KV Kortrijk reageert op incident Agbo: “Veroordelen racisme, waar en wanneer dan ook”

Na zijn rode kaart ging Agbo eerst nog even naar de supporters van KVK alvorens hij naar de kleedkamer ging. © BELGA
Olaf Verhaeghe

De eersteklasser kwam donderdag in een storm terecht nadat Standard Luik de thuisaanhang beschuldigde van racistische en anti-Waalse spreekkoren. Er loopt ondertussen een onderzoek naar de provocaties van Standard Luik-speler Agbo door de bevoegde instanties. “Als hij gewoon naar de kleedkamer was gestapt, was er niets gebeurd.”

Woensdagavond liep Standard-middenvelder Uche Agbo vlak voor de pauze tegen een tweede gele kaart aan. “Nadat hij minutenlang talmde om het veld te verlaten, provoceerde hij met obscene gebaren het thuispubliek, dat daarop reageerde“, klinkt het bij KV Kortrijk. Kapitein van de Rouches Pocognoli sprak over “onaanvaardbare gezangen”. Op de website van de Luikenaars zijn er beschuldigingen van racistische en xenofobe uitlatingen.

“Agbo kreeg zijn tweede geel en dus rood in de 41e minuut, maar weigerde ostentatief om naar de kleedkamer te gaan. Ook enkele andere mensen van Standard gingen in de clinch met de arbitrage. Sa Pinto schopte in het tumult een stoeltje kapot aan de dug out, Pocognoli kreeg geel na hevig protest en het trappen van een bal richting de vierde ref. Agbo zwaaide voor de hoofdtribune – met bestuursleden en sponsors – al meermaals met zijn middenvingers, voor hij de tocht verderzette naar de kleedkamer via een wandeling langs Tribune 2″, klinkt het bij KVK.

Ook langs de staantribune bleef hij uitdagen. Waarom kon de Standard-speler niet gewoon de kortste weg naar de kleedkamer nemen? Onze suppoters gooiden met bekers bier en er klonk boegeroep, dat klopt. Reacties – ook op dergelijke expliciete provocaties – veroordelen wij als club ten stelligste.”

“Racisme heeft geen plaats in het voetbal, waar en wanneer dan ook.”

Over de vermeende racistische uitlatingen is de Veekaa duidelijk: “Als die er geweest zijn, kunnen wij die uiteraard onder geen beding aanvaarden. Racisme heeft geen plaats in het voetbal, waar en wanneer dan ook. Noch de arbitrage noch de aanwezige politiemensen – ook de spotters in de tribune – hebben in hun verslag echter gewag gemaakt van dergelijke gezangen. Politie en de voetbalcel van Binnenlandse Zaken openden wel een onderzoek naar het gedrag van Agbo.” Het rapport van scheidsrechter Verboomen over de rode kaart en de nasleep ervan komt voor de Geschillencommissie.

Wordt ongetwijfeld vervolgd…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier