John Martin is opnieuw voorzitter van KVK-supportersclub Centrum

John Martin is sinds half april opnieuw voorzitter van supportersclub Centrum. (foto TVK)
Redactie KW

Supportersclub Centrum herleeft. Onder impuls van een nieuw bestuur moet de oudste KVK-supportersclub opnieuw een van de grootste fanclubs van de eersteklasser worden. John Martin is opnieuw voorzitter. En het ledenaantal is in twee weken liefst verdrievoudigd.

John Martin heeft in het voetbal al diverse functies uitgeoefend. Sponsor en bestuurslid van KV Kortrijk, voorzitter van de Kortrijkse fanclub Centrum, voorzitter van de nationale supportersfederatie. Nu is hij ondervoorzitter van de nationale supportersfederatie en bij KV Kortrijk ook steward, assistent-veiligheidsverantwoordelijke en sinds twee weken opnieuw voorzitter van supportersclub Centrum.

“In augustus 2004 volgde ik bij SC Centrum Roger Libbrecht op als voorzitter”, herinnert de 61-jarige Lendeledenaar zich nog goed. “Ik had me voorgenomen die taak maar tien jaar uit te oefenen. Ik heb dat een decennium lang met veel plezier gedaan, maar diende in 2014 mijn ontslag in. Ik wou meer vrije tijd overdag om als begeleider van dementerende mensen op te treden.”

Supportersclub Centrum was op dat moment een bloeiende club, met zo’n 170 leden. De daaropvolgende jaren ging dat aantal steeds achteruit. “Ik kreeg er na mijn afscheid dan wel de titel van erevoorzitter, maar ik was door mijn andere activiteiten niet echt meer bij de fanclub betrokken. Veel hoorde ik er niet over, maar als ik dan iets hoorde, was het niet echt positief. Ik vond dat jammer, want Centrum is wel de meest traditionele en oudste supportersclub van KV Kortrijk.”

Dochter Delphine

Het verval bleek ingezet, in vier jaar tijd daalde het ledenbestand tot een dertigtal. “De voorbije maanden klampten steeds meer mensen me aan over SC Centrum. Velen zouden afhaken, zagen het met de huidige gang van zaken niet meer zitten. Sedert 1 maart 2016 bleek er zelfs geen enkel verslag van de vergaderingen meer te bestaan. Ik vroeg info op bij het Vlaams Studie- en DocumentatieCentrum voor vzw’s in Wevelgem en daar kreeg ik te horen dat de vereniging hopeloos achterstand had opgelopen en eigenlijk met niks meer in regel was. Ondertussen is dat weer rechtgetrokken.”

John Martin regelde een meeting met enkele vertrouwelingen met als doel de supportersclub weer in ere te herstellen. “Een vergadering in het geniep, maar wel één met resultaat”, aldus Martin. “Op 12 april was er een stemming voor het nieuwe bestuur en met Patrick Steyt en mezelf waren er twee kandidaat-voorzitters. Ik won de stemming, zij het erg nipt. Ik ben tevreden, maar ben evenzeer tevreden dat ik met Patrick over een goede rechterhand beschik. En ik mag voor het eerst met mijn dochter Delphine samenwerken. Dat is ook gemakkelijk: we wonen naast elkaar. Dan is al rap iets afgesproken.”

Het nieuwe bestuur van SC Centrum met v.l.n.r. Daniel Vanhaverbeke, Maxime Servaege, Patrick Steyt, Delphine Martin, John Martin, Jurgen Debue en David Goudsmedt. (foto Facebook)
Het nieuwe bestuur van SC Centrum met v.l.n.r. Daniel Vanhaverbeke, Maxime Servaege, Patrick Steyt, Delphine Martin, John Martin, Jurgen Debue en David Goudsmedt. (foto Facebook)

De eerste activiteit van het nieuwe bestuur volgt in mei. “We organiseren dan een kaarting. We houden ons aan de klassieke zaken van vroeger”, lacht John Martin. “Een kaarting, een meeting met de spelers, een barbecue, een uitstap met de leden naar een voetbalwedstrijd in de regio of ergens in België. Daar maken we dan eventueel een daguitstap van.

Johan Vermeersch

Zo zijn we in het verleden ooit eens naar RWDM geweest, waar ex-KVK’er Johan Vermeersch nog de plak zwaaide. We werden er als koningen ontvangen. Johan kende dan ook veel van onze clubleden van toen hij nog voor de Veekaa speelde. Ik denk dat enkele activiteiten per jaar moeten volstaan. En af en toe eens een bus inleggen voor een uitwedstrijd. Niet elke week, want SC Centrum heeft daar geen traditie in. Ik heb dan liever dat onze leden met andere KVK-fanclubs meegaan. Op Standard kwamen dit seizoen drie bussen toe, met elk 15 man op. Dat is geldverspilling.”

Blijkbaar is Johns aanpak de goede, want in enkele weken tijd telt SC Centrum alweer meer dan 100 leden. “Hoe ik dat gedaan heb?” lacht hij. “Ik heb een lang verleden in het Kortrijkse voetbal en heb veel contacten. Ik sprak geregeld mensen aan, probeerde hen weer warm te maken om lid te worden. En toen men wist dat ik de kar wou trekken, waren velen snel bereid om terug te keren. Of het me wat doet dat iedereen voor mij graag terugkeert? Ik kan niet ontkennen dat dat een fijn gevoel geeft. Maar het vergt ook veel inspanningen. En je hebt een begripvolle vrouw nodig, want je bent vaak uithuizig voor het voetbal. Maar terugkeren naar de hoogdagen met 170 leden, hoeft niet. Dat is ook een utopie, want er is een splitsing gekomen met De Zoete Inval in Heule, waar een deel van onze leden naartoe zijn getrokken. Als we aan 120 raken, zal ik heel tevreden zijn.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier