Gino Caen spreekt voor het eerst sinds zijn ontslag bij RSC Anderlecht

Gino Caen in zijn tuin in Beveren-Roeselare: "De jongste maanden kon ik die helemaal op punt zetten." © JOKE COUVREUR
Wouter Vander Stricht

Terwijl zijn compagnon de route Hein Vanhaezebrouck deze week ferm uithaalde naar ‘gewezen instituut’ RSC Anderlecht en voorzitter Marc Coucke, heeft ook physical coach Gino Caen (54) – de Roeselarenaar zong het twee maanden langer uit bij paars-wit – nog zure oprispingen als zijn ontslag ter sprake komt. “Maar ondertussen kon ik herbronnen, ga ik wedstrijden bekijken en verwacht ik een spannende ontknoping in de play-offs.” Over zijn eigen toekomst is Caen sereen: “Ik zie wel wat er op mijn pad komt.”

Een duidelijk ontspannen Gino Caen ontvangt ons in zijn woning in Beveren-Roeselare. Vlak voor hij met vrienden een fietstocht gaat ondernemen, maakt hij nog eens tijd om zijn verhaal te doen. “Ik wil hier niet natrappen. Dat mag contractueel ook niet”, knipoogt hij. “Maar de waarheid heeft ook zijn rechten.”

Het ontslag in december van Hein Vanhaezebrouck vindt Caen nog steeds onterecht. “Als ze ons op dat moment – Karim Belhocine en ik waren samen met Hein naar Anderlecht gekomen – meteen hadden ontslagen, had ik het nog begrepen. Maar ze hadden niemand, dus moesten wij wel aanblijven. Er restten nog twee matchen voor de winterbreak. We verloren op Moeskroen, dat later de ploeg van de tweede ronde zou blijken, en wonnen van Waasland-Beveren. Net voor de winterstage, begin 2019, kwam Fred Rutten. Ik moet toegeven dat er tussen ons niet meteen een klik was. Uiteraard heeft iedereen zijn manier van werken, maar ik ben al tien jaar proftrainer en discussies binnen een technische staf moeten kunnen. Maar het ontbreekt die man gewoon aan sociale vaardigheden. Je zag dat ook in de aanvaring die hij had met Pär Zetterberg. Die had in een interview gezegd dat Verschaeren vaker een lange, diepe bal moest gebruiken. Rutten zette Zetterberg daarna in een persconferentie te kijk, terwijl hij hem ook gewoon even apart had kunnen roepen.”

Andere visie dan Rutten

Op de winterstage voelde Gino Caen dat de nieuwe trainer en hij er heel andere visie op de fysieke paraatheid van de spelers op nahielden. “De trainer had het over fit en fun. De trainingen duurden nauwelijks een uur. Zo kan je geen basis leggen voor een match van 90 minuten. De bedoeling van Rutten was om enkele jongens zo snel mogelijk weer fit te krijgen… Maar wat ben je daar mee als ze zich daarna tijdens de wedstrijd opnieuw blesseren?”

Rutten en Arnesen wisten niet eens dat ik een gediplomeerd physical coach ben

De manier waarop hij ontslagen werd, frustreert Caen nog het meest. “Mijn broek zakte echt waar af. Tijdens de winterstage had ik tijdens een meeting al eens luidop gezegd dat we er op deze manier niet zouden geraken en na de match tegen Standard had ik een verbale aanvaring met Rutten. Ik werd op maandag naar boven geroepen en dacht een uitbrander te krijgen… Daar zaten ze dan, technisch directeur Frank Arnesen en Rutten. Ze begonnen een verhaal af te steken van een teveel aan voetbalassistenten bij Anderlecht. En dat ze een pure physical coach zochten. Ik heb natuurlijk mijn Pro License-diploma, maar blijkbaar waren de heren niet op de hoogte dat ik leerkracht lichamelijke opvoeding ben en een jarenlange ervaring als physical coach heb. Ik heb er vaak de rol van assistent bij genomen, maar het zegt toch genoeg dat ze hun eigen mensen niet kennen of toch niet de moeite doen om ze te leren kennen. Weet je, ondertussen ben ik al lezingen gaan geven aan de Universiteit van Gent. Aan de studenten lichamelijke opvoeding, daar weten ze wel wat op mijn cv staat.

