Hoog oplopende kieskoorts voelbaar tot in Jan Breydel

Stefan Vankerkhoven

De kieskoorts in Brugge bereikt dezer dagen een hoogtepunt, de zenuwen van de kandidaten raken hoog gespannen. Getuige hiervan is dat veel raadsleden al in hun broek doen als je hen vraagt om zich als Club- of Cerclefan te outen.

Het is hilarisch én zelfs beschamend om te zien hoe sommige politici zich in kromme bochten wringen om toch maar niet één van beide supportersclans te schofferen. Uit (onterechte?) vrees dat ze op 14 oktober de rekening gepresenteerd krijgen in het stemhokje.

Maar als de angst al verlamt om kleur te bekennen voor iets banaals en vrijblijvend als een spelletje voetbal, wanneer durven die politici dan hun verantwoordelijkheid te nemen als het er echt toe doet, in belangrijke Brugse dossiers? Nou ja, is voetbal banaal? De panische schrik van onze politici toont precies aan hoe belangrijk Koning Voetbal in de Breydelstad is, met zijn twee eersteklasseploegen. Ook al kreeg hun reputatie woensdag een fikse deuk met een vroegtijdige en vernederende bekeruitschakeling.

Bruggeling met passie voor voetbal kan niet én Clubzot én Cercletrutte zijn

Het argument dat sommige gemeenteraadsleden, burgemeester Renaat Landuyt, OCMW-voorzitter Dirk De fauw en voormalig sportschepen Annick Lambrecht op kop, hanteren om niet te moeten kiezen, is dat zij ‘voor Brugge’ zijn. Een flauw excuus. Bruggelingen die echt passie hebben voor voetbal, schreeuwen zich de longen kapot voor Club of voor Cercle. Zeggen dat je van beide ploegen houdt, is onmogelijk in Brugge. Je kunt niet tegelijkertijd Clubzot én Cercletrutte zijn. Beken dan gewoon dat voetbal je ding niet is, in plaats van rond de pot te draaien! Het is geen schande om toe te geven dat je in het weekend liever een filosofisch boek over de ondergang van het feminisme of de klimaatopwarming leest, een jazzplaat beluistert of als wielertoerist met een buikje in afzichtelijke fluisterbroek een parcours langs Vlaamse kapelletjes onderneemt.

Nog een geluk voor de vele CD&V’ers die voor Club supporteren dat de pastoors een match van Blauw-Zwart bijwonen niet meer verketteren als doodzonde. Enkel een fusie van beide teams zou de politici verlossen van hun hartverscheurende keuze. Maar zonder derby verliest Brugge een deel van zijn folklore én identiteit. En dat willen wij uiteraard niet.