Geen bekerfinale voor KV Kortrijk, Racing Genk wint met 1-0

Racing Genk heeft zich dinsdagavond als eerste geplaatst voor de finale van de Beker van België.

In de terugwedstrijd van de halve finales haalden de Genkenaren van coach Philippe Clement het met het kleinste verschil (1-0) van KV Kortrijk, voldoende om de 3-2 nederlaag van vorige week uit te wissen. Ibrahima Seck scoorde na zestien minuten het enige doelpunt van de wedstrijd.

“De eerste twintig minuten moeten we standhouden”, predikte KVK-coach Glen De Boeck daags voor de wedstrijd, maar daar slaagde zijn team niet in bij vriestemperaturen in een niet eens voor de helft volgelopen Luminus Arena. Op het kwartier zette Genk zijn overwicht om in een voorsprong: Ibrahima Seck klom hoger dan zijn Kortrijkse belager en kopte een hoekschop van Alejandro Pozuelo tegen de touwen. De eerste kans was dus meteen raak voor de thuisploeg, voor de van Waasland-Beveren overgenomen Seck het eerste doelpunt voor zijn nieuwe werkgever.

Genk had het overwicht, maar kon voor rust eigenlijk enkel nog een keer via een stilstaande fase dreigen: een vrije trap van Pozuelo verdiende beter dan de dwarsligger. De bezoekers lagen onder, al hadden ze voor de rust minstens eén keer moeten scoren. Zowel Jérémy Perbet als Teddy Chevalier kwam oog in oog met thuisdoelman Danny Vukovic, het vizier van de bezoekende spitsen stond niet op scherp.

En dat bleef zo ook na de pauze, al vielen er mogelijkheden langs beide zijden te noteren. Genk zakte bij momenten wat meer in en liet zo de bezoekers komen, waardoor het bij een 1-0 tussenstand een linke boel bleef en er alarmbellen afgingen bij de Kortrijkse tegenaanvallen. Al was de beste kans nog voor de thuisploeg, zowel Seck als Samatta kreeg het leer echter niet tussen de palen.

Voor de Genkenaars wordt het de vijfde Bekerfinale in twintig jaar, hun vorige vier finales wonnen ze allemaal. In 2013 stak de ploeg uit de mijnstad de trofee een laatste maal in de lucht, na een 2-0 zege tegen Cercle Brugge. In diezelfde twintig jaar speelden ze negen keer de halve finales, vorig jaar het eindstation. Deze Bekerfinale is dan weer een opsteker in een voor het overige kleurloos seizoen.

Genk is een echte Bekerploeg geworden en op 17 maart wacht in het Brusselse Koning Boudewijnstadion de winnaar van het duel tussen Club Brugge en Standard. De West-Vlaamse competitieleider verloor vorige week de heenwedstrijd met zware 4-1 cijfers en staat donderdagavond in de return in het Jan Breydelstadion voor een loodzware opdracht.