Matthias Leterme: “Ken Choo belt me nu en dan wel eens uit mijn bed, ja”

Olaf Verhaeghe

Supporter is hij op dag één geworden en tijdens de transferperiode staat zijn telefoon niet stil. Matthias Leterme is jong – nog altijd maar 31 jaar – maar is ondertussen aan zijn negende seizoen in het management van KV Kortrijk toe. “Een voetbalclub runnen kan je met geen enkel ander bedrijf vergelijken”, zegt hij.

Sportief vergaat het KV Kortrijk dit seizoen met ups en downs, maar structureel en financieel zette de club de voorbije maanden en jaren grote stappen. Matthias Leterme, die na het vertrek van Patrick Turcq naar AA Gent algemeen manager werd, heeft daar heel wat mee te maken. “En we hebben nog enorm veel potentieel. Elk domein binnen deze club heeft ruimte om zich te ontwikkelen, van de horeca over de merchandising tot de communicatie naar onze fans toe. Maar we werken hard, ik zie alles positief evolueren.”

Klopt het als we je introduceren als de jongste manager in de Belgische eerste klasse?

“Toen ik begon wel, ja. Maar ik denk dat mijn collega bij STVV (Philippe Bormans, 30, red.) op dit moment nog jonger is. Ik was inderdaad amper 23 toen ik hier begin november in het seizoen 2009-2010 terecht kwam. Kijk, ik ben altijd al serieus aangetrokken geweest door sport. Maar eigenlijk heb ik vooral interesse in hoe sport wordt georganiseerd, welke structuren daar achter zitten…”

En dan komt die vacature bij KV Kortrijk, een voetbalclub.

“Op dat moment werkte ik bij netbeheerder Infrax, maar ik geef toe: dat was niet meteen de job waar ik van droomde. Er stond toen in de omschrijving van de club wel dat ze iemand zochten met minstens tien jaar ervaring, maar ik dacht ‘soit, waarom niet? Als je niet schiet, kan je niet scoren’. Er was in het begin wel wat scepsis over mijn leeftijd, maar al snel werd ik dagdagelijks bij de Veekaa betrokken. Eerst als financieel manager, dan samen met Patrick en ondertussen ben ik doorgegroeid naar de algemene leiding.”

Hoe zie je je rol in de ingezette professionalisering van KVK?

“Jean-Marc De Grijse was daar destijds een heel belangrijke figuur in. Zijn aandelen zijn na zijn spijtige overlijden overgegaan op de familie, maar al snel werd duidelijk dat het om niet meer dan een tussenfase ging. Vincent De Grijse had weinig interesse om de club verder uit te bouwen of te laten groeien. De ambitie was om de club te verkopen. Maar we zitten nu sinds 2,5 jaar met Vincent Tan als eigenaar in een derde periode en daar voel je wel meteen de nieuwe mogelijkheden. Ik zie de periode na het overlijden van Jean-Marc niet als verloren. In elke onderneming komen er momenten dat je gas moet terugnemen en bepaalde zaken moet herbekijken. Maar ik ben ervan overtuigd dat er nog altijd evolutie en vooruitgang in zit.”

Velen zien je als de stille kracht van de dagelijkse werking. Is die perceptie correct?

“Onze voorzitter is de man die eerder met de pers spreekt. Ik heb daar absoluut geen probleem mee. Ik laat me graag omringen door mensen met de nodige kennis van zaken in hun domein. Alle beslissingen hier worden dan ook in overleg genomen. Iedereen heeft echt wel zijn eigen rol. Ook met Tans rechterhand en onze ceo Ken Choo verloopt het contact heel vlot. Wij converseren bijna dagelijks, zij het over de telefoon, per mail of via WhatsApp.”

Matthias Leterme:

“Ondernemers in de streek dragen KVK een warm hart toe, dat voelen we” – Matthias Leterme, algemeen manager KV Kortrijk

Hoe belangrijk is de aanwezigheid van een hoofdsponsor als AGO voor de Veekaa?

“Ook zij vinden de vooruitgang binnen de club een belangrijk item. Zij staan ook niet stil, hé. Bij AGO voel je ook die lokale verankering, iets wat onze eigenaar cruciaal acht. Het draagvlak rond Kortrijk is aanwezig. Ik verwijs graag naar het KVK Breakfast, een tweetal weken geleden, met onze shirtsponsors en logehouders. Ken Choo toonde zich erg gecharmeerd door de aanwezigheid van al die mensen. Je merkt daaraan dat er in onze streek heel veel potentieel zit qua business, mensen die KVK een warm hart toe dragen. Ik ben zeker trots op dat lokale aspect.”

