Coach, waar is die grinta naartoe?

© BELGA
Christof Decraene

0 op 24, dat zijn de bedroevende cijfers van KV Kortrijk in onze Jupiler Pro League. Met tussendoor ook nog een 4-0-bekeroplawaai in Eupen. De schreeuw om vers trainersbloed is groot bij iedereen die rood en wit liefheeft, althans op supportersvlak. Maar het bestuur wil niet ingrijpen.

Of beter: wilde. Voorzitter Joseph Allijns was voor aanvang van de match tegen RC Genk dinsdagavond duidelijk: een verlies in Limburg kon hij nog accepteren, tegen Lokeren komende zaterdag is dat not done. Maar als je de KVK-spelers gisteren bezig zag in Genk – er werd amper een kans gecreëerd – is de twijfel op beterschap zaterdag erg groot.

Karim Belhocine en/of Bart Van Lancker zitten dus op de wip. Maar je kunt dat duo bezwaarlijk als hoofdschuldige aanduiden. Bart Van Lancker kreeg bij Kortrijk alleen maar de titel ‘hoofdtrainer’ omdat hij over het vereiste Pro Licence-diploma beschikt. Hem slachtofferen zou geen zoden aan de dijk brengen. De echte hoofdcoach is nog altijd Karim Belhocine. En moet hij dan als de schuldige aangewezen worden? Hij, die noodgedwongen opvolger werd van Johan Walem? Belhocine heeft een rijkgevulde carrière als voetballer, maar was pas een half seizoen als assistent-trainer aan de slag. Onervaren dus, maar de prima resultaten die volgden, verbloemden dat.

Toen de KVK-spelers vorig seizoen van Johan Walem ‘verlost’ werden, want zo voelde het voor heel wat spelers echt wel aan, zorgde Belhocine opnieuw voor plezier bij de Kortrijkse voetballers. En volgden ook de resultaten. Die lijn trok hij begin dit seizoen door, met als gevolg dat KVK een fantastische heenronde afwerkte waarin het 24 punten totaliseerde. Maar plots stokte de machine. Verdedigend veranderde er weinig: de Kortrijkse defensie bleef maar goals slikken – in 23 wedstrijden hield KVK nog maar twee keer de nul -, alleen lukte het almaar moeilijker om te scoren: amper vijf goals sinds de start van de terugronde. Het is opvallend hoe weinig kansen KVK nog creëert in een wedstrijd. Dát kun je Belhocine wel aanwrijven: dat hij geen schwung meer in zijn team krijgt.

Het bestuur van KV Kortrijk moet ook zelf eens voor de spiegel gaan staan. De transfers sloegen de voorbije jaren meestal aan, maar dit seizoen is het geen succes. Tomislav Barbaric speelt niet, Romain Métanire is alweer naar zijn thuisland vertrokken en de lastminutetransfers eind september Andriy Totovytskiy, Lars Veldwijk en Lucas Rougeaux vormen geen meerwaarde. Dimitrios Goutas is dat wel, net als Idriss Saadi terwijl Joáozinho en Thomas Kaminski het voordeel van de twijfel genieten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier