Kortrijkzaan Robin Vanderplancke openhartig over zwaar verkeersongeval en hardhorigheid

© ©2019 Jan STRAGIER
Redactie KW

Robin Vanderplancke moet nog 25 worden, maar heeft al zijn dosis pech gekend. Sinds een heel zwaar ongeval drie jaar geleden waarna hij een jaar verlamd was aan het bovenlichaam is hij slechthorend. Die beperking is voor hem bijzaak, maar werkt ook remmend.

Robin Vanderplancke (24) is afkomstig uit Kortrijk, maar belandde via zijn ex-vriendin in Langemark. Hij voetbalde ook lange tijd in de regio Kortrijk bij onder meer SV Kortrijk, Marke en Heule. Op zijn 16de zat hij in de nationale selectie en stond hij zelfs even in de belangstelling van LOSC Lille. “Maar mijn adoptievader hield die overstap tegen. Hij wilde dat ik voor een studie of een job koos”, zegt Robin.

Ondertussen doet Robin aan co-housing met twee vrienden in de Roomstraat in Moorslede. De verbouwingen zijn nog volop bezig. Robin heeft zijn leven op de rails, nadat zijn leven enkele jaren geleden stilstond.

“Het was een koude januarinacht in 2015, toen het noodlot toesloeg”, doet Robin het verhaal. We wilden de autosnelweg oprijden, maar het was spekglad. De auto begon te slippen en belandde in de gracht. Ik zat naast de chauffeur, werd via de achterruit uit de wagen gekatapulteerd en belandde enkele honderden meters verder op het derde rijvak. Ik kon me door de adrenaline nog naar de pechstrook begeven en toen heb ik pas opnieuw herinneringen vanaf het moment dat ik op de brancard gehesen werd.”

Robin kreeg even later te horen dat hij verlamd was aan het bovenlichaam. “Van de vier inzittenden was ik er het ergst aan toe. Ik heb alles opnieuw moeten leren. Met hulp van thuisverpleging en fitness kon ik goed revalideren. Het is volgens de dokters een mirakel dat ik het nog kan navertellen. Mijn job als dakwerker moest ik opgeven. Uiteindelijk is enkel mijn gehoor erop achteruitgegaan. Ik werd geboren met 90 procent gehoor aan beide oren, maar dat is nu verminderd tot 40 procent rechts en 30 procent links. Na twee operaties is er nog geen evolutie. Ik bekijk nu of een derde operatie via implantaten mogelijk is. Een gehoorapparaat is ook een optie.”

Barman

Robin kan zijn hardhorigheid wel relativeren na zijn zwaar ongeval, maar langs de andere kant voelt het voor hem als een handicap aan. “Je voelt je geblokkeerd. Op professioneel vlak is het niet evident. Nu werk ik in de horeca afwisselend bij Les Halles, Dépôt en het Museumcafé in Ieper. Bestellingen opnemen zou moeilijk zijn, waardoor mijn baas me vooral als barman inzet. Ik kan dan de bonnetjes lezen en er zal dan minder snel een misverstand optreden. Op privévlak is het evenmin makkelijk om nieuwe mensen te leren kennen en telkens mijn verhaal te moeten vertellen, maar ik kan rekenen op een hechte vriendengroep.”

Ik ben nog altijd bang om achter het stuur van een auto te kruipen

Een vriendengroep die Robin hard steunt, door hem ook rond te voeren. “Na het ongeval ben ik nog steeds een beetje bang om zelf achter het stuur te kruipen en mijn rijbewijs te halen. Mijn ploegmaten komen me halen voor de training en als ik uitga, kan ik ook op vervoer rekenen. Om te gaan werken, neem ik de bus en mijn baas stelt dan een aangepast uurrooster op dat ik nog met de laatste bus naar huis kan. Het is prachtig hoe mijn vrienden en mijn baas rekening met me houden. Ze helpen me om vooruit te gaan met mijn leven. Na een lastige periode hoop ik dat ik mijn deel van de miserie gehad heb.”

Robin Vanderplancke:
Robin Vanderplancke: “Het is prachtig hoe mijn vrienden en mijn baas rekening met me houden.” (foto JS)© ©2019 Jan STRAGIER

Derde seizoen

Robin speelt nu zijn tweede seizoen bij VKLP. Door zijn job in de horeca is twee keer trainen niet evident en zo komt hij vooral bij de beloften uit. “Daar heb ik me bij neergelegd. Voor mij telt plezier. Iets wat ik even verloor na mijn relatiebreuk enkele maanden geleden. Ik kwam even niet meer opdagen, maar mijn ploegmaten hielpen me er bovenop en nu ga ik opnieuw voluit. Ik voel me goed in Langemark en tekende bij voor een derde seizoen. In het begin moest ik wel een drempel overwinnen om mijn verhaal uit te leggen aan de teamgenoten, maar ondertussen is iedereen heel begripvol. Voor de tegenstanders heeft mijn beperking geen impact en de scheids wordt voor de aftrap kort door onze kapitein gebrieft”, aldus de supporter van KV Kortrijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier