Live Fraudeonderzoek Belgisch voetbal: "Ik zal terugvechten", aldus Club-trainer Ivan Leko

10/10/18 om 11:18 - Bijgewerkt op 13/10/18 om 15:10

In het kader van een groot onderzoek van het federaal parket bracht Ivan Leko, de trainer van Club Brugge, een nacht door in de cel. "Ik ben echt geschokt. Het is een belevenis die niemand ooit mag doormaken", vertelde de coach vrijdagmiddag nadat hij de training leidde.

Fraudeonderzoek Belgisch voetbal: "Ik zal terugvechten", aldus Club-trainer Ivan Leko

© GF

 • Lieven Mathys

  Cercle Brugge reageert tegen insinuaties sporteconomoon Dejonghe in De Morgen

  In De Morgen stond volgende opinie van Dejonghe geschreven naar aanleiding van de fraude en matchfixing in het Belgische voetbal: Eén ding is duidelijk voor hem: overgenomen worden door een rijke Aziaat is niet de weg naar een duurzaam project. "Dat zie je nu al bij Cercle Brugge, Eupen en Moeskroen. Als het parket daar dieper graaft, ligt de volgende bom klaar."

  "Dergelijke gratuïteit kunnen we niet accepteren van een KU Leuven professor, die verondersteld wordt de deontologische code te respecteren, die luidt: Our objective is clear: the research at KU Leuven should meet the highest standards and correct scientific behaviour is the norm at KU Leuven", laat Cercle Brugge weten.

  Cercle Brugge geeft aan dat ze zowel voor als na de kapitaalsverhoging door AS Monaco, op een correcte en transparante manier werken. Met deze ongefundeerde verklaring berokkent professor Dejonghe imagoschade aan Cercle Brugge. Cercle Brugge beraadt zich dan ook over verdere stappen.

  De vereniging verwijst in haar reactie ook naar de wedstrijd die Cercle naar Play Off III verwees. "De onthullingen van de afgelopen week plaatsen de wedstrijd Cercle Brugge - KV Mechelen van 15 maart 2015, op de laatste speeldag van het seizoen 2014-2015, in een nieuw daglicht. Het loont de moeite dat de bevoegde instanties een onderzoek instellen naar het verloop van deze wedstrijd met de gekende dramatische afloop voor Cercle Brugge."

  Cercle verloor op de laatste speeldag van het seizoen 2014-2015 tegen KV Mechelen en degradeerde uiteindelijk in Play Off III.

  Cercle verloor op de laatste speeldag van het seizoen 2014-2015 tegen KV Mechelen en degradeerde uiteindelijk in Play Off III. © BELGA

 • Lieven Mathys

  Advocaat Bayat: “Hij verzamelde verpakkingen van luxehorloges”

  Spelersmakelaar Mogi Bayat is een van de spilfiguren en werd in verdenking gesteld van criminele organisatie en witwassen van geld. "Ik heb hem gezegd dat de strijd nu pas begint", vertelt Bayats advocaat Jean-Philippe Mayence in Le Soir. "Het is als een voetbalwedstrijd die gewonnen moet worden.Hij beseft dat zijn reputatie erg besmeurd is. Het kwaad is geschied, ook al zuiveren de speurders hem in de toekomst. "

  Bayat zou ook heel wat dure cadeaus hebben uitgedeeld aan bevriende personen uit de voetbalwereld. De speurders namen verpakkingen van luxehorloges voor een waarde van 8 miljoen euro in beslag. Ook zou hierbij gesjoemeld zijn met de btw. "Het is waar dat mijn cliënt op dit laatste punt misschien niet volledig in orde was, maar met de bedragen van het parket ben ik het niet eens. Mijn cliënt verzamelt al heel zijn leven verpakkingen van luxehorloges. Dat is ook zijn recht."

  (Belga)

 • Lieven Mathys

  Bart Verhaeghe: "Pro League is vragende partij voor wettelijk kader rond makelaars"

  Volgens Bart Verhaeghe, Club-voorzitter en vicevoorzitter van de Koninklijke Belgische Voetbalbond, is de politiek medeverantwoordelijk voor wat er in het Belgische voetbal gebeurt. "De Pro League is al lang vragende partij om het wettelijk kader van de makelaars te regelen", stelt hij aan VTM.

  "Het is heel vreemd dat makelaars betaald worden door de tegenpartij. Ze verdedigen een speler en worden betaald door een club. Dat is wettelijk zo geregeld. We hebben al heel vaak aan de politiek initiatief gevraagd om die wetgeving te wijzigen. Er liggen heel veel goede plannen klaar in het Belgische voetbal. De zin en de wil zijn er, we moeten dit momentum aangrijpen."

  Ook Marc Coucke, de voorzitter van de Pro League, veroordeelt de wantoestanden scherp.

  (Belga)

 • Lieven Mathys

  Scheidsrechters krijgen psychologische hulp

  De scheidsrechters uit de hoogste klassen krijgen psychologische bijstand schrijft Het Nieuwsblad. Ze zijn zwaar aangeslagen door het voetbalschandaal waarbij twee collega's worden beschuldigd van match­fixing. Bart Vertenten zit nog steeds in de cel.

  Jef Brouwers, die als sportpsycholoog werkt voor de Voetbalbond zal hen dinsdag vooral wijzen op het belang van hun rol in het voetbal en welk ­gedrag toepasselijk is.

  De amateurscheidsrechters kregen dan weer een mail van het Bureau Arbitrage Voetbal Vlaanderen, waarin hen ­gevraagd wordt "sereen en waakzaam te blijven". Gevreesd wordt dat ze nu nog meer dan anders het doelwit zullen zijn van ontevreden supporters.

  (Belga)

 • Maxim Bille

  Audit bij Club Brugge brengt geen enkele onregelmatigheid aan het licht

  Als reactie op het voetbalschandaal dat twee dagen terug in België losbarstte, liet Club Brugge door bedrijfsrevisor BDO een specifieke doorlichting uitvoeren van de transacties tussen de geviseerde makelaarsvennootschappen en Club Brugge. "Die controle bevestigde dat er bij deze transacties geen onregelmatigheden in de boekhouding van Club Brugge konden worden vastgesteld", meldde de West-Vlaamse club vrijdag.

  Club Brugge blijft ook herhalen dat het vragende partij is om aan het onderzoek mee te werken en zo 'volledige duidelijkheid' te scheppen.

  (Belga)

 • Maxim Bille

  Vriendin Vertenten reageert aangeslagen: "Levenswerk is kapot"

  Scheidsrechter Bart Vertenten reageerde nog niet op zijn inverdenkingstelling in het kader van de operatie 'Propere Handen', zijn vriendin, Hetty Boons uit Marke, deed dat wel, telefonisch aan VTM. "Heel zijn levenswerk, zijn carrière, is kapot, om niets."

  "Toen ik hoorde waarom hij opgepakt werd, was ik er redelijk gerust in dat hij hier snel terug thuis zou staan. Maar toen ik dan gisteren de pers zag, escaleerde dat. De beschuldigingen werden steeds zwaarder. Ik viel bijna van mijn stoel."

  Volgens Boons was het contact van Vertenten met makelaar Veljkovic volledig onschuldig. "Ze babbelden als voetbalkenners. Daarom manipuleer je nog geen matchen', klinkt het.

  "Al die beschuldigingen slaan op niets", zo zegt ze nog.

  Donderdag werd Vertenten al samen met zijn collega Delferiere levenslang geschorst door de KBVB.

  (Belga)

  Bart Vertenten samen met zijn vriendin Hetty Boons uit Marke

  Bart Vertenten samen met zijn vriendin Hetty Boons uit Marke © (Foto Belga)

 • Matthias Feyen

  Ivan Leko: "Ik zal sterker terugkomen"

  Kort na de training kwam Ivan Leko plots terug uit het Jan Breydelstadion, waarna hij de pers kort te woord stond. "Jullie hadden me hier vandaag niet verwacht? Ik schrik daarvan. Heel mijn leven al loop ik met mijn hoofd omhoog. Ik ben ook volledig toegewijd aan deze club waarvoor ik me volledig inzet. Dit is mijn plaats."

  De 40-jarige Kroaat kwam kort terug op zijn arrestatie. "Ik was echt geschokt. Het was vooral moeilijk voor mijn vrienden en familie. Dit is een belevenis die niemand ooit mag doormaken. Maar ik heb altijd een doel gehad en ken mijn prioriteiten en kan hier met rechte rug staan."

  "Of dit mijn imago besmeurd heeft? Ik heb er nog geen besef van. Ik ken ook de omvang niet van de schade. Ik heb twee dagen binnen gezeten. Maar ik zal alleszins terugvechten. Het is een verplichting aan mezelf om hier sterker en beter uit te komen. Ik heb dit alles niet verdiend. Ik weet dat dit moeilijk was, niet enkel voor mijn familie en vrienden, maar ook voor de supporters en de club", zei hij.

  Leko wou niet ingaan op de vraag of hij een klacht zal indienen tegen het gerecht.

 • Matthias Feyen

  Ivan Leko valt supporters in de armen

  Het leek een doodgewone training op Club Brugge. Ivan Leko nam vrijdag weer over van hulptrainer Rudi Cossey, die woensdag en donderdag de trainingen overnam. Er was wel meer belangstelling dan op andere trainingen.

  Een honderdtal supporters daagde op aan het Jan Breydelstadion en volgde de volledige training, die bijna twee uur duurde, volledig mee. Ze toonden daarmee hun vertrouwen in de coach.

  Na de training, omstreeks 12.15 uur, ging Leko alleen tot bij de supporters. Hij gaf iedereen een hand en viel bij sommige supporters zelfs even in de armen. Op weg naar het stadion nam hij zelfs nog even de tijd voor enkele selfies met de fans.

  Een honderdtal supporters volgde de training van nabij.

  Een honderdtal supporters volgde de training van nabij. © GF

 • Matthias Feyen

  De Ideale Wereld doet zijn duit in het zakje

 • Matthias Feyen

  Ivan Leko leidt training Club Brugge

  Ivan Leko is wel degelijk bezig de training van Club Brugge te geven. Er was lang onduidelijkheid of hij effectief wel de ploeg zou leiden vrijdag.

  Precies om half tien wandelden de spelers van Club Brugge het stadion uit richting het oefenveld, samen met trainer Ivan Leko. Het was lang niet duidelijk of hij effectief de training zou geven, mits het gaat om de laatste training voor het interlandweekend.

  Een vijftigtal supporters stond hem op te wachten en onthaalden hem onder luid applaus. Leko zelf oogde vrij ontspannen, draaide rond met zijn fluitje, en zwaaide naar de supporters.

  Leko werd woensdag aangehouden in de zaak rond witwaspraktijken in het voetbal en kwam pas donderdagavond vrij. Hij werd wel in verdenking gesteld

  Ivan Leko tijdens de training vrijdag.

  Ivan Leko tijdens de training vrijdag. © GF

 • Matthias Feyen

  Voormalige makelaar van Ivan Leko aangehouden

  Dragan Siljanoski, de oud-manager van Club Brugge-trainer Ivan Leko, blijft ook aangehouden door de onderzoeksrechter. Dat nieuws wordt bevestigd door het federaal parket. Siljanoski is echter al sinds februari niet meer de manager van de Club Brugge-trainer, verneemt Belga vrijdagochtend uit goede bron. Leko wordt momenteel gemanaged door Milos Maric

  Siljanoski wordt onder meer verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie en witwaspraktijken. Hij is de tiende persoon die aangehouden blijft op bevel van de onderzoeksrechter.

  Siljanoski is een ex-speler van Antwerp. Volgens Het Nieuwsblad is Siljanoski momenteel wel nog de manager van Anderlecht-spits Ivan Santini.

 • Matthias Feyen

  Club Brugge bevestigt vertrouwen in Leko: "Vrijdag staat hij opnieuw op trainingsveld"

  Na een open gesprek heeft Club Brugge donderdagavond het vertrouwen in de coach bevestigd. "Uit het gesprek blijkt dat Ivan Leko steeds ter goeder trouw heeft gehandeld", zo laat de landskampioen weten.

  "Het ten laste gelegde feit dateert uit 2015 en dient verder onderzocht te worden. Ivan Leko zal hierbij zijn volledige medewerking verlenen zoals de afgelopen twee dagen. Club Brugge ziet geen reden om de vertrouwensrelatie met Ivan Leko als persoon én als trainer te verbreken. Vrijdag vinden de trainingen daarom opnieuw plaats, onder leiding van Ivan Leko", aldus Club.

 • Matthias Feyen

  Ivan Leko beraadt zich over verdere stappen na imagoschade

  Ivan Leko, de trainer van Club Brugge, beraadt zich over verdere stappen na de imagoschade die hem de voorbije dagen is berokkend in het onderzoek naar corruptie en matchfixing in het Belgisch voetbal. Dat heeft zijn advocaat Walter Van Steenbrugge donderdagavond verklaard in Terzake op Canvas. Leko is momenteel nog in verdenking gesteld voor witwassen, maar ook van die aantijging blijft volgens Van Steenbrugge niets overeind.

  Volgens zijn advocaat werd de trainer van Club Brugge aanvankelijk actieve en passieve corruptie ten laste gelegd, en was er ook sprake van lidmaatschap van een criminele organisatie, maar is daar niets van overgebleven. "Het enige wat nog opklaring vergt, is een betaling uit 2015 - lang voor hij trainer werd van Club Brugge. Hij moet nagaan of een bepaalde geldsom toen werd aangegeven, maar dat kan nooit een zaak zijn van witwassen", aldus Van Steenbrugge.

  Hij geeft aan dat zijn cliënt danig geschrokken is van wat hem sinds woensdagmorgen is overkomen, toen hij erg vroeg werd opgepakt. "Hij is in verband gebracht met fraude en matchfixing, maar daar was niks van aan", luidt het. "Toen hij zag welke schade dit heeft berokkend aan zijn familie en aan zijn imago, heeft Ivan Leko me gevraagd hem te helpen. Dit zal allemaal moeten rechtgetrokken worden", aldus Van Steenbrugge, die zich samen met de trainer zal beraden over verdere stappen.

 • Matthias Feyen

  Uitstel in 1B om "rust te laten terugkeren"

  In samenspraak met de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) besliste de Pro League om de tiende speeldag in de Proximus League (1B) uit te stellen. "Om de rust te laten terugkeren", verklaarde kalendermanager Nils Van Branteghem donderdag.

  Het uitstel is een rechtstreeks gevolg van de aantijgingen aan het adres van 1B-club KV Mechelen voor poging tot matchfixing in twee wedstrijden vorig seizoen. Het federaal parket vond indicaties daarvan in een grootschalig onderzoek naar fraude in het Belgisch voetbal.

  Belga vernam van goed ingelichte bronnen dat de Pro League vreest voor repercussies van de Mechelse supporters. Die maken hun ongenoegen over het bestuur donderdagavond al kenbaar met een protestactie aan het AFAS-stadion. Bovendien wil de Pro League ook geen rechtsonzekerheid creëren en de integriteit van de competitie beschermen.

 • Matthias Feyen

  Ivan Leko in verdenking gesteld van witwassen

  Ivan Leko, de coach van Club Brugge, is in verdenking gesteld wegens witwassen. Dat melden De Standaard en La Libre Belgique. Leko werd intussen alweer vrijgelaten. Hij werd volgens de kranten niet in verdenking gesteld wegens matchfixing of corruptie.

 • Matthias Feyen

  Geen voetbal in 1B dit weekend

  De tiende speeldag van komend weekend in eerste klasse B wordt uitgesteld, zo bevestigt de Pro League. "In overleg met de kalendermanager en mits totaal akkoord van de Belgische voetbalbond beslist de Pro League om de eerstkomende speeldag (speeldag 10) van de Proximus League uit te stellen", klinkt het. "De aangepaste kalender zal zo snel mogelijk meegedeeld worden."

  KSV Roeselare moet dus niet aan de bak. Normaal speelde de ploeg zaterdagavond thuis tegen Westerlo.

  In eerste klasse A is er dit weekend sowieso geen voetbal door de interlandonderbreking.

 • Matthias Feyen

  Club Brugge ontkent betrokkenheid bij financiële of fiscale constructies

  Landskampioen Club Brugge ontkent dat het met iemand meewerkt of meegewerkt heeft om welke financiële of fiscale constructie dan ook op te zetten, zo klinkt het donderdagavond in een mededeling van de club.

  "Club Brugge vernam vanmiddag uit de persconferentie van het federaal parket dat zij één van de vijf clubs zou zijn die in samenspraak met makelaar D.V. constructies opzette om verdoken commissielonen te betalen. Wij wensen te benadrukken dat Club Brugge op geen enkele manier en met niemand meewerkt of meegewerkt heeft om welke financiële of fiscale constructie dan ook op te zetten. Club Brugge sluit enkel wettelijke overeenkomsten af en doet enkel officiële betalingen conform die overeenkomsten. Club Brugge is vragende partij om mee te werken om volledige duidelijkheid te geven met betrekking tot alle overeenkomsten en vergoedingen met wie dan ook."

 • Matthias Feyen

  Ivan Leko vrijgelaten door onderzoeksrechter

  Club Brugge-trainer Ivan Leko is donderdagnamiddag na zijn verhoor door de onderzoeksrechter vrijgelaten. De onderzoeksrechter zou hem geen voorwaarden opgelegd hebben, wat zou betekenen dat de man niet in verdenking werd gesteld.

  Leko kwam het gerechtshof in Tongeren samen met zijn advocaat Walter Van Steenbrugge buiten, waarna ze naar de auto van de advocaat wandelden. Noch Leko noch Van Steenbrugge wilde een verklaring afleggen. "We zullen vanavond op de club meer uitleg geven. Je moet begrijpen dat hij nog geëmotioneerd is", zei Van Steenbrugge. "Vanavond geven we tekst en uitleg."

  Ivan Leko werd vrijgelaten.

  Ivan Leko werd vrijgelaten. © BELGA

 • Matthias Feyen

  Persconferentie over fraudeonderzoek

  Bij het onderzoek van het federaal parket naar fraude en corruptie in het Belgisch voetbal zijn in België 29 personen opgepakt. 22 van hen zullen voorgeleid worden bij de onderzoeksrechter. In het buitenland werden vier personen opgepakt, tegen twee van hen is een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd. Dat meldt het federaal parket.

  Speurders namen in binnen- en buitenland 3,7 miljoen in beslag, alsook verpakkingen van luxehorloges voor een waarde van 8 miljoen euro.

 • Matthias Feyen

  "Free Leko"

  Ondertussen bij de NMBS...

  Ondertussen bij de NMBS... © Twitter/Thomas Smolders

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!