Enkele opmerkelijke cijfers over KVK na de reguliere competitie

Teddy Chevalier, topschutter in de Jupiler Pro League na de reguliere competitie. (Foto Belga) © BELGA
Redactie KW

KV Kortrijk slaagde er net niet in om in de top zes te eindigen, maar de remonte die de club onder Glen De Boeck heeft gedaan, is heel erg knap. Een terugblik op de reguliere competitie in enkele opmerkelijke cijfers.

1

Het aantal thuisnederlagen dat KV Kortrijk leed onder Glen De Boeck. Dat die nederlaag er uitgerekend tegen Zulte Waregem kwam, met een late penaltygoal van Hamdi Harbaoui, kwam hard aan in het Guldensporenstadion. Temeer Kortrijk in die derby wel de zege verdiende, drie punten waarmee het altijd play-off 1 had gespeeld. Al zijn er achteraf gezien nog wel meer fases waarbij Kortrijk punten heeft verloren die het team een plaats in de top zes had kunnen opleveren.

3

Het aantal rode kaarten dit seizoen. De ‘uitverkorenen’ waren Lucas Rougeaux, die twee gele kaarten slikte in één match, Larry Azouni en Kristof D’Haene. De twee laatstgenoemden werden rechtstreeks uitgesloten. Met drie rode kaarten is Kortrijk de op drie na fairste ploeg. Alleen Charleroi en Club Brugge – elk 2 – en Waasland-Beveren met één rode kaart doen beter. Standard is met tien rode kaarten de koploper in dit nevenklassement.

7

Het meeste aantal gele kaarten en die eer is weggelegd voor kapitein Hannes Van Der Bruggen. Met als gevolg dat de Gentenaar één match geschorst moest toekijken, waardoor hij niet in elke wedstrijd in de basis heeft gestart. Qua verhouding gele kaarten-aantal matchen scoort Van Der Bruggen dan wel beter dan zijn ploegmakkers Bennard Kumordzi en Lucas Rougeaux. Beiden totaliseerden zes gele kaarten: Kumordzi in 26 duels, Rougeaux in amper 15 duels.

7

Het aantal assists dat Idir Ouali heeft gegeven en hij is daarmee de assistkoning van KVK. Zijn meest recente was vorig weekend tegen Charleroi, toen hij Teddy Chevalier lanceerde voor de 1-0. Het parcours van Idir Ouali is best opmerkelijk dit seizoen. Hij begon matig, verdween daarna onder Yannis Anastasiou zelfs naar de B-kern, maar bij de aanstelling van De Boeck haalde de nieuwe Kortrijktrainer hem meteen uit de anonimiteit van de B-kern. En met succes, want Ouali is een van de sleutelfiguren geworden in het succes van de Veekaa.

9

Het aantal clean sheets van Thomas Kaminski. De doelman, die dit seizoen als enige KVK-speler geen seconde miste, speelt al het hele seizoen op hoog niveau, maar niks liet aanvankelijk vermoeden dat hij negen keer de nul zou houden. Toen hij na de winterstop liefst vijf keer op rij de nul hield, steeg de Oost-Vlaming natuurlijk snel enkele plaatsen in dit nevenklassement. Nicolas Penneteau (Charleroi) telt ook negen clean sheets, Lovre Kalinic (Gent) tien en de kroon wordt gespannen door Sinan Bolat. De Antwerpdoelman hield al elf keer de nul.

16

Het aantal goals van Teddy Chevalier. De Fransman doet daarmee beter dan in het seizoen 2014-2015, toen hij een uitstekend duo vormde met Ivan Santini en twaalf keer scoorde. Chevalier is een van de chouchous van het Guldensporenstadion en zag zijn contract recent verlengd worden. Hij staat voorlopig samen met Isaac Kiese-Thelin op kop van de topschuttersstand, maar omdat Thelin één doelpunt meer maakte op verplaatsing 9 tegenover 8 mag de Zweed het shirt met de Gouden Stier dragen. Maar dat vindt Chevalier dixit enkele ploegmaats niet erg. Omdat hij al zijn goals scoorde zonder dat beest op zijn rug, wil hij dat liever zo houden. Opmerkelijk is wel dat Chevalier geen enkele strafschop nam terwijl Thelin zes van zijn zestien goals vanop de stip scoorde.

42

Het aantal doelpunten dat KV Kortrijk scoorde in de reguliere competitie. Opmerkelijk daarbij is dat in de eerste veertien matchen onder Yannis Anastasiou Kortrijk maar dertien keer kon scoren. In de zestien matchen onder Glen De Boeck maakte rood-wit liefst 29 goals. De meer aanvallende manier van spelen onder de Antwerpenaar zal allicht niet vreemd zijn aan deze toch opmerkelijke statistiek. Met 42 goals zit Kortrijk op een normaal gemiddelde in de Jupiler Pro League, want uiteindelijk hebben liefst acht teams nog altijd meer gescoord.