Gino Caen (tweede van rechts) op de bank van Anderlecht met assistent-coach Karim Belhocine, trainer Fred Rutten, assistent-coach Arno van Zwam en Par Zetterberg.
Gino Caen (tweede van rechts) op de bank van Anderlecht met assistent-coach Karim Belhocine, trainer Fred Rutten, assistent-coach Arno van Zwam en Par Zetterberg. ” Ik moet toegeven dat er tussen Rutten en mij niet meteen een klik was”, aldus Caen.© BELGA

Hein en Yves

Ook Caens ontslag is nog niet volledig geregeld. “Ik kreeg mijn ontslagbrief, maar daarin stonden enkele zaken waarmee ik me niet kon verzoenen. Dieper mag ik daar niet op ingaan, maar hopelijk volgt snel een oplossing.”

“Ik kreeg na mijn ontslag, ook van binnen de club, een pak sms’jes waaruit heel wat steun bleek. Ondertussen had ik wel al wat contacten, maar ik kan pas half juni weer aan de slag. Tegen dan zal mijn ontslag hopelijk helemaal afgerond zijn.”

Coucke? Ik had een professionele relatie met hem. Meer niet!

Een mogelijkheid is dat Caen met Hein Vanhaezebrouck ergens aan de slag gaat. “Ik heb altijd goed kunnen samenwerken met mijn hoofdtrainers”, benadrukt de Roeselarenaar. “Ook met Yves Vanderhaeghe. Het was jammer dat zijn ontslag bij AA Gent al voor het seizoen in de sterren stond geschreven. Laat hem het seizoen starten met KV Kortrijk, hij haalt wellicht play-off 1. Zijn ploeg is nu ook play-off 2 uitstekend gestart, Yves is net als Hein iemand met een eigen voetbalvisie. Het zijn beiden aangename mensen om mee samen te werken.”

Vijf keer play-off 1

Tien jaar is Gino Caen intussen als proftrainer aan de slag. Na afloop van zijn eigen voetbalcarrière in het provinciaal voetbal combineerde hij zijn job in het onderwijs met het trainerschap in provinciale. Maar Caen schoolde zich verder bij en ontwikkelde ook een eigen website (mijnelftal.be) waar hij collega-trainers oefenstof aanbiedt. “Ik heb het geluk gehad om met toptrainers als Vanhaezebrouck en Vanderhaeghe te kunnen werken. In de zes jaar bij KV Kortrijk en de twee seizoenen bij KV Oostende mocht ik vijf keer van play-off 1 proeven: driemaal bij KVK en twee keer bij KVO. Met beide teams speelden we ook een bekerfinale die we jammer genoeg verloren. Maar de technische staf en spelersgroep haalden er telkens het maximum uit. Jongens als Milic en Musona zaten al aan hun top bij ons in KV Oostende. Dan zie je dat een stap hoger moeilijk lukt.”

Slopende periode

Gino Caen werkte al onder Marc Coucke bij KV Oostende en RSC Anderlecht. “Ik had een professionele relatie met hem. Meer niet.” Maar de weg die Anderlecht nu lijkt ingeslagen, roept bij Caen toch vragen op. “Iedere dag gebeurde daar iets waarvan je dacht: wat gaan ze nu weer doen? Nog een voorbeeld: ze halen Pär Zetterberg bij Anderlecht, omdat hij het RSCA-DNA heeft. Allemaal goed en wel, maar je moet spelers halen met dat DNA.”

Caen maakte van zijn werkloze periode gebruik om zijn voetbalbibliotheek aan te vullen, zijn site te updaten en er met zijn vrouw eens op uit te trekken. “Ook zij had daar eens nood aan, want die periode bij Anderlecht was zowel voor mij als voor haar vrij slopend.”

Club vs Standard

Ondertussen volgt Caen de wedstrijden in eerste klasse van dichtbij en is hij de geknipte persoon om zijn licht te laten schijnen over de ontknoping in onze Belgische voetbalcompetitie. “Ik zag al KVK tegen Moeskroen, Kortrijk was erg goed. Het start met een zes op zes en doet een gooi naar de finale. In play-off 2 is het vooral belangrijk je spelers te kunnen motiveren. Als dat niet lukt, is het huilen met de pet op.”

Ivan Leko en Philippe Clement. Volgt de tweede de eerste op als coach van Club Brugge?
Ivan Leko en Philippe Clement. Volgt de tweede de eerste op als coach van Club Brugge? “Ik zou het in de plaats van Clement niet doen”, zegt Caen. “Hij was nog assistent bij Club en de band die je dan met spelers hebt, is toch anders dan die van een hoofdtrainer.”© BELGA

Quasi alle aandacht gaat uiteraard uit naar play-off 1. “En daar draait het natuurlijk ook om”, beseft Caen. “Antwerp kan misschien de rol als scherprechter vervullen, zoals we recent tegen RC Genk zagen. In zijn thuiswedstrijden zal het zich wel tonen. Wie daar gaat winnen, rijft extra punten binnen. Gent vind ik dan weer de meest wisselvallige ploeg. Het haalt de bekerfinale, maar ik zag de match op Oostende en het was KVO dat het verdiende om naar de Heizel te gaan. Wat Anderlecht betreft: moeilijk. Het kan nog tweede, maar ook zesde worden (dit interview vond woensdag plaats, voor de match tegen Club, red.). Van Genk verwacht ik dan weer dat het nog een terugval zal kennen. Akkoord, tegen Anderlecht was het oppermachtig en leek het Pozuelo niet te missen, maar na het verlies tegen Antwerp kijk je daar misschien anders tegenaan. We zullen het pas na tien matchen in deze play-offs weten. De meeste titelkansen dicht ik Standard en Club Brugge toe. Zij spelen maandag tegen elkaar. Dat is het leuke aan de play-offs: het zijn allemaal topmatchen.”

Wat met Leko?

De situatie rond Ivan Leko blijft intussen onduidelijk. “Zelf zegt hij een beslissing te hebben genomen, maar misschien deed hij dat wel samen met de Club”, denkt Caen. “Ik vind hem een uitstekende coach. We behaalden samen ons Pro Licence-diploma. Leko speelde in zijn eerste seizoen bij Club kampioen en is ook nu nog volop in de running. Hij toont ook dat hij beslissingen durft te nemen. Sommigen zijn vergeten dat hij vorig jaar Hans Vanaken tijdens een mindere periode op de bank zette, maar daarna won die wel nog de Gouden Schoen. Ook met Vormer durfde Leko dat aan. Maar die heeft intussen weer zijn vorm te pakken en maakt mee het verschil met zijn infiltraties.”

En dan is er natuurlijk ook nog Operatie Propere Handen, die alles wat overschaduwt. “Eerlijk: zelf ben ik niet vatbaar voor zulke zaken en van matchfixing of een poging daartoe heb ik nog nooit iets ervaren”, benadrukt Caen. “Maar als er echt iets aan de hand is, moet de bond kordaat ingrijpen. Anders laat je uitschijnen dat je dit tolereert.”

En wat als Ivan Leko vertrekt? Is Philippe Clement dan een ideale opvolger? “Ze doen het beiden goed met hun team, maar als er zo’n aanbod komt, zou ik het in de plaats van Philippe Clement niet doen. Hij was nog assistent bij Club en kent er nog te veel spelers. De band die je als assistent hebt, is toch anders dan die van een hoofdtrainer. En bij Genk is hij ook aan iets moois aan het opbouwen. Waarom moet je dan vertrekken?”

Gino Caen over onderwijs,

de Ronde en Roeselare

… over de onderwijs-heisa

“Je mag de lat nooit te laag leggen. Theoretische kennis is belangrijk. Nu kunnen jongeren alles op het internet opzoeken, maar die basiskennis blijft essentieel. Wat mijn eigen vakgebied betreft, pleit ik al langer voor een uurtje sport per dag. Het zou de ziekenkas op termijn heel wat geld besparen, want nu leven die gasten in hun puberteit veel te ongezond. Eens je hen de goede attitude hebt aangekweekt, houden ze dat later ook aan. Dus vijf uur sport per week en er een buisvak van maken. Dan moet iedereen zich wel inspannen.”

… over de Ronde van Vlaanderen

“Mooi toch, al die koersen hier in de streek. De hele wereld kijkt jaloers naar ons, dus moeten we dat koesteren. Zelf kijk ik vaak met mijn schoonbroer naar de koers. We maken er een leuke namiddag van. Ook de Ronde van Vlaanderen zal ik volgen. Mijn favoriet? Pas maar op met Sagan. Ik denk dat hij verstoppertje aan het spelen is. Maar als hij nu weer niet kan volgen, blijkt er toch iets serieus aan de hand te zijn.”

… over Club en KSV Roeselare

“KSV Roeselare is blijkbaar in moeilijke papieren verzeild geraakt. Naar amateurklasse zakken zou de doodsteek kunnen betekenen. Al ben ik ervan overtuigd dat je op de accommodatie van Schiervelde iets moois kan uitbouwen. Maar ik ga vaak kijken bij Club Roeselare, zelfs naar trainingen. Mijn goede vriend Jo Cappelle is er trainer. En binnenkort geef ik voor de jeugdtrainers van KSV De Ruiter, Dosko Beveren en Club Roeselare ook nog een uiteenzetting over de fysieke begeleiding van jongeren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier