Eendracht Vichte blaast 50 kaarsjes uit

Eendracht Vichte bestaat 50 jaar. Op de foto herkennen we het bestuur, de medewerkers en de spelers van Eendracht Vichte: Tim Vandemaele, Tom Persyn, Thimothy Alleman, Matthias Vuylsteke, Niels Vaneeckhout, Laurens Verbauwhede, Maxim Vaneeckhoutte, Thijs Castel, Bryan Libbrecht, Stef Vandemaele, Gunther Desmet, Nicola Demeulemeester, Stijn Vandekerckhove, Lee Beulque, Florian Bruyneel en trainer Olivier Vanderbiest. © HDV
Redactie KW

Eendracht Vichte bestaat een halve eeuw. Op zaterdag 2 en zondag 3 juni is er een jubileumweekend. Geel-zwart is momenteel actief in de eerste provinciale van het Vlaams Liefhebbersverbond regio zuid-west-oost.

Eendracht Vichte ontstond destijds uit SV Vichte. De voorzitter was de toenmalige burgemeester van Vichte en de ploeg speelde op een veld dat zijn eigendom was. Toen de voorzitter na de gemeenteraadsverkiezingen niet meer als burgemeester verkozen werd, was hij zo kwaad dat SV Vichte niet meer mocht spelen op zijn veld. Zo moesten alle thuismatchen op verplaatsing worden gespeeld. Na dat rampseizoen is de club ter ziele gegaan.

“We hebben een vrij jonge ploeg en de medewerkers om alles te doen draaien”

Later hebben enkele medewerkers van SV hun schouders gezet onder een nieuw project: Eendracht Vichte. Ze sloten zich aan bij VLVB, het Vlaams Liefhebbersverbond. Na dokter Degreve en René Van Eeckhoutte is het nu Renés zoon Angelino die voorzitter is van de club.

Jubileumfeest

Op 3 juni wordt een groot jubileumfeest georganiseerd in de feestzaal de Stringe in Vichte. “Iedereen die zich ooit engageerde bij de club is welkom”, vertelt secretaris Laurent Vercruysse (55), die al veertig jaar actief is binnen de club, waarvan twaalf jaar in zijn huidige functie. “Op zaterdag 2 juni organiseren we ons jaarlijks minivoetbaltornooi. De inkomsten van het tornooi gaan naar onze werking, zoals bijvoorbeeld het onderhoud van ons terrein.”

Dit jubileum is geen eindhalte, zowel sportief als extrasportief verloopt alles naar wens. “We eindigen het seizoen in eerste provinciale op een mooie tweede plaats, op slechts drie punten van kampioen Harelbeke. We hebben een vrij jonge ploeg en het aantal medewerkers is nog altijd voldoende om alles draaiende te houden.”

(AP)

Inschrijven voor het feest kan via de Facebookgroep ’50jarig bestaan Eendracht Vichte’ of bij Andre Dewinter (0479 85 85 55)

Penningmeester André Dewinter: “Dit is de club van mijn hart”

Eendracht Vichte blaast 50 kaarsjes uit
© HDV

André (74) is van in de beginjaren betrokken bij Eendracht en is nu ruim 15 jaar penningmeester. “Eendracht is voor mij thuiskomen, ik woon slechts op een kilometer van het terrein in de Nieuwenhovestraat. Zolang de gezondheid goed blijft, zal ik me inzetten voor deze club van mijn hart. Tot mijn 40ste was ik voetballer. Daarna stond ik samen met mijn vrouw achter de tapkraan in de kantine. De mooiste momenten zijn de drie Bekers van West-Vlaanderen en ook dit seizoen was prachtig met een tweede plaats. Onze club is een grote vriendenbende waar jong en oud zich thuisvoelt. Met ons eigen veld zijn we onafhankelijk en die trots zullen we niet weggeven.” André kijkt alvast uit naar het feestweekend. “Zaterdag ontvangen we 20 ploegen en op zondag is er het grote jubileumfeest. Ik denk dat we veel mooie herinneringen zullen ophalen.”

Administratief medewerker André Scherpereel: “Die 50 jaar zijn voorbijgevlogen”

Eendracht Vichte blaast 50 kaarsjes uit
© HDV

Ook André Scherpereel (68) is al jarenlang betrokken bij ‘den Eendracht’. Zijn vader Alfons ‘Fonske’ Scherpereel was een van de oprichters een halve eeuw geleden. De kleedkamers waren in het begin wat verderop in de straat: in de garage van Andrés ouders Fonske en Madeleine. “Ik heb 17 jaar in de eerste ploeg gespeeld en zakte daarna af naar het tweede elftal. Nu ben ik nog actief in de kantine, waar ik het klassement invul”, vertelt André. “Ik ben op bijna alle thuismatchen aanwezig. Vroeger was het nog iets interessanter om mee te gaan naar uitmatchen, toen waren de verplaatsingen korter. Nu is het gebied al uitgebreid. Sportief hebben we opnieuw een sterk seizoen achter de rug. De voorbije 50 jaar zijn voorbijgevlogen. Toen René de fakkel doorgaf aan zijn zoon Angelino is er veel veranderd. Ik kijk al uit naar 3 juni om heel wat ex-ploegmaats terug te zien.”

Bestuurslid Kurt Vansteenhuyse: “Knap dat we onze eigen koers varen”

Eendracht Vichte blaast 50 kaarsjes uit
© HDV

Kurt (40) woont in Ingooigem, maar komt uit Vichte. Hij is 20 jaar actief bij Eendracht Vichte. “Ik heb gevoetbald tot mijn 36ste, was twee jaar coach en ben nu bestuurslid”, schetst Kurt zijn loopbaan. “Eendracht is een prachtige familieclub met eigen infrastructuur. Ik vind het knap dat we onze eigen koers varen. Ook onze kleine, authentieke kantine typeert ons familiaal karakter. Ik heb zelf drie zonen die nog bij Ingooigem spelen. Als ze 16 zijn, kunnen ze de overstap maken. Dat zou fantastisch zijn en de cirkel rondmaken.” Als bestuurslid is Kurt een manusje-van-alles. “Ik doe onder meer de onderhandelingen met de spelers en sta in voor de festiviteiten. We zijn nu volop bezig met de voorbereidingen voor ons feestweekend. En het weekend daarna organiseer ik de jaarlijkse verrassingsreis.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier