Aanvallend onmondig KV Oostende makkelijke prooi voor Standard

Sam Bracke
Sam Bracke Medewerker KW

Zondagavond kreeg KV Oostende met de komst van Standard de ideale gelegenheid om zich steviger in de top zes te nestelen.

In doel gaf Verheyen opnieuw de voorkeur aan Ondoa. In vergelijking met de bekerwedstrijd van afgelopen woensdag verdween Lombaerts uit de selectie, Tomasevic kwam weer in de ploeg. Coopman, Guri, Marquet en Banda startten op de bank. Vanlerberghe, Capon, Bjelica, en Fashion Sakala mochten aan de match beginnen.

In een openingsfase zonder veel animo en vooral veel middenveldspel noteerden we wel na amper twee minuten al een gele kaart voor Carcela. De creatieve middenvelder ging iets te nadrukkelijk op zoek naar een vroege penalty. Op een afgekeurde thuisgoal van Sakala en een paar afstandsschoten van de Rouches na, kregen we in het openingskwartier amper kansen te zien.

Standard monopoliseert de bal

Naarmate de eerste helft vorderde, parkeerden de Luikenaars steeds nadrukkelijker op de helft van de thuisploeg. Na 24 minuten leverde dat de eerste echte kans en meteen ook het openingsdoelpunt op. Djenepo werd knap diep gestuurd door Marin en lepelde de bal makkelijk over Ondoa, die in niemandsland stond.

Ook na de openingsgoal kregen we hetzelfde spelbeeld voorgeschoteld. Standard had het balbezit, KVO speculeerde op de snelheid van Sakala en Zivkovic, maar speelde veel te onzorgvuldig om gevaar te creëren. Sakala was de enige die via een individuele actie af en toe de Luikse verdedigers aan het werk zette, maar een aanvallend onmondige kustploeg ging met een logische achterstand de rust in.

Match al snel in de tweede helft beslist

De tweede helft was nog maar pas begonnen, of de thuisploeg keek al tegen een dubbele achterstand aan. De KVO-verdedigers kregen een voorzet niet goed weggewerkt en Djenepo profiteerde om zijn tweede simpel binnen de schuiven. Het ging van kwaad naar erger voor KVO, dat simpelweg kwaliteit miste om Standard pijn te doen. Nog voor het uur haalde Milovic de doorgebroken Carcela dom neer in de zestien. Een koud kunstje voor Emond, die de elfmeter feilloos omzette en de match in een beslissende plooi legde.

Een verdienstelijk ingevallen Sander Coopman – die meteen ook zijn competitiedebuut voor KVO maakte – zette Banda op weg naar de 1-3, maar de Zambiaan trapte moederziel alleen onbegrijpelijk op de voeten van Ochoa. Met de moed der wanhoop ging de kustploeg nog op zoek naar een doelpunt, maar toen ook de paal – op een poging van Faes – in de weg stond, werd het duidelijk dat het niet meer zou lukken. Toch bezorgde Banda de thuisploeg nog een sprankeltje hoop door in de 90ste minuut via een frommelgoal de 1-3 op het bord te zetten.

Standard bleef in blessuretijd echter relatief makkelijk overeind en herpakt zich na de beschamende thuisnederlaag tegen Knokke. KV Oostende mist voorlopig wat kwaliteit om het ook de topploegen lastig te maken. De kustploeg ziet Standard over zich wippen en staat op een achtste plaats.