na de wedstrijd. “Debuteren bij de ploeg van mijn hart is fantastisch.”

Smaakt naar meer

Niet zomaar debuteren natuurlijk, want Jelle Bataille liet zich meteen opmerken met enkele dreigende acties én lokte zelfs een penalty uit. “Lombaerts gaf een knappe pass, ik voelde contact en ging liggen. De scheidsrechter wees naar de stip en ik was even dolgelukkig. Zinho Gano trapte binnen en zo trokken we toch nog met een punt huiswaarts. Of dit smaakt naar meer? Natuurlijk wil ik zoveel mogelijk minuten maken, maar ik moet vooral met de voetjes op de grond blijven. Ik kan én moet hier zelfs even van genieten, maar vooral niet zweven is de boodschap.”

“Op termijn kan hij zeker een vaste waarde worden als rechtsachter of rechtsvoor” Andy Vervenne (beloftentrainer)

Zweven was er zeker niet bij want dinsdagavond, amper één dag na de match op Antwerp, moest Jelle alweer aan de bak met de beloften tegen KV Mechelen. In een 2-2-gelijkspel scoorde hij een knap doelpunt. Beloftentrainer Andy Vervenne is alvast tevreden met de progressie die één van zijn poulains heeft gemaakt. “Bataille is enorm leergierig en beseft dat er zeker nog werkpunten zijn. Ik was dan ook blij dat hij tegen Antwerp durfde trappen met links want dat doet hij zelfs bij de beloften niet vaak. Daarnaast is er nog werk aan zijn positiespel, maar dat is ook iets wat komt met minuten te krijgen. Op termijn kan hij zeker een vaste waarde worden als rechtsachter of rechtsvoor. Hij heeft er de snelheid en het volume voor, maar of hij echt zal doorbreken, hangt van veel zaken af natuurlijk. Ik gun het hem alvast van harte”, aldus Andy Vervenne.

Lef toonde de jonge winger alvast tijdens zijn invalbeurt. Toch was hij wat zenuwachtig toen hij mocht debuteren. “Ik verwachtte eigenlijk niet om zo snel te moeten invallen. Toen ik naar de bank werd geroepen, werd ik dus wel even nerveus. Adnan Custovic stelde me echter op mijn gemak en vertelde dat stress een slechte raadgever is. Ik probeerde mijn ding te doen zoals ik altijd doe en dat is vrij aardig gelukt.”

talentvolle generatie

Of Bataille ook zaterdag tegen Eupen in actie komt, valt nog af te wachten. Maar naast Bataille zitten ook jongeren Jelle D’Haese en Rocky Bushiri in de wachtkamer. Die laatste startte dit seizoen al twee keer en was blij voor zijn leeftijdsgenoot, zo liet hij op sociale media blijken. “Jelle kende een goede invalbeurt en zo toonde hij dat we toch een talentvolle generatie hebben. Het is aan ons om hard te blijven werken en dan zullen die kansen wel komen.” Wie weet zaterdag al tegen Eupen?