KV Kortrijk wint verdiend bekerderby

KV Kortrijk staat in de kwartfinales van de Croky Cup. Een pegel van Batsula in de eerste helft bezegelde het lot van Zulte Waregem, dat zich nooit meer kon herstellen van die opdoffer en zich vanaf nu volledig op de competitie moet richten.

Yves Vanderhaeghe wijzigde zijn team op vijf plaatsen na de gewonnen match tegen Moeskroen: Bruzzese, Ajagun, Van Der Bruggen, Ouali en Batsula mochten matchritme opdoen. Bij de bezoekers posteerde Francky Dury Bongonda en Sylla op de bank ten voordele van Buffel en Henrik Björdal. Relatief veel vers bloed dus voor de ‘cup-Vlasico’.

De eerste waarschuwing kwam van Essevee: Harbaoui verlengde een inworp van De fauw, Buffel tikte het leer naast. Nog voor de tiende minuut ontsnapte KVK een tweede keer, maar De Pauw verzuimde de fausse queue van Batsula af te straffen. De Sart prikte tegen, zijn knal vloog naast de kooi van Bossut. Ook Van Der Bruggen en Avenatti konden hun pogingen niet kadreren.

Kortrijk nam het initiatief over en Zulte Waregem mocht zich gelukkig prijzen dat een kopbal van Avenatti over ging. Van de thuisploeg bleef de meeste dreiging uitgaan, zonder dat dit tot nieuwe kansen leidde. De wedstrijd leek twintig minuten lang op ‘snooze’ te staan, al knikte Harbaoui nog een hoekschop over. Tot de thuisploeg iedereen die even ingedommeld leek, brutaal wakker schudde: Ouali toverde op rechts een knappe actie uit de schoenen, de afgeweken bal werd door Batsula kordaat binnengevlamd: 1-0 na 40′, al bij al een verdiende voorsprong voor KVK. Essevee probeerde voor de rust nog te reageren, maar kwam niet verder dan een flauwe kopbal van Björdal in de toegevoegde tijd.

Essevee stoffeert aanvalslinie

Voor Dury mag de Croky Cup dan wel ondergeschikt zijn aan de competitie, in zomaar een blauwtje lopen had hij ook geen zin: de bezoekende coach bracht aan de rust met Bongonda en Sylla extra aanvallend geschut tussen de lijnen in de plaats van Buffel en Björdal. Het was dat nieuwe duo dat op een hoekschop voor het eerste gevaar van de tweede helft zorgde, maar Sylla had zijn vizier duidelijk nog niet scherp gesteld. Dat gold enkele minuten later ook voor Ouali. Julien De Sart had tegen zijn ex-ploeg iets fantastisch in gedachten, maar zag zijn omhaal naast gaan. Dé kans op de 2-0 was voor Ajagun, maar hij miste de creativiteit om Bossut te omzeilen.

De aanvalsinjectie bij Essevee miste dus het beoogde effect, Kortrijk bleef domineren zonder echt op het gaspedaal te moeten staan. De bezoekers probeerden wel te combineren, maar misten accuratesse bij de laatste pass. Vooral Sylla was ongelukkig in zijn acties. Intussen kreeg het thuispubliek wat het wou: een invalbeurt van Chevalier. De ex-Esseveespits barstte van de grinta, maar zag zijn ‘moment de gloire’ – een doelpunt – afgekeurd wegens buitenspel. Lang treurden de rood-wittten daar niet om: de streekrivaal is uit de beker geknikkerd, voor hen kon de avond niet meer stuk.

Colonne

Voor de wedstrijd hielden de supporters van KV Kortrijk een Colonne richting het Guldensporenstadion. Bekijk hier de video.

KV Kortrijk: Bruzzese, Kumordzi, Kagelmacher, Azouni, Ajagun (64′ Kanu), Van Der Bruggen, Avenatti, De Sart, Ouali (82′ Chevalier), Batsula en D’Haene (92′ Hines-Ike).

Zulte Waregem: Bossut, De fauw, Baudry, Heylen, Bürki, Walsh, Tardieu, Buffel (46′ Bongonda), De Pauw (73′ Bédia), Henrik Björdal (46′ Sylla) en Harbaoui.

Doelpunten: 40′ Batsula 1-0.

Geel: 45′ De Sart, 54e Azouni, 61′ Sylla, 81′ Baudry, 93′ Harbaoui, 94′ Tardieu.