GL Ruiselede blaast mogelijke jeugdsamenwerking met FC Doomkerke af

Schepen van Sport Frans Debouck (RKD) is voorstander van een samenwerking tussen GL Ruiselede en FC Doomkerke. © WV
Redactie KW

De verhitte derby tussen Doomkerke en de buren GL Ruiselede, met 2-0 thuiswinst voor de Brandjongens, heeft alle bruggen voor een mogelijke jeugdsamenwerking naar volgend seizoen toe opgeblazen. Onze krant stak even zijn licht op bij de beide partijen en ook bij schepen van Sport van de gemeente Frans Debouck.

De schepen doet zijn verhaal aan de telefoon over de mogelijke samenwerking die op til stond. “Het is de bedoeling dat alle Ruiseleedse jongeren in de thuisbasis kunnen voetballen en ze niet ver moeten uitwijken naar andere gemeenten uit de omgeving om hun hobby te kunnen beoefenen. Voor de start van het huidige seizoen pleegde ik over dit onderwerp overleg met beide ploegen apart. Het was de uitdrukkelijke wens van de burgemeester en schepenen dat we over dit initiatief in alle sereniteit verder met beide partijen constructief tot een vergelijk zouden kunnen komen.”

Doomkerke speelt met jeugdploegen van U6 tot en met U13, maar heeft een samenwerkingsakkoord met het Oost-Vlaamse Maria Aalter, waar het ook onder de vlag van deze club haar U15-jongeren onderbrengt. “Geen gezonde situatie”, zegt de schepen. Ruiselede onderhoudt goede banden met Kanegem, maar heeft wel geen samenwerkingsakkoorden met de een of andere ploeg. “De eerste gesprekken met de beide partijen waren heel open en verliepen in een goede sfeer en ik dacht dat we snel een akkoord zouden kunnen finaliseren tussen de ploegen. Eind van deze week zitten we nogmaals samen en ik denk dat het beklonken zal zijn.” De brief die gisteren vertrok vanuit het bestuur van de Groene Leeuwen en morgen zal toekomen bij het gemeentebestuur en FC Doomkerke zal roet in het eten gooien, een samenwerking komt er niet meer.

Voor- en tegenstanders

Bestuurslid Franky Rutsaert (FC Doomkerke), die in de nabije toekomst de voorzittersfakkel van Albert Vancolen bij de Brandjongens gaat overnemen, beaamt wat de schepen meedeelde over die eerste vergadering. “Er was een open en serene discussie en wij waren geen echt vragende partij, maar mij leek dat we snel een goed vergelijk zouden vinden. Het is normaal dat niet één of twee personen over zo’n zaak beslissen, maar wel een volledig bestuur. Maar er kwamen maar weinig bezwaren in het bestuursoverleg over deze zaak. Natuurlijk zijn er altijd voor- en tegenstanders. De bedoeling was dat we op het einde van dit seizoen de zaken definitief zouden afronden.”

Als we zeggen dat de schepen dat tweede onderhoud voor eind deze week gepland heeft, valt Franky volledig uit de lucht. “Ik kreeg nog niets in mijn mailbox hierover”, zegt hij verontschuldigend. Eenzelfde verhaal over die eerste bijeenkomst en het positieve verhaal, geeft ook voorzitter Hans Decock (GL Ruiselede) aan. “De wedstrijd van gisteren breekt alle banden, de ruiten zijn uitgegooid. Over deze zaak spreken wij niet meer, onderhandelen heeft geen zin meer.”

Verhitte wedstrijd

In de brief beschrijft voorzitter Decock de wedstrijdsituatie uitvoerig. Het eerste halfuur liep alles nog vlot, maar dan liep het mis na het halfuur. “Eerst die elleboog met de neusbreuk en mogelijk schade aan de oogkas voor speler Mathias Van Hamme, het zwaar ingaan op onze doelman, zodat hij in de tweede helft niet meer op volle kracht kon spelen. Dat haalde de stabiliteit volledig uit ons elftal. Maar vooral het gebrek aan respect vanwege hun trainersstaf en hun bestuur heeft de zaak doen ontploffen.”

Trainer Bart Feys reageerde eerder laconiek op het verhaal. “Die elleboog was ongelukkig en onze spits heeft zich achteraf uitvoerig verontschuldigd. Voetbal is toch geen mietjessport. Wie verliest is sneller gefrustreerd”, sust Bart. Als we hem confronteren met het feit dat er ook nog twee spelers van zijn ploeg uitgesloten werden met een rode kaart en hij achter de omheining vloog, nuanceert hij dat en blijft hij verder op de vlakte.

Maat is vol

“Wij, als bestuursleden en ook supporters en ouders, zijn door deze opeenstapeling van onsportiviteit danig aangeslagen en woedend. We hadden gehoopt dat we eens opnieuw sportief onze voet naast Doomkerke konden zetten, en zij de fairplay zouden bewaren. Niet dus! Wij zijn enorm ontgoocheld in de waarden die zij op die manier uitdragen naar de vele aanwezige kinderen en adolescenten. Het voorbeeld geven is in opvoeding niet een middel, maar wel het enige middel. Dat vergat Doomkerke zondagnamiddag”, zegt voorzitter Decock.

“Na overleg hebben wij daarom beslist om geen samenwerking meer te tekenen met Doomkerke. Wij wensen ons niet te vereenzelvigen en te verbinden met een vereniging die dergelijke onsportieve waarden uitdraagt en die fairplay ondergeschikt maakt aan het resultaat. We hebben gisteren ook gemerkt dat de culturen van onze twee sportverenigingen te veel verschillen om nog verder te kunnen samenwerken. Wij betreuren voor een aantal van de bestuursleden en verantwoordelijken van Doomkerke, de voorzitter op kop, deze beslissing, maar ons voltallig bestuur is vastberaden. De maat is vol.”

Dan gaat de brief nog een stuk verder en eindigt met de passage: “We hopen dat met deze brief, die we ook naar het bestuur van Doomkerke sturen, mensen aan het denken te zetten. We rekenen op een antwoord van hun kant. Een antwoord dat in de komende maanden en seizoenen alleen op het sportveld kan worden gegeven. Met dank voor jullie begrip, beste gemeentebestuur” – Het Groene Leeuwen bestuur. Wordt eerstdaags ongetwijfeld vervolgd.

(FBR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier