Josip Weber overlijdt op 52-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker

08/11/17 om 09:04 - Bijgewerkt om 14:51

De Kroaat brak door bij Cercle Brugge, waar hij drie keer topschutter werd, en speelde ook voor Anderlecht en na z'n naturalisatie voor de Rode Duivels.

Josip Weber overlijdt op 52-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker

© BELGA

Josip Weber, een geboren Kroaat die zich tot Belg liet naturaliseren, maakte furore in België bij Cercle Brugge (1988-1994). Hij werd in dienst van de vereniging drie keer topschutter van de Belgisch eerste klasse (1992, 1993 en 1994) en scoorde in die periode 136 doelpunten in 204 matchen voor groen-zwart.

Toenmalig bondscoach Paul Van Himst nam hem vervolgens mee naar het WK voetbal van 1994 in de Verenigde Staten, waar Weber in de achtste finales tegen Duitsland een hoofdrol speelde. Bij een 3-1 achterstand tegen de toenmalig regerend wereldkampioen Duitsland werd hij door verdediger Thomas Helmer onderuitgelopen. Een zuivere strafschop, maar die gaf de Zwitserse ref Kurt Röthlisberger niet. België verloor de partij finaal met 3-2 en mocht naar huis. Weber speelde uiteindelijk in totaal acht interlands voor de Rode Duivels, waarin hij zes keer scoorde. Vijf van die zes treffers vielen in de fameuze 9-0 oefenzege tegen Zambia, vlak voor het WK.

Na de Wereldbeker trok Weber voor een recordbedrag van 100 miljoen Belgische frank naar Anderlecht, maar een hardnekkige knieblessure zorgde ervoor dat de voormalig topschutter nog zelden op het veld te zien was. In 1997 besloot hij te stoppen met voetballen.

Na zijn carrière keerde Weber terug naar zijn Kroatische geboortestad Slavonski Brod en werkte een tijd als vertegenwoordiger voor een siliconenbedrijf.

Delen

Eén op één miljoen mensen geneest zichzelf en ik hoop die ene te zijn

Dit voorjaar verklaarde hij in voetbalmagazine Puskas al drie jaar te sukkelen met prostaatkanker met uitzaaiingen. Door de uitzaaiingen was een operatie niet mogelijk. Weber onderging hormoon-, protonen- en chemotherapie, maar zonder het gewenste resultaat. "Eén op één miljoen mensen geneest zichzelf en ik hoop die ene te zijn. Maar ik zou ook blij zijn als ik nog 2,5 jaar normaal zou kunnen leven", vertelde Weber toen. Op het eind probeerde hij nog therapie met natuurlijke middelen, maar ook dat zorgde niet voor een mirakel.

Weber zou volgende week donderdag 53 geworden zijn. Hij was getrouwd en had twee kinderen. Voor de training van de Rode Duivels hielden de internationals vandaag een moment van stilte.

Josip Weber overlijdt op 52-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker

© BELGA

(BELGA)

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!