Francois Marquet (KV Oostende) over de match tegen zijn ex-club Waasland-Beveren

Francois Marquet startte tegen STVV voor het eerst in de basis, tegen Hoogstraten mocht hij ook aan de partij beginnen.
Redactie KW

Francois Marquet was één van de eerste transfers van het nieuwe sportieve beleid van KVO. Het jeugdproduct van Standard kwam over van Waasland-Beveren, maar kon zich nog niet echt doorzetten. Zaterdag krijgt hij misschien een nieuwe kans tegen zijn ex-club uit het Waasland. Een kennismaking.

Francois Marquet (23) groeide op in Theux, in de provincie Luik. Daar sloot hij zich al op jonge leeftijd aan bij zijn eerste club, al was dat verrassend genoeg geen voetbalploeg. “Ik startte bij de lokale basketbalclub, maar dat duurde maar een paar jaar hoor”, lacht Marquet. “Maar basket kan me wel nog steeds bekoren. Ik denk dat ik wel eens naar een wedstrijd van BC Oostende zal gaan. Ik heb vernomen dat de klassieker tegen Charleroi de moeite is.”

Absoluut, maar jij bent hier natuurlijk in eerste instantie gekomen om te voetballen.

“Ik heb me de keuze voor Oostende nog niet beklaagd. Niels De Schutter was vorig seizoen mijn ploegmaat bij Waasland-Beveren en hij bevestigde me dat KVO een familiale club is, ideaal om mijn carrière te herlanceren. Bovendien is een overgang van Beveren naar Oostende een stap vooruit. Op zich is dat best bizar, gezien het feit dat ik vorig seizoen quasi niet speelde. Het klikte niet echt met trainers Philippe Clement en Sven Vermant en ik kwam er niet in de plannen voor. Ik ben blij dat KVO vertrouwen in mij toonde en me deze kans gunde. Ik heb dat vooral te danken aan Gert Verheyen, die mij nog kende van bij de Belgische, nationale jeugd. Ik wil dat vertrouwen terugbetalen met goede prestaties.”

Dat lukte voorlopig echter nog niet helemaal. Je kwam nog maar twee keer aan de aftrap.

“Dat klopt, maar ik moet toegeven dat je een seizoen zonder competitievoetbal maar moeilijk kan wegstoppen. Zo kampte ik in de voorbereiding met heel wat kwaaltjes en dan is het moeilijk om je stek te veroveren. Op STVV kwam ik een eerste keer aan de aftrap en ik vond dat ik het niet onaardig deed. Helaas verloren we. Voor de beker op Hoogstraten stond ik een tweede keer in de basis en ik heb de indruk dat het steeds beter loopt. Ook op training voel ik me steeds beter. Ik ben stilaan klaar om een reeks matchen te spelen.”

Wie weet zaterdag al tegen je ex-club Waasland-Beveren? Jordi Vanlerberghe is immers onzeker met een blessure.

“Ik wens natuurlijk niemand een blessure toe, maar het hoort nu eenmaal bij het voetbal en als blijkt dat Jordi out is, dan sta ik klaar om zijn positie in te nemen. Dat ik met revanchegevoelens zou spelen ten opzichte van Waasland-Beveren? Ach, misschien een klein beetje, maar de trainersstaf van toen is er niet meer dus zó zwaar spelen die gevoelens niet. Het belangrijkste is dat we er winnen en zo met een gerust gemoed de interlandbreak kunnen ingaan.”

Ben je intussen al helemaal gesetteld in Oostende?

“Zeker weten. Ik woon op de Nieuwpoortsesteenweg, vlakbij stadion en het strand. Ik woon er op een appartement samen met mijn hond. Ik geniet ervan om met hem op het strand te wandelen, dat brengt mij tot rust. Maar ook in de zomer vond ik het leuk vertoeven in Oostende. De stad komt dan echt tot leven, heel gezellig allemaal. Ik ben hier al helemaal ingeburgerd.”

Opvallend is ook dat je heel goed Nederlands praat.

“Mijn Nederlands was best oké, maar beperkte zich tot ‘schooltaal’. Pas toen ik bij Jong PSV Eindhoven speelde, leerde ik écht te converseren in Het Nederlands. De trainingen worden er maar sporadisch in het Engels gegeven, hoor. Als een trainer de hele tijd Nederlands praat, pik je het ook snel op.”

Je doorliep de jeugdrangen van Standard en werd door de Luikenaars uitgeleend aan Jong PSV. Ben je een echte ‘Rouche’?

“Toch wel ja. Ik ben al van kinds af supporter van Standard. Mijn idool was de Portugese spelmaker Almani Moreira. Het was altijd mijn wens om er in de eerste ploeg te spelen en toen ik er in 2013 mijn eerste profcontract tekende, was dat een droom die uitkwam. Ik herinner me een Europese kwalificatiewedstrijd tegen Panathinaikos waarin ik aan de aftrap kwam, tussen spelers als Jelle Van Damme, Emoh Ezekiel en Igor De Camargo. Het was één van de mooiste herinneringen uit mijn nog prille carrière.”

Nochtans verzamelde je ook wel wat herinneringen aan je carrière als jeugdinternational.

“Dat klopt, maar profvoetbal is natuurlijk pas het ‘échte’ voetbal. Maar inderdaad, ik doorliep de Belgische jeugdrangen en beleefde heel wat fijne momenten. Zo vormde ik er een middenveld met Leander Dendoncker en Pieter Gerkens. Dat zij het uiteindelijk allebei tot bij Anderlecht schopten? Ach, daar hou ik me niet mee bezig. Ik ben ook nog maar 23, ik heb nog tijd genoeg om mijn eigen carrière uit te bouwen. Momenteel is mijn hoofdbetrachting om bij KVO weer een volwaardige kernspeler te worden.”

Dat kan wellicht zaterdag al in Beveren, maar ook begin december tegen Moeskroen. Dan bekeren jullie tegen die andere ex-club van jou.

“Na Jong PSV werd ik door Standard aan Moeskroen uitgeleend. Ik kende er een goed seizoen en speelde er samen met Aristote Nkaka. Het zou mooi zijn als we een succesvol bekerparcours zouden afleggen. Veel topclubs sneuvelden al en dat kan in ons voordeel zijn. Moeskroen is een haalbare kaart, maar we mogen hen niet onderschatten. Maar dat zijn zorgen voor december, laat ons zaterdag eerst winnen van Waasland-Beveren. Wie weet staan we na een zege in de top zes.” (Red)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier