Johan Walem voerde bij KV Kortrijk een strijd die hij nooit kon winnen

© VDB
Christof Decraene

De magere resultaten en vooral het erg povere voetbal hebben ervoor gezorgd dat Johan Walem zijn eerste job als clubtrainer in eerste klasse niet tot een goed einde heeft kunnen brengen.

Dat Johan Walem niet langer trainer is van KV Kortrijk is eigenlijk geen verrassing en de beslissing om Walem aan de kant te schuiven zal bij menig KVK-supporter op gejuich onthaald geweest zijn. Maar alle schuld voor het mindere seizoen van KVK in de schoenen van Johan Walem schuiven, zou een brug te ver zijn. De ex-trainer van onder meer de nationale beloften kreeg bij Kortrijk een zware erfenis: hij moest liefst 15 relatief onbekende, nieuwe spelers inpassen én zag ook de absolute sterkhouders van vorig seizoen andere oorden opzoeken. Ga dan maar eens aan de slag.

Johan Walem deed dat met wisselend succes. Hij begon aan het seizoen met een mooie zege tegen Standard, maar daarna werd de offensieve onmacht vrij duidelijk. Na zes matchen had Kortrijk nog altijd maar 8 punten, na 10 wedstrijden waren dat er 13. Opmerkelijk was wel dat halverwege de competitie Kortrijk samen met Sint-Truiden en Charleroi op een gedeelde zesde plaats stond en dat met amper vijf overwinningen uit 15 matchen.

Kortrijk teerde vooral op zijn defensieve sterkte. Het slikte amper tegengoals – 12 halfweg de competitie – en beschikte daarmee na Anderlecht over de beste defensie in de Jupiler Pro League. Dat stond in schril contrast met de offensieve onmacht. Met slechts 14 gemaakte goals was Kortrijk samen met Leuven de slechtste van de klas. En dat zinde de supporters niet. In het eigen Guldensporenstadion waren de wedstrijden vaak een langgerekte geeuw. Eind november kreeg Walem de supporters dan toch eindelijk eens op de banken. Tegen Waasland-Beveren werd met 3-1 gewonnen na een fantastische match. En enkele dagen later werd voor de beker ook Anderlecht afgedroogd na alweer een sprankelende prestatie. Maar daarna stokte de machine. Wat volgde was een 0 op 15 en de bekeruitschakeling in Standard.

Johan Walem voerde bij KV Kortrijk een strijd die hij nooit kon winnen
© VDB

Na Nieuwjaar ging Kortrijk meteen onderuit in Leuven en gleed KVK verder af in het klassement. Het sein voor CEO Ken Choo om aan de alarmbel te trekken. Kortrijk won dan wel tegen Oostende, maar de supportersonrust bleef en werd extra gevoed na de magere 1 op 6 tegen Genk en Westerlo. Johan Walem bleef strijdvaardig naar buitenaf, maar wist dat hij deze strijd nooit zou kunnen winnen. Maandag verloste het bestuur van KV Kortrijk Walem, en meteen ook elke KVK-fan, uit zijn lijden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier