Bryan Verboom (KV Kortrijk): “We moeten de derby winnen of het is voorbij”

Christof Decraene

Tegen Lierse bleef hij vorig weekend negentig minuten op de bank, maar zaterdag hoopt Bryan Verboom op speelgelegenheid tegen zijn werkgever Zulte Waregem, dat hem aan de Veekaa uitleent.

Als KV Kortrijk nog een rol van betekenis wil spelen in deze play-offs, dan volstaat zaterdag alleen een overwinning tegen groepsleider Zulte Waregem. “Het wordt sowieso een moeilijk verhaal”, beseft linksachter Bryan Verboom. “We moeten zelf de vier resterende wedstrijden winnen, de partij tegen Zulte Waregem incluis, en hopen dat zij dan nog een steek laat vallen. De match zaterdag zal sowieso beslissend zijn: als wij niet winnen, is het voorbij.”

En Zulte Waregem ligt KV Kortrijk niet dit seizoen. In de drie confrontaties werd maar één punt gepakt: begin september werd het 2-2.

“Ik denk dat ze op dit moment ook iets beter zijn. Het bestuur heeft in de wintermercato goed ingekocht en daar plukken ze nu de vruchten van: Bongonda, Harbaoui… Het marcheert en ze zitten na al hun zeges boordevol vertrouwen.”

Bij Kortrijk heb je de indruk dat het sinds de play-offs iets minder vlot gaat. Wat is er precies aan de hand?

“Ik vind niet dat het zo slecht is. Akkoord, tegen Moeskroen en Zulte Waregem verloren we en speelden we ook niet goed. Maar voor de rest was het toch nog zo slecht niet? Dat het ook tegen Leuven niet overtuigend was? Ik vind dat we die match gemakkelijk gecontroleerd hebben. We hadden toen ook drie matchen in enkele dagen tijd en we wilden zo weinig mogelijk energie verspillen.

Het valt wel op dat Kortrijk moeilijker scoort en toch makkelijker tegengoals slikt.

We hebben, uitgezonderd tegen Zulte Waregem, al in elke match van de play-offs gescoord. Ik vind dat het op dat vlak nog snor zit. Het klopt dat we in de reguliere competitie een periode hadden waarin we erg makkelijk een doelpunt scoorden, maar zulke zaken hangen ook van de tegenstander af. Nu hebben we wel vaker eens pech of is de laatste pas niet goed.”

Bij de supporters klinkt het dat de spelers de finale van de play-offs niet willen spelen om zo sneller op vakantie te kunnen.

“Dat is larie. Wij willen heel graag de finale spelen. Trouwens: de coach heeft ons beloofd dat we sowieso vier weken vakantie krijgen. Als we de play-off-finale spelen en dus een week langer beschikbaar moeten zijn, dan beginnen we gewoon een week later dan gepland aan onze voorbereiding. Dat de fans vermoeden dat we bewust de finale niet willen spelen, is jammer en allicht te wijten aan een gevoel van ontgoocheling na die nederlaag tegen de buren van Zulte Waregem.”

Voor jou is het beter dat Zulte Waregem wint, want jij keert na dit seizoen terug naar de fusieclub. En dan kun je met Zulte Waregem misschien Europa in.

“Als ik er al blijf. (lacht)Maar voor mij telt op dit ogenblik alleen KV Kortrijk en ik zal er dan ook alles aan doen om te winnen tegen hen. Dat is niet meer dan normaal.

Weet je al iets over jouw voetbaltoekomst, want KVK heeft een aankoopoptie?

“Neen. Ik heb nog niet met de directie van KVK gepraat. De club had een aankoopoptie, die het in mei moet lichten. Aangezien ik niks van hun kant gehoord heb, denk ik niet dat ik hier volgend seizoen nog zal spelen.

En wil je wel blijven, want uiteindelijk kwam je dit seizoen niet heel veel aan spelen toe?

“Het hangt er inderdaad van af in welke omstandigheden ik kan blijven. Ik wil in de eerste plaats voetballen. Het klopt dat ik een tijdje vooral op de bank zat, maar de voorbije wedstrijden stond ik opnieuw in de basis. Akkoord, het is op de rechterkant, tegen mijn voet. Dat is niet evident qua positiespel. Ik zou uiteraard veel liever op mijn vertrouwde linkerkant voetballen, maar ik denk dat ik het niet onaardig doe op rechts.

Heb je met Glen De Boeck over jouw toekomst bij KVK gepraat.

“Neen. Ik doe mijn ding op het veld, het is aan anderen om te oordelen of ze dat voldoende vinden om mij hier te houden. Ik doe mijn job, meer kan ik niet doen. Ik heb ook geen andere opties. Als Kortrijk mij niet wil, moet ik terug naar Zulte Waregem, maar daar hebben ze met Erdin Demir al geanticipeerd op het vertrek van Brian Hamalainen. Ik heb bij Zulte Waregem nog een contract tot 2019, we zien wel wat de toekomst brengt. Ik heb voorlopig geen contacten met andere clubs. Ik zit op dat vlak ook niet in een goede positie: ik was hier bij KVK geen onbetwiste titularis. Ik moet dus realistisch zijn. Maar ik weet op welk niveau ik kan meedraaien.”