Gregory Mahau (SK Londerzeel) en stiefvader Bruno Debo (KM Torhout) kruisen zaterdag de degens

Gregory Mahau en Bruno Debo kijken elkaar niet voor het eerst in de ogen op een voetbalveld.
Redactie KW

Ten huize Debo-Mahau is al één iemand zeker van de redding. Gregory Mahau redde zich vorig weekend met SK Londerzeel na een zege tegen SK Pepingen-Halle. Stiefpa Bruno Debo hoopt dat voorbeeld te volgen met KM Torhout. Zaterdag kruisen ze met hun ploeg de degens op De Velodroom.

Als we hen maandagavond treffen in De Chiqon in Roeselare zijn beiden nog druk in de weer met de voorbereidingen van een EOTS-debat, waar vooral Gregory Mahau en ma Ann Vantomme, partner van Debo, hun schouders onder zetten. Maar uiteraard heeft ook Bruno Debo er zijn aandeel in. Mahau maakt voorlopig nog de oversteek vanuit Antwerpen, maar keert volgend seizoen terug naar het ouderlijk huis. Bij SCT Menen hoopt hij trouwens het voetbalplezier terug te vinden. “Mijn vriendin komt dan op vrijdag af, zodat we het weekend samen zijn. Dan kijken we uit om misschien iets in het Kortrijkse te huren.” Zaterdag trekken Bruno en Gregory even niet aan hetzelfde zeel in het duel tussen KM Torhout en SK Londerzeel.

Jullie staan niet voor het eerst tegenover elkaar. Vorig jaar zaten jullie in de rivaliserende kampen tijdens Izegem-Winkel Sport. Dit is niet nieuw dus?

Bruno Debo: “Dat was toen de eerste keer. Ik speel graag tegen Greg, want we haalden toen vier op zes. Naar zaterdag toe is dat iets dat we onbewust mee nemen, want op dat vlak ben ik wel bijgelovig.”

Gregory Mahau: “En wij zijn nu safe nadat we zondag met 3-2 wonnen tegen SK Pepingen-Halle. Je ziet ook meteen dat die druk weg is in heel de ploeg.”

Debo: “Ik ben die wedstrijd gaan bekijken, een dubbeltje op zijn kant. Ze scoorden in de 89ste minuut de winnende treffer.”

Mahau: “We hadden ook de betere kansen om 4-0 voor te komen. Dat is typisch in het voetbal: als je niet efficiënt bent, kan je door één actie van de tegenpartij gepakt worden. Dat was ook het geval tegen Pepingen-Halle.”

KM zit nog in volle degradatiestrijd, terwijl Londerzeel gered is. Haalt dat iets meer druk van die partij?

Debo: “Ik heb het liever zo. Natuurlijk ken ik Londerzeel. Ik heb bijna al hun matchen gezien. Toen ik nog geen ploeg had, ging ik altijd kijken. Het is een goede ploeg die onder haar waarde staat, maar niet efficiënt genoeg is. Zo kwamen ze in dat sukkelstraatje terecht. Voor hen is het een wedstrijd zonder inzet en voor ons staat er nog veel op het spel.”

Mahau: “We hebben nu ook een andere trainer (Matthias Van Steenberghe, red.). Hij zei: ik wil nu vijf keer niet verliezen.”

In dat opzicht wordt het een open wedstrijd?

Debo: “Van ons is het met druk, maar daar gingen we al telkens goed mee om. Als we onze twee thuiswedstrijden winnen (tegen Londerzeel en Pepingen-Halle, red.) spelen we sowieso barrage.”

Heeft Londerzeel dan nog geheimen voor jou?

Debo: “Eigenlijk niet. Ik ken hen door en door. We moeten op het veld zien dat wij nog moeten en dat zij op hun gemak zijn. Is dat niet het geval, dan zitten we met een probleem.”

Bruno houdt een scoutingsboekje bij. Gregory, er al eens door gebladerd?

Debo: “Ik maak alles via PowerPoint en Greg ligt daar niet wakker van. (Kijkt naar Mahau)Jij bent niet echt een voetbaldier op dat vlak he? Toen ik zelf nog speelde, was ik daar wel al mee bezig. Ik denk dat er toen al een trainer in mij schuilde. Scouting mag je ook niet overschatten. Vorig jaar in Izegem zijn we na de fusie (met Ingelmunster tot Mandel United, red.) altijd uitgegaan van eigen sterkte en wonnen we negen matchen op rij zonder uitdrukkelijk over de tegenstander te spreken.”

Mahau: “Ik vind dat je nooit echt moet kijken naar de tegenstander. Een beetje wel natuurlijk, maar geen halfuur of drie kwartier. Gewoon zorgen dat je team goed staat.”

En zien we jullie ooit bij dezelfde ploeg?

Debo: “Dat denk ik niet. Het is even ter sprake gekomen dat hij naar Torhout zou gaan, maar ik denk dat dat moeilijk wordt. Ik ben altijd enorm streng geweest voor Greg. Dat zou voor moeilijkheden zorgen.”

Mahau: “En ik denk dat het je privéleven ook een beetje schaadt.”

Debo: “Ik ben niet iemand die hem zal voortrekken, integendeel. Ik hoop dat wij er zeker in blijven en Menen promoveert. Dan zitten we opnieuw in dezelfde reeks en kan ik hem blijven volgen. Ik heb hem getraind in Kortrijk en we hebben er vaak discussies over gehad. Ik ben veeleisend en zal niet vlug zeggen: Greg is de beste. Ik zal eerder zeggen wat niet goed was. Hij moet echt extreem goed zijn vooraleer ik dat zou zeggen. Ofwel moet hij ergens zitten waar ik overneem (lacht). Neen, ik moet zeggen dat ik echt een goed gevoel heb in Torhout. Ik kom hetzelfde tegen als in Izegem: een warme club en ik werd goed ontvangen door Nigel (Smith, red.) en Tom (Vandenbussche, red.). Twee topgasten.”

Zaterdag 14 april om 19.30 uur: KM Torhout-SK Londerzeel.