Cederique Dujardin is de SLO van KV Kortrijk

Redactie KW

Sinds dit seizoen moet elke eersteklasser verplicht een SLO hebben: een Supporters Liaison Officer. Hij is de verbindingspersoon tussen club, supporters en veiligheidsdiensten. Als SLO bij KV Kortrijk viel de keuze op Cederique Dujardin, tevens ook voorzitter van de supportersfederatie. Een voorstelling.

In april 2016 heeft de raad van bestuur van de Pro League aanbevolen dat elke profclub zou moeten inzetten op een SLO-werking. Twee jaar later is dat nu ook effectief een feit. Cederique Dujardin is 29 jaar, woont in Bissegem en is al ruim tien jaar betrokken bij de fanbase van KV Kortrijk. Als supporter, als verantwoordelijke van de supportersclub en sinds kort ook als voorzitter van de supportersfederatie. Daar komt nu ook de taak als supporters liaison officer bij.

“Dat is eigenlijk een ingewikkelde naam voor de verbindingsofficier tussen de club en zijn supporters”, legt Cederique Dujardin uit. “Mijn taak bestaat erin om vooral preventief te werk te gaan, ervoor te zorgen dat de supporters op de hoogte zijn van de werking van de club, maar ook dat de club een vinger aan de pols heeft bij de supporters om nog beter te weten wat er leeft bij de fans. Dat kan frustratie of euforie zijn, maar ik kan helpen om alles te kanaliseren en de nodige duiding te geven. Toen de club vroeg of ik die taak op mij wou nemen, heb ik geen seconde getwijfeld.”

Bekendheid

De Supporters Liaison Officer is een nieuwe functie, die vanuit de Pro League opgelegd wordt aan alle voetbalclubs in eerste klasse. “Een functie in opbouw”, beseft Dujardin. “Een SLO bestond al in Europa, maar in België staat dit nog in zijn kinderschoenen. Het is daarom ook voor mij nog wat aftasten en verkennen. Ook veel fans kennen dit nog niet. Ik hoop dat deze nieuwe functie snel aan bekendheid wint. Men mag mij in die optiek altijd aanspreken, of ze nu met iets positief of negatief zitten. Ik zal altijd proberen om het probleem zo constructief mogelijk aan te pakken, want het is de bedoeling dat mijn werk zowel de club als de fans ten goede komt.”

Een moeilijke taak is het dixit Dujardin niet. “Je bent afhankelijk van de input van de supporters. Het is vooral veel communicatie, proberen om misverstanden te vermijden. Ik vind het wel een voordeel dat KVK een braaf publiek heeft. Zowel de fans onder elkaar als naar het clubbestuur toe. Soms wordt door de supporters uiteraard wel eens iets in vraag gesteld, zoals een bepaalde transfer, maar dat is dan weer een beleidsbepaling en daar moei ik mij niet mee. Echt vreemde vragen kreeg ik voorlopig nog niet.”

Essentie

Cederique Dujardin is nog maar 29 jaar. “En die jonge leeftijd zie ik niet meteen als een nadeel. Ik heb ook nog geen rare reacties gekregen. Ik ben in 2007 begonnen bij de fanclubs, velen hebben mij zien meegroeien. Ze kennen mijn achtergrond en dat maakt alles veel eenvoudiger. Leeftijd is belangrijk, maar de essentie is dat de fans geholpen worden. En ik weet waarover ik praat. Ik deed de voorbije jaren al een pak ervaring op als verantwoordelijke van de fanclubs.”

Dat ik nog maar 29 jaar ben? De essentie is dat de fans geholpen worden

“Ik ben elke woensdag op de club aanwezig, waar ik dan samen zit met fanbase en community manager Simon Clinckemaillie. Ik rapporteer aan hem, maar als ik vragen heb voor Jelle Brulez of ceo Matthias Leterme, dan staan zij mij ook altijd te woord. Of ik dat verwacht had? Toch wel. Ik weet wat sommigen van onze ceo denken, maar Matthias is eigenlijk een sympathieke kerel. Je kunt met hem discussiëren over bepaalde thema’s, maar dat is voorlopig nog niet nodig geweest. We zitten momenteel op dezelfde golflengte.”

Nieuw stadion

Op vragen wat hij concreet zou willen zien veranderen, kan Cederique nog niet antwoorden. “Ik denk dat ik daar tegen begin volgend seizoen een duidelijker beeld van zal hebben. Ik hoop om de komende weken en maanden veel met de fans te kunnen praten, zodat ik weet wat er bij hen leeft. En daarna hoop ik dat de fans ook effectief inspraak zullen krijgen. Niet in hoe het beleid gevoerd moet worden, maar het zou wel fijn zijn dat de clubleiding gehoor geeft aan de grieven van de fans zodat zij het zo aangenaam mogelijk hebben. Zeker met de bouw van het nieuwe stadion in het vooruitzicht.”