Wat die verankering betreft: bij de overname was er toch wat argwaan tegenover de nieuwe sterke man?

“Dacht je dat er hier elf Maleisiërs gingen komen spelen? (lacht) Vincent Tan heeft de club overgenomen met een welbepaalde visie. In het begin heeft hij, wat begrijpelijk is, wat afgetast en gekeken hoe er gewerkt werd. Maar uiteindelijk heeft iedereen hier hetzelfde doel. Hij is heel tevreden over de gang van zaken. Het gevoel moet goed zitten, maar dat lukt wel. Alles begint in elkaar te klikken. “

Eigenlijk ben je vrij snel na je studies hier terechtgekomen. Meteen pittig of niet?

“Ja, best wel, heel interessant ook. Het voetbal botst in zekere zin met de economische wetten. Voetbal is geen normaal bedrijf, niettegenstaande sommige mensen een club als een ‘klassieke’ onderneming willen runnen. Je kan een voetbalclub met geen enkel ander bedrijf vergelijken. Sowieso begin je ieder jaar opnieuw op nul en is er elke week een examen. Je hebt de media, die er enorm kort op zitten, en heel veel verschillende mensen, die inspraak in het dagdagelijkse beleid claimen. Dat alles maakt het natuurlijk ook uiterst boeiend en spannend.”

Hoe druk is het leven van een clubmanager in eerste klasse?

“Ik kan wel stellen dat dat nogal druk is ja, maar dat geldt voor iedereen die op de club werkt. ‘s Morgens in de auto bel ik meteen wat mensen op. Zeker in de transferperiode rinkelt die telefoon constant. En dan heb je de eigenaar of Ken Choo die vanuit Maleisië belt om 2 uur ‘s nachts. Ze bellen me nu en dan wel eens uit mijn bed, ja. (lacht) Maar ik wil niet klagen, absoluut niet. “

Tot slot, ben je doorheen de jaren al een beetje Veekaa-supporter geworden?

“Een beetje? Zeg maar een beetje veel. (lacht) Letterlijk vanaf dag één, eigenlijk. Al probeer ik op de tribune wel altijd mijn kalmte te bewaren.”

Matthias Leterme, 31, uit Ieper, woont er samen met zijn vriendin Kelly. Na zijn studies TEW aan de UGent werkte hij een jaar als business consultant bij netbeheerder Infrax, om in november 2009 op zijn 23ste aan de slag te gaan als financieel manager bij KV Kortrijk. Ondertussen is hij algemeen manager bij de Veekaa.

KVK-reünie bij Anderlecht: “Trots, maar ook wel dju”

De laatste sportieve hoogdagen beleefde de Veekaa onder het trainerschap van Hein Vanhaezebrouck en Yves Vanderhaeghe. Het feit dat beide coaches nu aan de slag zijn bij topclubs als Anderlecht en AA Gent maakt de manager van KV Kortrijk wel enigszins trots. “Het is inderdaad wel sjiek om te zien dat die mensen allemaal hier gepasseerd zijn. Wat wel zeer aangenaam is, is dat ze altijd met veel respect over KV Kortrijk spreken. Ook heel wat van onze ex-spelers die het nu elders goed doen.”

“We hebben ook nog altijd zeer goede contacten met zij die vertrokken. Ik heb Gino (Caen, red.) bij zijn aanstelling ook onmiddellijk een berichtje gestuurd. Langs de ene kant ben je daar uiteraard fier op, maar toch denk je ergens van ‘dju, jammer dat ze hier niet meer zitten’. Al kunnen wij vanzelfsprekend niet op tegen een aantal financiële krachten in het voetbal.”

“Ik denk wel dat wij de naweeën gedragen hebben – en misschien nog steeds – van het vertrek van Yves met de volledige technische staf. Toen Hein vertrok, kon Yves als het ware met dezelfde mensen het werk voortzetten. Die cohesie die er toen was, maakt het makkelijker om iemand nieuws in die groep te integreren. Als de klik er bij een nieuwe staf niet onmiddellijk is, wordt het zeer moeilijk.”