Burgemeester Kortrijk ziet “geen aanwijzingen dat er probleem is met Vincent Tan”

Burgemeester Van Quickenborne, hier samen met de Gentse burgemeester Termont, voor de wedstrijd tussen zijn KV Kortrijk en AA Gent. Voor 'Q' is er geen probleem met Vincent Tan. © BELGA
Redactie KW

“Zolang er geen bewijs is van manipulatie van voetbalwedstrijden, is er geen probleem. Niets wijst voorlopig in die richting.”

Dat zegt burgemeester Kortrijk Vincent Van Quickenborne (Open VLD) woensdagavond in een reactie op enkele uitspraken van Europees Parlementslid Ivo Belet (CD&V) over de overname van KV Kortrijk door de Maleisische miljardair Vincent Tan. Die had vragen bij de komst van Tan, omdat die vroeger eigenaar was van een gokkantoor.

Van Quickenborne kwam eerst nog eens kort terug op de overname dan eersteklasseclub KV Kortrijk door de Maleisische miljardair. “Wij zijn geen eigenaar van de club, wel van het stadion. We hebben wel een clausule getekend in 2013. Die stelt dat het stamnummer en de clubkleuren moeten blijven, zelfs bij een overname. En het moet een lokale club blijven met een duidelijke band met Kortrijk en zijn supporters”, aldus burgemeester Van Quickenborne.

“Vorm van vijandschap creëren”

Over de uitspraken van Belet, zegt Van Quickenborne dat die een vorm van vijandschap creëren. “Er is op Europees niveau geen wettelijk instrument dat op dit moment wijst op belangenvermenging. Belet wijst wel naar een convenant van de Raad van Europa, opgesteld in 2014, die maatregelen neemt om de manipulatie van de sportcompetities te vermijden, maar er is niets dat die richting uitwijst met de komst van Tan. Het convenant is trouwens niet ondertekend door België! Zolang er geen bewijs is, is er dus geen probleem. Tan komt hier geen gokcompetitie opzetten”, aldus Van Quickenborne.

“Ook voor de Belgische voetbalbond was alles in orde en er waren ook geen problemen van die aard bij de overname van de Welshe voetbalploeg Cardiff City. Op 21 mei, na de match tegen Anderlecht, zit ik samen met de man, en ik wil dat doen in de beste verstandhouding. Ik wil zelf horen wat zijn intenties en ambities zijn.”

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier