KV Kortrijk klopt Zulte Waregem na wervelende tweede helft

Christof Decraene

KV Kortrijk zette in zes minuten tijd een 0-2-achterstand om in een voorsprong en won uiteindelijk met 4-2.

Red Lion en wereldkampioen Arthur De Sloover – een fervent KVK-fan – gaf de aftrap voor deze derby tussen KVK en Essevee, waarvoor het Guldensporenstadion toch aardig volgelopen was.

Bij KV Kortrijk moest kapitein Hannes Van Der Bruggen afhaken, was Bennard Kumordzi niet fit en werd Jovan Stojanovic naar de bank verwezen. Hun plaats in de basiself werd ingenomen door Christophe Lepoint, Felipe Avenatti en Charis Charisis. Bij Zulte Waregem verdwenen Nill De Pauw en Michael Heylen uit de ploeg voor Urho Nissilä en Marvin Baudry.

De studieronde werd overgeslagen, Kaminski moest na anderhalve minuut al een schotje van Henrik Bjordal in corner duwen. Op de daaropvolgende hoekschop mocht Hamdi Harbaoui ongehinderd koppen, maar hij knikte naast. Aan de overzijde kreeg ook Imoh Ezekiel een schietkans, maar ook dat schot was te zwak. KV Kortrijk nam het meeste initiatief, had ook het meeste balbezit, maar kon in die eerste helft maar één uitgespeelde kans op de mat leggen: Mboyo stond moederziel alleen op een voorzet van Ezekiel, maar hij kon onvoldoende kracht zetten achter zijn kopbal.

Kortrijk bleef domineren, maar het moest oppassen voor de tegenprikken van Zulte Waregem. Zo kreeg Sandy Walsh een grote kans toen Kristof D’Haene onder de bal door ging, maar de Essevee-verdediger was te verrast en weg was deze mooie kans. Net voor de rust was het dan toch raak, toen Kortrijk te laks verdedigde en Urho Nissilä de voor de bezoekers gevleide 0-1-ruststand tegen de touwen joeg.

Dezelfde 22 protagonisten begonnen aan de tweede helft. Het eerste gevaar kwam net als voor de pauze van de bezoekers, maar Bongonda kwam te laat ingeschoven op een voorzet van Hamdaoui. Kortrijk was zijn meesterschap van voor de rust kwijt, had meer fouten nodig om Zulte Waregem af te stoppen. Net voor het uur krulde Hicham Faik een van die vrije trappen enig mooi in de winkelhaak. Kortrijk was even van slag, maar mede onder impuls van de ingevallen Teddy Chevalier – hij loste een bleke Ezekiel af – wou KVK dan toch nog met een goed gevoel de eindejaarsperiode in. De Fransman stond amper drie minuten op het veld toen hij Mboyo lanceerde en de Congolese Belg faalde oog in oog met Sammy Bossut niet. Kortrijk rook bloed en vijf minuten later al tikte Christophe Lepoint de gelijkmaker onder Bossut in doel. Nog geen zestig seconden later stond het zowaar 3-2 via opnieuw Mboyo. Dit keer was het Zulte Waregem dat moest bekomen van deze enorme uppercut. De bezoekers konden echter geen vuist meer maken en in de slotminuut bekroonde Chevalier zijn prima invalbeurt met de 4-2. Harbaoui miste daarna nog een uitgelezen kans om de slotfase superspannend te maken, maar hij trapte van dichtbij onbegrijpelijk tegen de lat. Voor Zulte Waregem blijft het zo toch naar onder kijken, KV Kortrijk kan met een goed gevoel de eindejaarsperiode in. Het verloor onder Yves Vanderhaeghe nog niet en mag na 12 op 18 blijven dromen van play-off 1.

KV Kortrijk – Zulte Waregem 4-2.

Doelpunten: 42′ Nissilä 0-1, 59′ Faik 0-2, 65′ Mboyo 1-2, 70′ Lepoint 2-2, 71′ Mboyo 2-3, 89′ Chevalier 4-2.

KV Kortrijk: Kaminski, Kagelmacher, Azouni, Mboyo (91′ Golubovic), Lepoint, Avenatti, Charisis, De Sart, Ouali (85′ Kanu), D’Haene, Ezekiel (60′ Chevalier).

Zulte Waregem: Bossut, Baudry, Faik, Harbaoui, Bongonda, Walsh, Nissilä (80′ Bedia), Demir (80′ De fauw), Bjordal, Tardieu (88′ Sylla), Bürki.

Gele kaarten: Ezekiel, Faik, Harbaoui, Chevalier, De Sart.