Jarige sportraad organiseert 30ste ‘Oostkamps Straatvoetbal’

De verantwoordelijken van de Oostkampse sportraad met op de achtergrond de jonge voetbalspelertjes die er volop voor gaan. © PH
Redactie KW

Gespreid over vier weken wordt er in drie Oostkampse deelgemeentes en Moerbrugge op zondagochtend straatvoetbal georganiseerd. Het geeft jongens en meisjes die niet aangesloten zijn bij een ploeg toch de kans om voetbal te spelen in een kleine competitie.

“Omdat de Sportraad 40 jaar bestaat in 2018 en al voor de 30ste keer Straatvoetbal organiseert wordt het deze keer een feesteditie”, vertelt Romain Hallaert, de voorzitter van de sportraad. “In elke deelgemeente organiseren we de komende zondagen van 8 tot 12.30 uur een klein tornooi. We onderscheiden drie categorieën: preminiemen, meisjes en duiveltjes.”

Voorgeschiedenis

“Ooit gaf de Koning Boudewijnstichting de voorzet door het organiseren van ‘Straatvoetbal voor jongeren’. Men zag er een unieke kans in om jongeren uit de steden samen te brengen in gelegenheidsploegen die tegen elkaar mochten spelen. Ook voor jongeren van allochtone oorsprong was de drempel bijzonder laag geworden om aan te sluiten bij zo’n vriendenteam. Al spelende weg bouwde men verder aan integratie. Later werd het initiatief overgenomen door de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) onder de naam ‘Buurtbal’ om uiteindelijk in handen van lokale initiatiefnemers te komen die het weer ‘Straatvoetbal’ noemden.

De Oostkampse sportraad zag deze uitdaging wel zitten en vol enthousiasme bouwden wijlen Etienne Poupaert, Herman Van Coolen en Julien Demeyer verder op het beproefde concept.”Enige tijd later kwam ik erbij”, doet Romain verder zijn verhaal. “Als voorzitter van de sportraad steun ik hen nog steeds volop bij dit initiatief. “

Gelegenheidsploegen maken om via een sportief gebeuren mensen bij elkaar te brengen, is een heel mooie zaak. Het is daarom ook dat de Oostkampse Lions Club ons al 19 jaar na elkaar steunt voor dit initiatief. De sociale dimensie is nooit ver weg. Ook de ouders die hun jonge telgen komen aanmoedigen smeden banden langs de krijtlijnen en aan de onvermijdelijke bar. Voor elke deelnemer is er naast de gratis T-shirt altijd een leuk cadeautje en een versnapering voorzien.”

Kalender

Op zondag 16 september werd de kick-off gegeven in Hertsberge, op 23 september volgt Moerbrugge (Zuidleie, grasterrein Valentijn Hennemanstraat) en op 30 september is Ruddervoorde aan de beurt (aan de jeugdlokalen van KSA en Scouts)

Het finale gebeuren vindt op 7 oktober plaats in Oostkamp (aan De Valkaart, grasterrein voor de jeugdlokalen, dus niet meer op het Sint-Pietersplein aan de kerk) Op deze laatste voormiddag voorzien we naast het straatvoetbal ook een Pannavoetbaltornooi, een springkasteel, gratis frietjes en frikadellen en een gratis gadget. Er wordt tussendoor ook een penaltycup georganiseerd tussen het College van Burgemeester en Schepenen en Lionsclub Oostkamp. Van 11 tot 11.30 uur volgt een receptie aangeboden door de Gemeenteraad.”

(PH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier